logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De Rol en Taken van een Vakdocent Lichamelijke Opvoeding in het Onderwijs

De rol van een vakdocent lichamelijke opvoeding (LO) is essentieel in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Deze docent zorgt ervoor dat leerlingen lichamelijke vaardigheden ontwikkelen, beweging krijgen en een actieve leefstijl aanleren. De taken van een vakdocent lichamelijke opvoeding zijn uitgebreid en variëren afhankelijk van het schooltype en het leerjaar. Daarnaast zijn er verschillende opleidingsrichtingen en werkomstandigheden die belangrijk zijn om te overwegen bij het kiezen voor deze functie.

Taken van een Vakdocent Lichamelijke Opvoeding

Een vakdocent lichamelijke opvoeding heeft als hoofdtaak het geven van gymlessen aan leerlingen. Deze lessen omvatten het ontwikkelen van lesplannen, het selecteren van geschikte oefeningen en materialen, en het begeleiden van leerlingen tijdens de les. Daarnaast stimuleren docenten leerlingen om deel te nemen, hun best te doen en plezier te hebben in bewegen. Ze bieden ook feedback en coaching om leerlingen te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen.

Deze docenten zorgen ook voor een veilige leeromgeving, waarbij de gymzaal en de gebruikte materialen veilig zijn. Ze instrueren leerlingen over veiligheidsprocedures en werken samen met andere docenten om het totale curriculum van de school te ontwikkelen. Ze ondersteunen leerlingen die extra begeleiding nodig hebben en beoordelen de prestaties van leerlingen, waarna ze dit rapporteren aan ouders of verzorgers.

Werkplekken van een Vakdocent Lichamelijke Opvoeding

De meeste vakdocenten lichamelijke opvoeding werken op basisscholen, voortgezet onderwijs en speciale scholen. Op basisscholen geven ze gymlessen aan leerlingen van groep 3 tot en met 8. In het voortgezet onderwijs geven ze gymlessen aan leerlingen van alle leerjaren. Op speciale scholen geven ze gymlessen aan leerlingen met speciale onderwijsbehoeften. Daarnaast kunnen docenten ook werken in sportcentra, bedrijven en de vrijetijdssector.

Opleidingsrichtingen en Bevoegdheden

Er zijn verschillende opleidingsrichtingen om een vakdocent lichamelijke opvoeding te worden. De ALO Plus-opleiding leidt op tot een eerstegraads bevoegdheid, waarmee je les mag geven in alle leerjaren van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Daarnaast is er ook de pabo-opleiding met een aantekening bewegingsonderwijs, die leidt tot een tweedegraads bevoegdheid. De hbo-opleiding ALO is een hbo-opleiding op bachelorniveau (niveau 4). De pabo-opleiding met aantekening bewegingsonderwijs is een tweejarige opleiding.

Belangrijke Kwaliteiten en Eisen

Een vakdocent lichamelijke opvoeding moet een aantal kwaliteiten en eisen voldoen. Ze moeten passie hebben voor het vak lichamelijke opvoeding en stralen dit ook uit. Ze moeten in het bezit zijn van een relevante onderwijsbevoegdheid of studeren daarvoor. Ze moeten in staat zijn om de leerlingen enthousiast te maken voor de verschillende vormen van sport die ze op school geven. Daarnaast moeten ze een teamspeler zijn en een pro-actieve bijdrage leveren aan de sectie.

Werkgelegenheid en Inkomensniveau

De werkgelegenheid voor vakdocenten lichamelijke opvoeding is uitgebreid. Er zijn vacatures beschikbaar in verschillende scholen, waaronder basisscholen, voortgezet onderwijs en speciale scholen. De lonen variëren afhankelijk van het schooltype, de ervaring en de bevoegdheid. Het maandelijkse inkomen van een vakdocent lichamelijke opvoeding hangt af van factoren zoals opleidingsniveau, ervaring, schooltype en werkgever. Docenten met een eerstegraads bevoegdheid verdienen over het algemeen meer dan docenten met een tweedegraads bevoegdheid. Docenten die op basisscholen werken verdienen over het algemeen minder dan docenten die op middelbare scholen werken.

Belangrijke Taken en Verantwoordelijkheden

Een vakdocent lichamelijke opvoeding heeft een aantal belangrijke taken en verantwoordelijkheden. Ze geven gymlessen op meerdere scholen in de regio, zorgen voor een veilige en stimulerende leeromgeving waarin kinderen met plezier bewegen en hun motorische vaardigheden ontwikkelen. Daarnaast organiseren ze speelpleinactiviteiten, extra beweegmomenten en sportdagen. Ze werken op verschillende basisscholen in de regio en werken aan projecten die gericht zijn op het stimuleren van bewegen en gezondheid voor verschillende doelgroepen binnen de gemeente.

Samenwerking en Ondersteuning

Een vakdocent lichamelijke opvoeding werkt samen met andere docenten om het totale curriculum van de school te ontwikkelen en leerlingen te ondersteunen die extra begeleiding nodig hebben. Ze beoordelen de prestaties van leerlingen en rapporteren hierover aan ouders of verzorgers. Ze stimuleren leerlingen om deel te nemen, hun best te doen en plezier te hebben in bewegen. Ze bieden ook feedback en coaching om leerlingen te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen.

Belangrijke Kwaliteiten en Eisen

Een vakdocent lichamelijke opvoeding moet een aantal kwaliteiten en eisen voldoen. Ze moeten passie hebben voor het vak lichamelijke opvoeding en stralen dit ook uit. Ze moeten in het bezit zijn van een relevante onderwijsbevoegdheid of studeren daarvoor. Ze moeten in staat zijn om de leerlingen enthousiast te maken voor de verschillende vormen van sport die ze op school geven. Daarnaast moeten ze een teamspeler zijn en een pro-actieve bijdrage leveren aan de sectie.

Conclusie

Een vakdocent lichamelijke opvoeding speelt een cruciale rol in het onderwijs. Ze zorgen ervoor dat leerlingen lichamelijke vaardigheden ontwikkelen, beweging krijgen en een actieve leefstijl aanleren. De taken van een vakdocent lichamelijke opvoeding zijn uitgebreid en variëren afhankelijk van het schooltype en het leerjaar. Er zijn verschillende opleidingsrichtingen en werkomstandigheden die belangrijk zijn om te overwegen bij het kiezen voor deze functie. De werkgelegenheid is uitgebreid, en de lonen variëren afhankelijk van het schooltype, de ervaring en de bevoegdheid. Het is belangrijk dat een vakdocent lichamelijke opvoeding passie heeft voor het vak en in staat is om de leerlingen enthousiast te maken voor de verschillende vormen van sport die ze op school geven.

Bronnen

  1. Docent Lichamelijke Opvoeding
  2. Vakdocent Lichamelijke Opvoeding
  3. Lichamelijke Opvoeding
  4. Vacature Docent Lichamelijke Opvoeding
  5. Docent Lichamelijke Opvoeding
  6. Vakdocent Lichamelijke Opvoeding
  7. Vakdocent Lichamelijke Opvoeding
  8. Docent Lichamelijke Opvoeding
  9. Vacatures Lichamelijke Opvoeding
  10. Docent Lichamelijke Opvoeding
  11. Jeux de football
  12. Vacature Vakdocent Lichamelijke Opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven