logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding en het balansmodel: Hoe de draagkracht van ouders de opvoedingskwaliteit beïnvloedt

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat beïnvloed wordt door verschillende factoren. In het kader van de opvoedingspraktijk speelt het balansmodel een belangrijke rol. Dit model benadruit het evenwicht tussen risicofactoren en beschermende factoren, en hoe deze invloed hebben op de kwaliteit van de opvoeding. Ouders en kinderen moeten in staat zijn om de draaglast van het opvoedingsproces te dragen, en dat vereist een zekere mate van draagkracht. In dit artikel wordt ingegaan op de rol van draagkracht en draaglast in de opvoeding, en hoe dit verband houdt met de opvoedingsstijl en de manier waarop ouders met hun kind omgaan.

De rol van het balansmodel in de opvoeding

Het balansmodel is een belangrijk kader dat helpt bij het begrijpen van de complexiteit van de opvoeding. Het benadrukt het evenwicht tussen risicofactoren en beschermende factoren op drie niveaus: micro, meso en macroniveau. Op het microniveau gaat het om factoren die rechtstreeks gerelateerd zijn aan het kind, de ouders en het gezin. Op het mesoniveau zijn het sociale factoren, zoals het sociale netwerk en de kwaliteit van de buurt. Op het macroniveau spelen maatschappelijke en culturele factoren een rol, zoals de sociaal-economische positie en de culturele achtergrond.

De opvoeding is een transactioneel proces waarin ouders en kinderen elkaar wederzijds beïnvloeden in relatie met de specifieke omgeving van het gezin. Zowel kindfactoren als ouderfactoren als omgevingsfactoren hebben invloed op dit proces. Niet zelden zullen er factoren zijn die de opvoeding kunnen bedreigen; deze kunnen hun oorsprong vinden in het kind zelf, de ouder(s) of de omgeving. Dergelijke factoren (risicofactoren) maken het leven complex en vragen derhalve extra energie om de opvoeding toch op het goede spoor te houden. Factoren in het kind, de ouder(s) of de omgeving die de opvoeding daarentegen goed laten verlopen, zijn beschermende (protectieve) factoren.

Draagkracht en draaglast in de opvoeding

De termen draagkracht en draaglast worden gebruikt om de wisselwerking tussen beschermende en risicofactoren in kaart te brengen. Draagkracht is het geheel van competenties en beschermende factoren waarmee ouders en kinderen de draaglast het hoofd bieden. Draaglast is het geheel van taken dat ouders en kinderen te vervullen hebben (voorzien in de primaire levensbehoeften en materiële behoeften, huishoudelijke en maatschappelijke taken, opvoeding enz.). De verhouding tussen draagkracht en draaglast bepaalt of ouders de opvoeding daadwerkelijk ‘aankunnen’.

De opvoedingsopgaven zijn het gevolg van de wisselwerking tussen kind-, ouder- en omgevingsfactoren. In de kinderlijke ontwikkeling is een opgaande lijn te constateren naar een steeds hoger niveau van functioneren. Er zijn daarbij verschillende ontwikkelingsfasen te onderscheiden. Kinderen worden in hun ontwikkelingsproces steeds met nieuwe ontwikkelingsopgaven geconfronteerd. De ontwikkeling die kinderen doormaken, vraagt steeds ook om aanpassing van ouders in de vorm van ander opvoedingsgedrag. In elke ontwikkelingsfase moeten ouders afstemmen op wat hun kind kan of nog moet leren.

Opvoedingsstijlen en hun invloed op de opvoedingskwaliteit

De manier waarop ouders opvoeden, varieert in de mate waarin zij controle uitoefenen en hun kinderen emotioneel en affectief ondersteunen. Op grond daarvan zijn vier opvoedingsstijlen te onderscheiden. De democratische opvoedingsstijl lijkt het meest wenselijk voor het aanleren van een gezonde leefstijl. Deze opvoeding wordt gekarakteriseerd door een hoge mate van ouderlijke verzorging, betrokkenheid, gevoeligheid, overleg op basis van redeneren, controle en stimulering van de autonomie van jongeren. Deze opvoedstijl leidt tot competente, onafhankelijke kinderen met een hoog gevoel van eigenwaarde en een hoog ontwikkeld gevoel van sociale verantwoordelijkheid.

De autoritair opvoedingsstijl is gekenmerkt door hoge controle en lage betrokkenheid. De opvoedingsstijl is gericht op het stellen van regels en grenzen aan het gedrag van kinderen en het toezicht houden op wat ze doen. De toegewijde opvoedingsstijl is gekenmerkt door lage controle en hoge betrokkenheid. De verwaarlozend opvoedingsstijl is gekenmerkt door lage controle en lage betrokkenheid. Deze stijlen hebben invloed op de kwaliteit van de opvoeding en de ontwikkeling van het kind.

De invloed van risicofactoren en beschermende factoren

Risicofactoren kunnen de opvoeding bedreigen, terwijl beschermende factoren de opvoeding kunnen ondersteunen. Het balansmodel benadrukt het evenwicht tussen deze factoren. De opvoeding is een proces waarbij de ouderlijke verantwoordelijkheid en zorg geleidelijk afnemen, met als uiteindelijk resultaat een jeugdige volwassene die zelfregulerend en zelfstandig kan functioneren.

De opvoeding is een specifieke vorm van interactie tussen ouders en kinderen, waarbij gewoonten, vaardigheden en inzichten worden overgedragen die het kind in staat stellen een eigen identiteit te ontwikkelen en adequaat te functioneren in de maatschappij. Hoe die interactie of opvoeding eruit moet zien is een belangrijk punt van discussie. Het gaat dan om de kwaliteit van de relatie tussen ouders en kinderen en de manier waarop ouders hun kind sturen en beïnvloeden.

De rol van de ouder in de opvoeding

De ouder speelt een cruciale rol in de opvoeding van het kind. De opvoeding is een proces waarin de ouderlijke verantwoordelijkheid en zorg geleidelijk afnemen, met als uiteindelijk resultaat een jeugdige volwassene die zelfregulerend en zelfstandig kan functioneren. De ouder moet in staat zijn om de draaglast van het opvoedingsproces te dragen, en dat vereist een zekere mate van draagkracht.

De opvoeding is een dagelijks proces dat bestaat uit de alledaagse omgang tussen ouders en kinderen, de huis-tuin-en-keukendingen, de intuïtieve en vanzelfsprekende manier waarin ouders op het gedrag van kinderen reageren. Onbewust fungeren ouders daarmee als een belangrijk rolmodel voor hun kinderen. Bij de intentionele opvoeding gaat het om een meer nadrukkelijke vorm van sturing. Het optreden van ouders is er dan bewust op gericht het gedrag van kinderen te beïnvloeden of de kinderlijke ontwikkeling te stimuleren in een bepaalde richting.

De invloed van het gezin en de omgeving

Het gezin en de omgeving spelen een cruciale rol in de opvoeding van het kind. De opvoeding is een proces dat beïnvloed wordt door verschillende factoren, waaronder het gezin, de buurt en de maatschappelijke omstandigheden. Het balansmodel benadrukt het evenwicht tussen risicofactoren en beschermende factoren, en hoe deze invloed hebben op de kwaliteit van de opvoeding.

De opvoeding is een proces waarbij de ouderlijke verantwoordelijkheid en zorg geleidelijk afnemen, met als uiteindelijk resultaat een jeugdige volwassene die zelfregulerend en zelfstandig kan functioneren. De opvoeding is een specifieke vorm van interactie tussen ouders en kinderen, waarbij gewoonten, vaardigheden en inzichten worden overgedragen die het kind in staat stellen een eigen identiteit te ontwikkelen en adequaat te functioneren in de maatschappij.

Conclusie

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat beïnvloed wordt door verschillende factoren. Het balansmodel benadrukt het evenwicht tussen risicofactoren en beschermende factoren, en hoe deze invloed hebben op de kwaliteit van de opvoeding. De opvoeding is een proces waarin de ouderlijke verantwoordelijkheid en zorg geleidelijk afnemen, met als uiteindelijk resultaat een jeugdige volwassene die zelfregulerend en zelfstandig kan functioneren. De opvoeding is een specifieke vorm van interactie tussen ouders en kinderen, waarbij gewoonten, vaardigheden en inzichten worden overgedragen die het kind in staat stellen een eigen identiteit te ontwikkelen en adequaat te functioneren in de maatschappij.

Bronnen

  1. Modelbouwforum
  2. JGZ Richtlijnen
  3. Zwangerschapspagina
  4. Geloofwaardig Opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven