Vakwerkplan lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs
juli 11, 2025
De opvoeding van tweelingen stelt ouders voor unieke uitdagingen en biedt tegelijkertijd veel mogelijkheden. De opvoeding van tweelingen van 0 tot 2 jaar is beslist anders dan de opvoeding van kinderen van verschillende leeftijden. Ouders van tweelingen staan voor andere vraagstukken en maken andere situaties mee. De opvoeding van een tweiling vergt veel creativiteit, geduld en improvisatie-talent. Coks Feenstra, ontwikkelingspsychologe en tweelingdeskundige beantwoordt de meest voorkomende vragen van ouders tijdens de eerste twee jaar. De informatie die in de bronnen wordt gegeven, geeft een overzicht van de belangrijkste aspecten van het opvoeden van tweelingen.
De opvoeding van tweelingen vereist specifieke aandacht. Het is belangrijk om te weten dat de opvoeding van tweelingen niet alleen betrekking heeft op de baby’s, maar ook op de ouders. Het is belangrijk dat ouders hun eigen behoeften en spanningen op een gepaste manier omgaan. In de bronnen wordt benadruid dat ouders van tweelingen vaak een dubbele verantwoordelijkheid dragen. Ze moeten zowel de behoeften van de kinderen als hun eigen persoonlijke situatie in de gaten houden.
Een tweeling opvoeden is een periode van intensieve zorg. Een tweeling komt met ongeveer 37 weken of eerder ter wereld en weegt per kind zo’n 600 gram minder dan een eenlingsbaby. Daarom heeft een tweeling vaak een voeding nodig, in het begin om de twee uur. Het is dan ook niet vreemd dat de voedingen elkaar overlappen. Ben je net met de ene klaar, dan is het tijd voor de volgende! Hulp is daarom tijdens deze fase absoluut noodzakelijk. Sommige moeders vinden dat vervelend. Ze zijn liever met hun baby’s alleen en voelen de hulp als een inbreuk op hun privacy. Zorg dat de mensen die je helpen, je na staan en je je prettig met hen voelt. Houd zelf de teugels in handen over hoe en wie er voor de baby’s zorgt. Onderzoek wijst uit dat moeders die het zo organiseren, deze periode goed doorkomen.
Een veelgestelde vraag is: "Mijn tweeling van 13 maanden praat nog nauwelijks. Is het waar dat tweelingen later met praten beginnen?" In de bronnen wordt gezegd dat het mogelijk is dat tweelingen later met praten beginnen. Dit kan worden veroorzaakt door de interactie tussen de kinderen. Ze leren van elkaar, maar kunnen ook beïnvloed worden door hun omgeving. Het is belangrijk dat ouders actief communiceren met hun kinderen, zodat ze vroeg beginnen met praten.
De kinderen zijn inmiddels echte ontdekkertjes geworden. Sliepen ze vorig jaar nog een groot deel van de tijd, inmiddens kruipen en lopen ze overal door het huis. Sommige ouders vinden deze tijd zwaarder dan het eerste jaar, want de kinderen moeten goed in de gaten worden gehouden. En tweelingen zijn nog inventiever dan eenlingen: ze sporen elkaar aan, ze gebruiken elkaar om ergens op te klimmen en ze helpen elkaar om deuren open te krijgen en ze doen elkaar na! Het huis veilig maken is dan ook zeer belangrijk. Er ontstaan de eerste tekenen van jaloezie en wedijver, maar er zijn evenveel momenten van dikke pret en grote liefde.
Een andere veelgestelde vraag is: "Leer ik ze tegelijk op het potje te gaan of is het beter om het een voor een te doen?" Over het algemeen is het makkelijker om het ieder kind apart te leren. Tenslotte moet je de behoeftes van het kind een tijdje goed in de gaten houden om te kijken wanneer het moet en dat is nu eenmaal makkelijker als het om één kind gaat. Maar als de kinderen tegelijk er aan toe zijn, kun je het leerproces tegelijk doen. Dit komt bij eeneiige vaker voor dan bij twee-eiige tweelingen. Bij de laatste kan de een er aan toe zijn, terwijl de ander er nog geen interesse voor heeft. Bij een jongen-meisje tweeling is meestal het meisje er eerder rijp voor dan haar broertje.
De opvoeding van tweelingen brengt eigen uitdagingen met zich mee. Deel van deze uitdagingen is het leren van de kinderen, het opvoeden in de juiste omgeving en het omgaan met de emoties van de kinderen. De bronnen geven aan dat ouders van tweilingen vaker met creativiteit en geduld moeten omgaan. Ze moeten ook weten hoe ze hun kinderen op een manier kunnen begeleiden die geschikt is voor hun leeftijd.
Er ontstaan de eerste tekenen van jaloezie en wedijver, maar er zijn evenveel momenten van dikke pret en grote liefde. De kinderen moeten leren om hun eigen keuzes te maken en vooral steeds meer ’zelf doen’. En dat is maar goed ook. Het is namelijk heel gezond dat je kinderen zich geleidelijk van jou als ouder gaan losmaken.
Er zijn verschillende boeken beschikbaar die ouders helpen bij het opvoeden van tweelingen. De bronnen geven aan dat het boek "Het Grote Tweelingenboek" van Coks Feenstra een nuttige gids is voor ouders vanaf het moment dat ze een meerling verwachten. Het boek beschrijft alle etappes van het leven van een twee- en drieling. Als meerling geboren worden en opgroeien bepaalt het basisgevoel van een persoon en daarom is informatie over hun leven als adolescent en volwassene, naast de babytijd en jeugd, ook belangrijk. Coks Feenstra beschrijft zeer deskundig de vele facetten van het tweeling-zijn, de positieve en negatieve kanten. De jarenlange strijd om het ‘ik-gevoel’, maar ook de intense en unieke verbondenheid. De informatie over tweelingstudies maakt het boek ook interessant voor wetenschappers en mensen die beroepshalve met meerlingen te maken hebben zoals bijvoorbeeld leerkrachten en schooldirecties. Het thema ‘samen in de klas of niet’ wordt uitgebreid belicht. Het boek wordt ook door de meerlingen zelf gelezen, als ze eenmaal volwassen zijn geworden. Kortom, onmisbaar voor ouders van meerlingen en meerlingen zelf.
Het thema ‘samen in de klas of niet’ wordt uitgebreid belicht. Dit is een groot en ingewikkeld vraagstuk voor veel ouders van meerlingen. Er is een heel Meerlingen Magazine over gemaakt. Door lid te worden van de NVOM steun je de stichting zodat we jou nog beter van informatie kunnen voorzien, meerlingouders bijeen kunnen brengen en voor je op kunnen komen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet