logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden met betrokkenheid: een kijk in het gezin

De opvoeding van kinderen is een complexe taak waarin zowel ouders als kinderen betrokken raken. In het programma De Opvoeders van EO wordt op een realistische en praktische manier gekeken naar de dagelijkse uitdagingen bij het opvoeden. Het programma laat vijf verschillende gezinnen hun opvoedmethode zien, waarbij camera’s in huis zijn geplaatst. Ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont beoordeelt wat er in zijn ogen goed en minder goed gaat in het gezin. Dit helpt ons om te leren van elkaar, en ook worden er opvoedkwesties voorgelegd aan een panel van ruim honderd Nederlandse opvoeders. Zij laten weten of zij situaties hetzelfde of juist anders zouden aanpakken. In dit artikel worden de kernprincipes van opvoeden belicht, met name het opbouwen van consequentie, het beheren van mediagebruik, het stimuleren van zelfstandigheid en het ondersteunend optreden als opvoeders.

Consequentie: het belang van consistent gedrag

Een van de belangrijkste thema’s in het programma De Opvoeders is consequent zijn. In meerdere afleveringen wordt aangegeven dat veel ouders graag consequent willen zijn, maar dat het in de praktijk moeilijker is dan in de theorie. Hoe leer je kinderen luisteren en hoe bewaar je je geduld als ze dat niet doen? Consequentie betekent dat je je regels blijft volgen, ook wanneer dat lastig is. Dit helpt kinderen om een gevoel van veiligheid en structuur te ontwikkelen. In de praktijk blijkt dat het moeilijk is om consistent te blijven, vooral als je te maken hebt met meerdere kinderen of een drukke levensstijl.

In de aflevering Consequent Zijn wordt duidelijk dat ouders hun gedrag moeten aanpassen aan de situatie, maar ook hun eigen geduld moeten oefenen. Het is belangrijk om duidelijke regels te stellen en deze ook consequent toe te passen. Bijvoorbeeld, als je kinderen niet mogen spelen met beperkingen op het scherm, dan moet je dit ook echt naleven, ook wanneer je zelf moe bent. Consequentie is dus geen eenvoudige opdracht, maar een essentieel onderdeel van het opvoeden.

Mediabeheersing: het bepalen van grenzen

In de aflevering Mediagebruik wordt het belang van het bepalen van grenzen rondom het gebruik van media onderzocht. De ouders moeten inzicht krijgen in hoeveel tijd hun kinderen doorbrengen met het kijken naar tv, het spelen op een tablet of het bellen met de mobiel. Het is lastig om goede regels te bedenken, vooral omdat de media steeds veranderen en de toegang tot digitale content steeds makkelijker wordt.

In de aflevering wordt aangegeven dat ouders hun eigen gebruik van media moeten bepalen, want zij zijn het voorbeeld voor hun kinderen. Het is belangrijk om te weten wat de invloed is van het mediagebruik op het gedrag van kinderen, en om daarop in te gaan. Bijvoorbeeld, als kinderen te veel tijd doorbrengen met het spelen van spellen, kan dit leiden tot verminderde concentratie en onrust. Daarom is het belangrijk om te bepalen welke tijdstippen en welke soorten media toegestaan zijn.

Zelfstandigheid: het loslaten van kinderen

Een van de belangrijkste doelen van opvoeden is dat kinderen het gaan redden zonder hun ouders. In de aflevering Zelfstandigheid wordt dit thema belicht. Het is belangrijk om kinderen te laten leren om zelfstandig te zijn, zodat ze later in hun leven zelfstandig kunnen functioneren. Dit gebeurt door kinderen te laten leren om zelf hun kleding te kiezen, hun speelgoed op te ruimen of hun eigen eten te maken. Het is belangrijk dat ouders hierbij helpen, maar ook loslaten.

In de praktijk blijkt dat het moeilijk is om los te laten, vooral als je kinderen nog jong zijn. Het is echter belangrijk om het proces te starten en te laten groeien. Bijvoorbeeld, als je kinderen al vroeg leren om hun eigen kamer op te ruimen, dan is dat een stap in de richting van zelfstandigheid. Ook is het belangrijk om kinderen te laten leren om hun eigen keuzes te maken, zodat ze later zelfstandig kunnen zijn.

Opvoeden als team: de rol van ouders

In de aflevering Opvoedens Als Team wordt de rol van ouders belicht. Het is belangrijk dat ouders samenwerken bij het opvoeden van hun kinderen, zowel binnen het gezin als in het onderwijs. In veel gevallen hebben ouders last van het combineren van werk en het opvoeden van hun kinderen. Het is belangrijk dat papa en mama dezelfde opvoedstrategie hanteren, zodat de kinderen een consistente omgeving krijgen.

In de praktijk blijkt dat het lastig is om een gezin te leiden en tegelijkertijd werk te hebben. Het is daarom belangrijk om te overleggen en te bespreken wat de beste manier is om te werken en te opvoeden. Ook is het belangrijk om te weten dat ouders hun eigen behoeften moeten hebben, zodat ze beter kunnen opvoeden. Bijvoorbeeld, als ouders genoeg rust krijgen, dan is het gemakkelijker om met kinderen om te gaan.

Eigen opvoedidealen: wat is belangrijk?

In de aflevering Eigen Opvoedidealen wordt gekeken naar de opvoedidealen van ouders. Ieder gezin heeft zijn eigen waarden en opvoedidealen, en binnen hetzelfde gezin kunnen deze ook variëren. Wat vind je belangrijk als ouder? En hoe ga je hiermee om met je kinderen? Het is belangrijk dat ouders hun eigen waarden en opvoedidealen bepalen, zodat ze deze kunnen delen met hun kinderen.

In de praktijk blijkt dat het lastig is om te bepalen wat belangrijk is. Het is belangrijk om te weten wat je als ouder belangrijk vindt, en dit ook met je kinderen te bespreken. Bijvoorbeeld, als je als ouder denkt dat eerlijkheid belangrijk is, dan is het belangrijk om dit ook met je kinderen te laten zien. Ook is het belangrijk om te weten dat je kinderen op hun eigen manier kunnen leren om te gaan met de waarden van hun ouders.

Samenwerking met opvoedondersteuning

Bij complexe situaties kunnen ouders steun krijgen van opvoedondersteuning. In het programma De Opvoeders wordt ook gekeken naar het gebruik van opvoedondersteuning. Het consultatiebureau van Beweging 3.0 biedt ondersteuning aan ouders die moeite hebben met het opvoeden van hun kinderen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over eet- en slaapproblemen, peuterdriftbuien, ruzies tussen kinderen en het stellen van grenzen.

In de praktijk blijkt dat het belangrijk is om te weten hoe je een beroep kunt doen op opvoedondersteuning. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende vormen van ondersteuning zijn, en dat je dit kunt aanvragen bij het consultatiebureau. Bijvoorbeeld, als je kinderen last hebben van ruzies, dan kan het helpen om met een wijkverpleegkundige te overleggen. Ook is het belangrijk om te weten dat het consultatiebureau extra huisbezoeken kan voorschrijven, zodat je je kinderen beter kunt begeleiden.

Bronnen

  1. De Opvoeders
  2. De Opvoeders
  3. Het consultatiebureau
  4. Cardgames.io
  5. NPO collecties
  6. TVBlik - De Opvoeders
  7. De Opvoeders
  8. Free Solitaire
  9. Play Solitaire
  10. Solitr.com
  11. Thesolitaire.com

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven