logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Onderwijszorgroutes in het voortgezet onderwijs: een overzicht van de eerste, tweede en derde lijn

De onderwijszorgroute is een systeem dat gericht is op het bieden van ondersteuning aan leerlingen in het voortgezet onderwijs (VO). Het is een continuüm van zorg dat drie niveaus omvat: de eerste lijn, de tweede lijn en de derde lijn. Deze niveaus worden bepaald door de specifieke behoeften van de leerlingen en de mate van ondersteuning die nodig is. De eerste lijn wordt gegeven door mentor en docenten, de tweede lijn door het interne zorgteam van de school, en de derde lijn door het Zorg- en Adviesteam (ZAT). In dit artikel wordt uitgebreid aandacht besteed aan de tweede lijn, inclusief de rol van het interne zorgteam, de groepsbespreking en de invloed op de leerlingenzorg.

De tweede lijn in de onderwijszorgroute

De tweede lijn in de onderwijszorgroute is gericht op leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, maar niet direct in de derde lijn terechtkomen. Deze lijn wordt geïnitieerd via het interne zorgteam van de school, ook wel het interne zorgoverleg (IZO) genoemd. Het IZO is een belangrijke schakel in de leerlingenzorg van school. Het is een handelingsgerichte bespreking waarin de mentor en docenten samenwerken om de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen te bepalen en op te lossen.

De groepsbespreking is de schakel naar de tweede lijn. Vanuit de groepsbespreking kunnen leerlingen door de mentor aangemeld worden voor een bespreking in het interne zorgteam van school. Dit kan bijvoorbeeld gaan om leerlingen bij wie het ontwikkelingsperspectief en de onderwijsbehoeften onduidelijk blijven, om leerlingen die herhaald onvoldoende profiteren van de extra ondersteuning in het groepsplan, om leerlingen met ernstige gedragsproblemen of om leerlingen bij wie er vermoedens bestaan van een ernstige problematiek of stoornis.

Voorafgaand en na afloop van het IZO vindt een gesprek plaats met de leerling en met de ouders. De mentor van de leerling is aanwezig in het IZO. Het IZO heeft een handelingsgericht karakter. In de bespreking wordt in kaart gebracht wat het (langetermijn-) ontwikkelingsperspectief en de specifieke onderwijsbehoeften van de leerling zijn en op welke wijze mentor en docenten hieraan tegemoet kunnen komen in een groepsplan of in een individueel handelingsplan (als bijlage bij het groepsplan). Centraal in het IZO staat de hulpvraag van de leerling en de begeleidingsvraag van de mentor en docenten.

De rol van het interne zorgteam

Het interne zorgteam van de school speelt een cruciale rol in de tweede lijn van de onderwijszorgroute. Het team bestaat uit verschillende medewerkers, waaronder de mentor, docenten en eventueel andere professionals zoals sociaal werkende medewerkers of psychologen. Het team werkt samen om de leerling te begeleiden en te ondersteunen, zowel in de klas als in het groepsplan.

Het interne zorgteam kan beslissen om de leerling een specifiek zorgarrangement aan te bieden, bijvoorbeeld sociale vaardigheidstraining, dyslexiebegeleiding, counseling of remedial teaching. Ook kan naar de ouders schoolmaatschappelijk werk ingeschakeld worden. Het interne zorgteam analyseert de behoeften van de leerling en stelt een passend handelingsplan op. Daarnaast wordt er gekeken naar de invloed van de thuissituatie en de omgeving op de leerling.

Bij het interne zorgteam wordt ook gekeken naar de manier waarop de leerling zich gedraagt, hoe hij of zij met anderen omgaat, en of er sprake is van problemen met concentratie, taalontwikkeling of gedrag. De mentor en docenten werken samen met het interne zorgteam om een passend onderwijsaanbod te realiseren.

De invloed van de tweede lijn op de leerlingenzorg

De tweede lijn heeft een grote invloed op de leerlingenzorg, omdat deze lijn gericht is op het oplossen van complexere problemen en het bieden van verdere ondersteuning aan leerlingen die extra hulp nodig hebben. Door het interne zorgteam kunnen leerlingen sneller en effectiever worden begeleid, waardoor de kans op een goede ontwikkeling en leerprestaties wordt vergroot.

De tweede lijn zorgt ervoor dat leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, niet in de derde lijn terechtkomen, tenzij dat absoluut nodig is. De derde lijn wordt pas ingeschakeld als de tweede lijn niet voldoende effectief is. De derde lijn wordt geïnitieerd via het ZAT (zorg- en adviesteam), dat bestaat uit externe partners uit de zorg en uit het onderwijs. Deze partners kunnen snel passende begeleiding of hulp van buiten de school mobiliseren.

Het interne zorgteam van de school kan ook beslissen om de leerling aan te melden bij het ZAT, als de problematiek van de leerling zeer complex is en een multidisciplinaire blik of aanpak nodig is. Het ZAT analyseert multidisciplinair wat het probleem is en stelt vast wat de specifieke onderwijs- en zorgbehoeften van de leerling zijn en hoe hieraan binnen en/of buiten school het beste tegemoet gekomen kan worden. Het ZAT geeft handelingsadviezen aan school en kan snel ambulante hulp voor de leerling en/of de ouders activeren of de leerling (en ouders) verwijzen naar externe zorg.

Samenvatting

De tweede lijn in de onderwijszorgroute speelt een cruciale rol in de begeleiding van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Het interne zorgteam van de school is hierbij betrokken en werkt samen met mentor en docenten om de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen te bepalen en op te lossen. De groepsbespreking is de schakel naar de tweede lijn en speelt een belangrijke rol in het opstellen van een passend handelingsplan. De tweede lijn zorgt voor een snelle en effectieve ondersteuning aan leerlingen, waardoor de kans op een goede ontwikkeling en leerprestaties wordt vergroot.

Bronnen

  1. Wij-Leren.nl - Onderwijszorgroute
  2. Promovendum - Doorlopende annuleringsverzekering
  3. Zaanwiki - Jeugdzorg
  4. Schouders.nl - Zorg
  5. YouTube TV - Programma's
  6. Platform Uitkomstgerichte Zorg - Leren en veranderen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven