logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden van een Tsjechoslowaakse Wolfhond: een uitdaging voor ervaren eigenaren

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een uniek ras dat ontstaan is uit de kruising van een Duitse herder en een wolf. Dit ras wordt vaak beschouwd als een mengsel tussen een hond en een wolf, wat leidt tot een unieke combinatie van eigenschappen. In dit artikel wordt gekeken naar de opvoeding van deze hond, de eigenschappen die het onderscheiden, en de voordelen en uitdagingen van het houden van deze wolfhond. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in het gegeven gegevensbestand staan.

Eigenschappen van de Tsjechoslowaakse Wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een sterke, atletische hond met een dichte, isolerende vacht en een dikke, weelderige staart. Het uiterlijk van deze hond is sterk op een wolf geïnspireerd, wat het onderscheidt van andere hondenrassen. De lichaamsgrootte is variabel, met een minimumlengte van 60 cm voor vrouwtjes en 65 cm voor mannetjes. Het gewicht ligt rond de 20 kg voor vrouwtjes en 25 kg voor mannetjes. De vachtkleur kan geel grijs of zilvergrijs zijn, met een lichtere kleur aan de onderkant van de nek en de borst. Het masker is lichter en het heeft een lichtere kleur aan de onderkant van de nek en de borst.

Deze hond heeft een schuin geplaatste, amberkleurige ogen, rechtopstaande, driehoekige oren, en een grote, platte borst. De rug is licht gebogen, de benen zijn recht en gespierd, en de staart wordt meestal naar beneden gedragen, maar kan opgewonden zijn naar boven staan en gebogen. De vacht is dik en luxueus in de wintermaanden en wordt korter en dunner in de zomer. De vacht is ook weerbestendig, wat betekent dat de hond zichzelf van modder en vuil kan reinigen.

Opvoeding en gedrag

De opvoeding van een Tsjechoslowaakse Wolfhond vereist veel geduld, consistentie en overtuiging. Deze hond is niet de gemakkelijkste om op te voeden, vooral niet voor beginners. Het is belangrijk dat de eigenaar de positie van "leider van de roedel" inneemt en altijd dominante autoriteit behoudt. De hond reageert goed op deze autoriteit en zal respect en toewijding tonen aan hun trainer.

Deze hond is alert en bezitterig, en is een fantastische waakhond die snel waarschuwt voor elke nieuwe aankomst in hun territorium. De hond is echter niet altijd bereid om te gehoorzamen, en zal commando’s vaak volledig negeren als ze de taak verveeld raken. Traktaties en andere beloningen zijn over het algemeen nodig om de hond tot actie te motiveren. De hond is echter niet gefokt op het natuurlijk herkennen van menselijke feromonen, wat betekent dat het terugdringen van het onstuimige communicatieve bijtgedrag een langdurige klus is.

Deze hond heeft veel dagelijks beweging en voldoende ruimte nodig. Het moet worden gemaakt tijdens een dagelijks, lange, stevige wandeling waarbij de hond wordt gemaakt om naast of achter de mens te lopen die de riem vasthoudt, zoals in de geest van een hond de leider de weg wijst, en die leider moet de mens zijn. De hond is echter niet betrouwbaar bij andere huisdieren, en is meestal goed met kinderen, maar achterdochtig en waakzaam tegenover vreemden.

Geschiedenis en oorsprong

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is ontstaan uit een experiment waarbij echte wolven (Canis Lupis Lupis) werden gefokt met Duitse herdershonden (Canis Lupis Familiaris). In 1955 werd een experiment opgezet door Karel Hartl, die een Duitse herder kruiste met een Karpatische wolf. De nakomelingen bleken vruchtbaar en werden tien jaar lang met elkaar gefokt in een Tsjechoslowaakse compound. In 1965 werd het plan voor de fokkerij van dit nieuwe ras uitgewerkt, en in 1982 werd de Tsjechoslowaakse Wolfhond erkend als nationaal ras.

Deze hond is ontstaan omdat het Tsjechoslowaakse leger destijds op zoek was naar een dier dat sterker en (nog) slimmer was dan de Duitse herder, met meer uithoudingsvermogen, een grote mate van zelfstandigheid, en beter bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Het is daarom dat een Tsjech over het algemeen een wat pittiger temperament en een hoger energiegehalte heeft dan de Saarloos, die in eerste instantie bedoeld was als blindegeleidehond (maar daar om allerlei redenen niet geschikt bleek).

Opvoedingsuitdagingen

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een uniek ras dat veel uitdagingen met zich meebrengt. Het is geen hond voor beginners, en vereist veel geduld, consistentie en overtuiging. De hond heeft een zeer consequente hand nodig en richt zich vaak op één baas. Het is absoluut geen hond voor beginners. Ze zijn zeer speels en eigenzinnig. De wolfhond heeft, in tegenstelling tot een meer gedomesticeerde hond, geen “will to please”, wat het een stuk moeilijker maakt om ze te traineren.

Deze hond is snel afgeleid, waardoor het minder geschikt is om via de traditionele weg gehoorzaamheid of africhting te doen. Als je er genoeg tijd in steekt, dan behoren IPO, Behendigheid en Speuren zeker tot de mogelijkheden. De hond is echter niet altijd bereid om te gehoorzamen, en zal commando’s vaak volledig negeren als ze de taak verveeld raken. Traktaties en andere beloningen zijn over het algemeen nodig om de hond tot actie te motiveren.

Aanbevelingen voor de opvoeding

Voor de opvoeding van een Tsjechoslowaakse Wolfhond is het belangrijk om veel geduld, consistentie en overtuiging te hebben. Het is belangrijk dat de eigenaar de positie van "leider van de roedel" inneemt en altijd dominante autoriteit behoudt. De hond reageert goed op deze autoriteit en zal respect en toewijding tonen aan hun trainer. De hond is echter niet altijd bereid om te gehoorzamen, en zal commando’s vaak volledig negeren als ze de taak verveeld raken. Traktaties en andere beloningen zijn over het algemeen nodig om de hond tot actie te motiveren.

Het is ook belangrijk om de hond te socialiseren vanaf een jonge leeftijd. Zeer vroege, intense en brede socialisatie is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de hond naast mensen en de andere dieren kan bestaan die hij tijdens wandelingen buitenshuis zal ontmoeten. De hond is alert en bezitterig, en is een fantastische waakhond die snel waarschuwt voor elke nieuwe aankomst in hun territorium.

Conclusie

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een uniek ras dat veel uitdagingen met zich meebrengt. Het is geen hond voor beginners, en vereist veel geduld, consistentie en overtuiging. De hond heeft een zeer consequente hand nodig en richt zich vaak op één baas. Het is absoluut geen hond voor beginners. Ze zijn zeer speels en eigenzinnig. De wolfhond heeft, in tegenstelling tot een meer gedomesticeerde hond, geen “will to please”, wat het een stuk moeilijker maakt om ze te traineren. De hond is echter niet altijd bereid om te gehoorzamen, en zal commando’s vaak volledig negeren als ze de taak verveeld raken. Traktaties en andere beloningen zijn over het algemeen nodig om de hond tot actie te motiveren. De hond is echter niet altijd bereid om te gehoorzamen, en zal commando’s vaak volledig negeren als ze de taak verveeld raken. Traktaties en andere beloningen zijn over het algemeen nodig om de hond tot actie te motiveren.

Bronnen

  1. De Tsjechoslowaakse Wolfhond
  2. Rassen: Rastsjech
  3. De Wolfhond
  4. Tsjechoslowaakse Wolfhond
  5. Tsjechoslowaakse Wolfhond
  6. Tsjechoslowaakse Wolfhond
  7. Karakter en opvoeding van de Tsjechoslowaakse wolfhond

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven