logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Tweetalig opvoeden: wanneer en hoe begint het?

Inleiding

Tweetalig opvoeden is een methode waarbij een kind vanaf de geboorte of in de vroege jeugd twee talen leert. Dit kan gebeuren via verschillende strategieën, zoals de "één persoon, één taal"-strategie of de "één situatie, één taal"-strategie. De bronnen tonen aan dat het vroeg mogelijk is om te beginnen met tweetalig opvoeden, maar dat ook latere jaren nog gunstig kunnen zijn. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het tweetalig opvoeden behandeld, waaronder de voordelen, nadelen, strategieën en tips voor ouders.

Wat is tweetaligheid?

Definitie en kenmerken

De term "tweetaligheid" wordt gebruikt om aan te geven dat iemand twee talen spreekt. Het verschil met meertaligheid is dat bij tweetaligheid beide talen vloeiend gesproken worden. Kinderen die vanaf hun geboorte tweetalig opgevoed worden, leren de talen in dezelfde fase door. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de taalontwikkeling van een kind niet altijd gelijk loopt. Sommige kinderen lopen bijvoorbeeld langzamer op in het vinden van woorden, maar kunnen wel sneller taken plannen en structuur aanbrengen.

Verschillen tussen eentalige en tweetalige kinderen

De bronnen tonen aan dat eentalige en tweetalige kinderen in veel opzichten gelijk oplopen in hun taalontwikkeling. Ze beginnen rond de leeftijd van zes maanden met brabbelen en gaan rond de een jaar hun eerste woorden uiten. De voordelen van het tweetalig opvoeden zijn onder meer betere communicatieve vaardigheden, betere schoolprestaties en een grotere kans op het vinden van een baan. Ook hebben tweetalige kinderen vaak een groter begrip van taal en kunnen ze zich beter inleven in anderen.

Wanneer begint het tweetalig opvoeden?

Vanaf de geboorte

De bronnen laten zien dat het tweetalig opvoeden vanaf de geboorte kan beginnen. Dit is belangrijk, omdat de eerste levensjaren zeer geschikt zijn om een kind meerdere talen aan te leren. De taalgevoeligheid begint af te nemen wanneer het kind ouder dan zeven jaar wordt, maar het is nog steeds mogelijk om talen te leren. De meeste kinderen leren hun moedertaal en een tweede taal in dezelfde fase door. Hierbij is het belangrijk om veel te praten met het kind, zodat het voldoende taalinput krijgt.

Vroeg opvoeden

De bronnen tonen aan dat het vroeg opvoeden van een kind een belangrijke rol speelt in de taalontwikkeling. Kinderen die vanaf hun geboorte tweetalig opgevoed worden, leren de talen in dezelfde fase door. Hierbij is het belangrijk om veel te praten met het kind, zodat het voldoende taalinput krijgt. Ook is het belangrijk om te zorgen dat de ouders de talen goed beheersen, zodat ze het kind kunnen helpen bij het leren van de talen.

Strategieën voor tweetalig opvoeden

Één persoon, één taal

De "één persoon, één taal"-strategie is een veelgebruikte methode voor het tweetalig opvoeden. Hierbij wordt er afgesproken dat één ouder in de ene taal spreekt en de andere ouder in de andere taal. Dit helpt het kind om de talen duidelijk te onderscheiden. Bijvoorbeeld, de moeder spreekt Nederlands en de vader spreekt Engels. Dit is een goede manier om kinderen twee talen tegelijk aan te leren.

Één situatie, één taal

De "één situatie, één taal"-strategie is een andere methode voor het tweetalig opvoeden. Hierbij wordt er afgesproken dat bepaalde situaties in een bepaalde taal worden gesproken. Bijvoorbeeld, thuis wordt de moedertaal gesproken, terwijl op school de schooltaal wordt gebruikt. Dit helpt het kind om de talen te onderscheiden en te leren welke taal in welke situatie gebruikt moet worden.

Activiteiten om de taalontwikkeling te stimuleren

Lees je kind voor

Lezen is een goede manier om de taalontwikkeling te stimuleren. Een kind leert namelijk veel nieuwe woorden als je hem voorleest. Extra bijkomstigheid is dat kinderen vaak moe worden als je ze voorleest. Lees je elke avond een stukje voor als je kind in bed ligt? Dan vergroot je niet alleen zijn woordenschat, maar valt hij ook sneller in slaap.

Vertel een verhaaltje

In plaats van voorlezen kun jij je kind ook een verhaaltje vertellen. Je kunt hierbij je fantasie gebruiken, maar ook vertellen wat je vandaag allemaal gedaan hebt. Doe dit niet alleen voor het slapengaan, maar bijvoorbeeld ook als jullie samen naar de winkel gaan of een wandeling maken. Door alles wat je ziet en doet te vertellen, stimuleer je de taalontwikkeling van je kind.

Luister samen naar muziek

Luisteren naar muziek is een andere manier om de taalontwikkeling te stimuleren. Muziek helpt bij het leren van klanken en ritmes, wat belangrijk is voor de taalontwikkeling. Je kunt ook Nederlandse liedjes of versjes zingen, wat helpt bij het leren van woorden en grammatica.

Voordelen en nadelen van tweetalig opvoeden

Voordelen

De bronnen laten zien dat het tweetalig opvoeden veel voordelen heeft. Ten eerste is het goed voor de cognitieve ontwikkeling van je kind. Omdat de hersenen steeds moeten switchen tussen de twee talen, worden deze als het ware "getraind". Ook op latere leeftijd zijn de voordelen merkbaar: het is makkelijker om nog meer vreemde talen te leren. En wist je dat tweetaligheid de kans op Alzheimer verkleint? Bovendien biedt tweetaligheid sociaal-emotionele voordelen, omdat je kind van jongs af aan met familieleden kan communiceren. Daarnaast heeft het op verschillende vlakken ook voordelen voor zijn carrière.

Nadelen

De bronnen laten ook zien dat er nadelen kunnen zijn bij het tweetalig opvoeden. Een tweetalig kind bouwt de kennis van beide talen vaak langzamer op dan een kind dat maar één taal spreekt. Dit kan tot een tijdelijke achterstand leiden. Ongelijke ontwikkeling kan ook voorkomen, waarbij een kind de ene taal sneller leert dan de andere. Mixen van talen kan voor verwarring zorgen, zeker bij mensen die slechts één van beide talen spreken. Het opvoeden van een kind in twee talen kost ook tijd en moeite.

Tips voor ouders

Actief betrokken zijn

Het is belangrijk dat je actief betrokken bent bij de taalontwikkeling, zodat je kind de verschillende talen goed en snel leert. Je kunt dit doen door veel met je kind te praten, te lezen en te zingen. Ook is het belangrijk om consequent te zijn in de taal die je spreekt tegen je kind. Wanneer jij als individu beide talen door elkaar gebruikt, kan dit verwarrend zijn voor je kind.

Samen leren

Als je zelf de taal van je partner (nog) niet goed beheerst, dan is het aan te raden om samen met je kind mee te leren. Zo voorkom je dat je kind en je partner gesprekken hebben die je niet meer kunt volgen. Dit helpt je kind om de talen beter te leren en te begrijpen.

Afstemmen op het gezin

Het is belangrijk om te kiezen voor de strategie die het beste bij het gezin past. Er is niet slechts een goede manier; er zijn meerdere mogelijkheden die tot hetzelfde resultaat leiden. Kies de strategie waarbij je je prettig voelt en waarin je deel kunt nemen aan de taalontwikkeling van je kind.

Bronnen

  1. Meertaligheid - informatie over meertalig opvoeden
  2. Twee - Wikipedia
  3. Tweetalig opvoeden - taalontwikkeling en opleiding
  4. Tweetalig opvoeden - opvoedadvies
  5. Meertalig opvoeden - Nederlands Jeugd Instituut
  6. Tweetalig opvoeden - logopediepraktijk
  7. Twee - Wiktionary
  8. Tweetalig opvoeden - Kindentaal

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven