De betekenis van opvoeding in de jeugd: een overzicht van de kernaspecten
juli 12, 2025
In de regio Oost-Vlaanderen zijn er momenteel meerdere vacatures beschikbaar voor leraar lichamelijke opvoeding (LO). Deze vacatures bieden verschillende mogelijkheden voor docenten die geïnteresseerd zijn in onderwijs in de lagere school, het secundair onderwijs of het praktijkonderwijs. In dit artikel worden de beschikbare vacatures, de vereisten, en de mogelijke functies die bij deze banen horen, besproken op basis van de beschikbare bronnen.
In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel 12 vacatures voor leraar lichamelijke opvoeding gevonden. Deze vacatures zijn onderverdeeld over verschillende scholen en onderwijsonderdelen. Zoeken we naar de meest voorkomende functies en kenmerken van deze banen, dan zien we dat er sprake is van zowel tijdelijke als vaste functies. De vacatures zijn meestal aangevuld met informatie over de locatie, de tijdsduur van de functie, en de vereisten voor de kandidaat.
Bijvoorbeeld, de Gemeentelijke basisschool Lievegem in Lievegem biedt een vacature aan voor een leraar lichamelijke opvoeding in de lagere school. Deze functie is bedoeld voor een schooljaar en kan worden aangevuld tot een voltijdse functie. De lesgever moet ervaring hebben met het geven van lessen lichamelijke opvoeding aan kinderen in de lagere school. Daarnaast is er ook sprake van een vacature voor een leraar lichamelijke opvoeding in de Sint-Vincentius basisschool in Buggenhout, waar sprake is van een tijdelijke functie.
Bij de GO! Atheneum Brakel in Brakel is er een halftijdse functie beschikbaar voor lichamelijke opvoeding, sport en bewegingstechnieken. De lesgever dient in staat te zijn om lessen te geven aan leerlingen in de 3de graad ASO en TSO. In de Sint-Maarten Middenschool in Beveren-Kruibeke-Zwijndrech is er ook een vacature beschikbaar voor een leraar lichamelijke opvoeding, waarbij het om een lesopdracht van 12/22 gaat.
De meeste vacatures zijn tijdelijk, met een optie tot vast contract. Dit betekent dat de kandidaat in de eerste instantie een tijdelijke functie kan opnemen, waarna er mogelijk sprake is van een vaste aanstelling. Bijvoorbeeld, de Sint-Adriana basisschool in Oudergem biedt een vacature aan voor een leraar lichamelijke opvoeding die in staat is om met een warm team samen te werken. De functie is tijdelijk, maar heeft een optie tot vast contract.
De vacatures omvatten ook functies op verschillende niveaus, waaronder lagere school, secundair onderwijs, en praktijkonderwijs. Bijvoorbeeld, de Sint-Jozefbasisschool in Geel zoekt een leraar lichamelijke opvoeding voor een opdracht van 4 uur in de 3de graad. In de Sint-Maarten Middenschool in Beveren-Kruibeke-Zwijndrech is er een vacature beschikbaar voor een leraar lichamelijke opvoeding, waarbij het om een lesopdracht van 12/22 gaat.
Voor het aanbieden van lessen lichamelijke opvoeding is er sprake van verschillende vereisten. Deze kunnen variëren per school, maar algemeen geldende vereisten zijn onder meer:
De meeste vacatures vereisen een bevoegdheid op het gebied van lichamelijke opvoeding. Dit kan een eerste- of tweedegraads bevoegdheid zijn, afhankelijk van het niveau waarop de lesgever lesgeeft. Bijvoorbeeld, de Sint-Maarten Middenschool in Beveren-Kruibeke-Zwijndrech vraagt om een leraar lichamelijke opvoeding met ervaring in het geven van lessen aan leerlingen in de lagere school.
Er is sprake van een behoefte aan ervaring met het werken met kinderen. De vacatures vragen om een enthousiaste, betrokken leraar die in staat is om de leerlingen te begeleiden in hun lichamelijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld, de Sint-Vincentius basisschool in Buggenhout zoekt een enthousiaste en gemotiveerde turnleerkracht die zich kan vinden in de visie van de school.
De leraar lichamelijke opvoeding moet in staat zijn om samen te werken met collega’s, ouders, en andere betrokkenen. Het is belangrijk dat de kandidaat in staat is om met anderen te communiceren en samen te werken. Bijvoorbeeld, de Sint-Maarten Middenschool in Beveren-Kruibeke-Zwijndrech vraagt om een leraar die in staat is om samen te werken met collega’s en ouders rond het welzijn van leerlingen.
De functie van leraar lichamelijke opvoeding omvat verschillende taken. Deze kunnen variëren per school, maar zijn meestal gericht op het geven van lessen, het organiseren van sportactiviteiten, en het evalueren van de motorische ontwikkeling van leerlingen.
De belangrijkste taak van de leraar lichamelijke opvoeding is het geven van lessen. Dit omvat het opstellen van lessen, het uitvoeren van lessen, en het evalueren van de leerlingen. Bijvoorbeeld, de Sint-Maarten Middenschool in Beveren-Kruibeke-Zwijndrech vraagt om een leraar die in staat is om lessen te geven aan leerlingen in de lagere school.
De leraar lichamelijke opvoeding is ook verantwoordelijk voor het organiseren van sportactiviteiten en deelname aan sporttoernooien. Bijvoorbeeld, de GO! De Groene Parel in Sint-Pieters-Leeuwen vraagt om een leraar die in staat is om sportactiviteiten te organiseren en deel te nemen aan sporttoernooien.
De leraar lichamelijke opvoeding moet ook in staat zijn om de motorische ontwikkeling van leerlingen te observeren en te evalueren. Bijvoorbeeld, de GO! De Groene Parel in Sint-Pieters-Leeuwen vraagt om een leraar die in staat is om de motorische ontwikkeling van leerlingen te observeren en te evalueren.
De leraar lichamelijke opvoeding moet in staat zijn om samen te werken met collega’s en ouders. Dit is belangrijk voor het bevorderen van een positieve leeromgeving voor de leerlingen. Bijvoorbeeld, de GO! De Groene Parel in Sint-Pieters-Leeuwen vraagt om een leraar die in staat is om samen te werken met collega’s en ouders rond het welzijn van leerlingen.
De beschikbare vacatures voor leraar lichamelijke opvoeding in Oost-Vlaanderen bieden veel mogelijkheden voor docenten die geïnteresseerd zijn in onderwijs in de lagere school, het secundair onderwijs, of het praktijkonderwijs. De vacatures variëren in tijdsduur, van tijdelijk tot vast contract, en omvatten verschillende functies op verschillende niveaus. De vereisten voor de functie omvatten een bevoegdheid, ervaring met kinderen, en sociaal vermogen. De functie van leraar lichamelijke opvoeding omvat verschillende taken, waaronder het geven van lessen, het organiseren van sportactiviteiten, en het evalueren van de motorische ontwikkeling van leerlingen. De leraar lichamelijke opvoeding moet ook in staat zijn om samen te werken met collega’s en ouders.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet