logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ondersteuning bij het opvoeden van peuters in Urk: een overzicht van beschikbare hulp en dienstverlening

De opvoeding van peuters is een belangrijk en complexe taak, die zowel emotioneel als praktisch veel betrokkenheid en ondersteuning vereist. In de gemeente Urk zijn er diverse initiatieven en diensten beschikbaar om ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun jonge kinderen. Deze artikel bevat een overzicht van de beschikbare hulp, ondersteuning en educatieve programma’s die gericht zijn op het opvoeden van peuters. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en richt zich tot ouders, opvoeders en andere betrokkenen die geïnteresseerd zijn in de hulp en dienstverlening in de regio.

Ondersteuning bij het opvoeden van peuters

De opvoeding van kinderen is een cruciale fase in hun ontwikkeling. In de gemeente Urk wordt de opvoeding van kinderen gesteund door meerdere instellingen, waaronder het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang. Deze instellingen bieden informatie, advies en praktische hulp aan ouders en verzorgers.

Een van de belangrijkste bronnen van informatie en ondersteuning is het CJG op Urk. Hier wordt informatie aangeboden over opvoeding, opgroeien en problemen met het opvoeden. Het CJG biedt ook (prenatale) voorlichting aan, en biedt ruimte voor persoonlijke gesprekken. Vragen over opvoeden en opgroeien worden snel opgepakt, en indien nodig doorverwezen naar andere instanties. Daarnaast is er ook sprake van een consultatiebureau dat helpt bij het oplossen van problemen die zich voordoen bij de opvoeding van kinderen.

Bij vragen of twijfels over de opvoeding kunnen ouders terecht bij de jeugdgezondheidszorg van de GGD of hun thuiszorgorganisatie, of bij het CJG in hun gemeente. Ook kunnen ouders een beroep doen op een ervaren vrijwilliger, zoals bij Home-Start. Deze organisatie biedt een steuntje in de rug, ondersteuning bij opvoeden en praktische hulp aan het gezin.

Vroegopvoedingsprogramma (VVE) en thema’s in de peutergroep

In de gemeente Urk wordt gewerkt met het Vroegopvoedingsprogramma (VVE), ook wel bekend als Startblokken. Dit programma richt zich op de ontwikkeling van kinderen in de peutertijd en biedt een gestructureerd aanbod aan dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. Elk thema wordt gedurende een periode van 6 tot 8 weken aangeboden. De activiteiten zijn gericht op de sociaal-emotionele, taal- en motorische ontwikkeling van het kind.

De pedagogische medewerkers zorgen voor een ontwikkelingsgerichte omgeving, met activiteiten zoals liedjes, spelletjes, werkjes en uitstapjes. De groepsruimtes zijn overzichtelijk ingericht met verschillende hoeken, zoals een poppenhoek, leeshoek en bouwhoek. Hierdoor wordt het kind gestimuleerd om zich te ontwikkelen op verschillende gebieden.

Buitenschoolse opvang en kinderopvang

In de gemeente Urk is sinds augustus 2011 een buitenschoolse opvang (BSO) opgericht door SKN en ondergebracht in “Ut Bottertjen”. Deze vorm van opvang is bedoeld voor kinderen in het primair onderwijs en sluit aan op de peuterspeelzaal en kinderopvang. In de opstartfase zijn er 10 plaatsen beschikbaar. De BSO helpt ouders om arbeid en zorg te combineren en biedt een veilige en leerzame omgeving aan voor kinderen.

De kinderopvang in Urk is voor kinderen van 0 tot 4 jaar en is gevestigd in het Kindcentrum aan de Slenk 1a. Hier worden de kinderen begeleid door pedagogische medewerkers, die het kind helpen bij de ontwikkeling. In de peutergroepen is plaats voor maximaal 16 kinderen, onder begeleiding van 2 pedagogische medewerkers. De kinderopvang biedt een veilige en ontwikkelingsgerichte omgeving aan, waarin kinderen kunnen leren, spelen en groeien.

Hulp bij crisis en spoedhulp

Voor gevallen van crisis of onveilige situaties is er in de gemeente Urk ook spoedhulp beschikbaar. De jeugdgezondheidszorg biedt spoedhulp aan voor kinderen tot 18 jaar, die acuut een veilig onderkomen buiten het gezin nodig hebben. Daarnaast is er ook ambulante spoedhulp beschikbaar voor situaties waarin de situatie in het gezin onveilig is.

De gemeente Urk heeft ook een crisispleegzorg, waar kinderen tijdelijk kunnen worden opgevangen. Daarnaast is er ook sprake van een spoedhulp in het gezin, waarin de situatie wordt beoordeeld en indien nodig wordt ingegrepen.

Opvoedingsondersteuning en vrijwilligers

De gemeente Urk stelt veel in de praktijk om ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Dit gebeurt via het CJG, waarin informatie en advies worden aangeboden. Daarnaast is er ook sprake van vrijwilligers, zoals bij Home-Start, die ondersteuning bieden aan gezinnen. Deze vrijwilligers helpen bij praktische problemen, geven tips en bieden een luisterend oor aan.

Bij Home-Start kunnen ouders terecht voor hulp bij spanningen, overbelasting, problemen met kinderen of werk. Een vrijwilliger van Home-Start komt wekelijks bij het gezin langs en biedt praktische hulp, tips en vriendschappelijk contact. Hierdoor wordt voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen.

Ondersteuning via het Centrum voor Jeugd en Gezin

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) op Urk is een samenwerking tussen meerdere partijen, waaronder de Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Bureau Jeugdzorg, GGD Flevoland en de gemeente Urk. De samenwerking draagt zorg voor de dienstverlening aan jongeren. De gemeente Urk heeft ervoor gekozen zelf de regie in handen te nemen door middel van het CJG-coördinatorschap.

In het CJG kunnen ouders informatie ophalen over opvoeding en opgroeien. Daarnaast biedt het CJG ook (prenatale) voorlichting aan, die via de website vragen beantwoordt en ruimte biedt voor persoonlijke gesprekken. Vragen over opvoeden en opgroeien worden snel opgepakt, en indien nodig doorverwezen naar andere instanties.

Ondersteuning via de bibliotheek

De bibliotheek in Urk speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de jongeren. De bibliotheek biedt een platform aan voor ontmoeting, debat en educatie. Daarnaast is er een programma genaamd “Boekenbas”, dat gericht is op het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen van 0 tot 6 jaar. Dit programma richt zich op eerstgeboren kinderen en ouders en bevordert de woordenschat door voorlezen.

De bibliotheek heeft een groot aantal leden, waarvan een groot deel jeugdlid is. Er worden veel bezoeken geregistreerd, en er wordt veel uitgeleend. Dit toont aan dat de bibliotheek een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de jongeren.

Ondersteuning via het passend onderwijs

In de gemeente Urk is sprake van een passend onderwijs, waarin kinderen op maat worden gegeven. Het passend onderwijs is gericht op de behoeften van elk kind en biedt een passende omgeving aan. Daarnaast werkt de gemeente nauw samen met het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Aandacht+ om de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs te faciliteren.

De gemeente Urk heeft ook een wens om de samenwerking tussen de peuterspeelzaal en de kinderopvang te bevorderen. Dit komt tot uiting in de visie van het Kindcentrum, waarin de samenwerking wordt uitgewerkt tot een doorgaande lijn richting het primair onderwijs.

Ondersteuning via de jeugdgezondheidszorg

De jeugdgezondheidszorg in de vorm van het consultatiebureau staat ouders en kinderen bij vanaf de geboorte. Het consultatiebureau heeft een belangrijke positie in het Centrum voor Jeugd en Gezin van de gemeente Urk. Het heeft een zeer hoog bereik van 99,9% en is de eerste lijn in het versterken van de opvoedkwaliteiten van ouders.

De jeugdgezondheidszorg zorgt voor periodieke controles van de groei en ontwikkeling van het kind, vanaf de geboorte tot de puberteit. Tijdens deze leeftijdsfasen verschuift het accent van gezondheidzorg naar maatschappelijke zorg.

Conclusie

De opvoeding van peuters in de gemeente Urk wordt ondersteund door meerdere instellingen, waaronder het Centrum voor Jeugd en Gezin, de jeugdgezondheidszorg, de kinderopvang, de bibliotheek en het passend onderwijs. Deze instellingen bieden informatie, advies, praktische hulp en educatieve programma’s aan ouders en verzorgers. Daarnaast zijn er vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties, zoals Home-Start, die hulp bieden bij spanningen en problemen in het gezin. De gemeente Urk zet zich in om een passende omgeving te bieden voor de ontwikkeling van kinderen, zowel op het gebied van opvoeding als van gezondheid en welzijn.

Bronnen

  1. Opvoedingsondersteuning
  2. Hulp bij crisis in een gezin
  3. Speerpunt 2: Niveau hulpverlenen – Ondernemend hulp verlenen
  4. Kinderopvang Urk
  5. Home-Start Noordoostpolder
  6. Passend onderwijs
  7. Opvoeden&Zo Urk
  8. Informatie voor ouders

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven