logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Traumatische opvoeding: Wat ouders en onderwijsprofessionals moeten weten

Inleiding

Traumatische opvoeding is een complexe vorm van opvoeding die voortkomt uit een ervaring van trauma bij het kind of de ouder. De bronnen tonen aan dat trauma zowel in het lichaam als in de psychologie van het kind kan blijven zitten, wat invloed heeft op gedrag, ontwikkeling en het vermogen om te leren. De opvoeding van kinderen met een trauma vereist specifieke aandacht, begrip en professionele ondersteuning. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van traumatische opvoeding besproken, met aandacht voor de oorzaken, signalen, behandeling en het belang van een traumasensitieve opvoeding.

Wat is traumatische opvoeding?

Traumatische opvoeding verwijst naar de manier waarop ouders of onderwijsprofessionals omgaan met kinderen die een trauma hebben meegemaakt. Volgens bron [4] kan trauma ontstaan door gebeurtenissen zoals geweld, verwaarlozing, seksueel misbruik, of zelfs door een ernstig ongeluk of een ernstige ziekte. Deze ervaringen kunnen leiden tot psychologische en fysieke gevolgen, die zich kunnen manifesteren in het gedrag, de ontwikkeling of het leren van het kind.
In de praktijk is het vaak lastig om te herkennen of te signaleren dat een kind een trauma heeft meegemaakt. Dit komt doordat de symptomen vaak overeenkomen met andere gedragsproblemen, zoals ADHD of een autistisch spectrumstoornis. Volgens bron [6] is het belangrijk om te beseffen dat het gedrag van een kind met trauma vaak wordt beïnvloed door de ervaringen in het verleden, en dat de oorzaak van het gedrag vaak niet direct zichtbaar is.

Oorzaken van traumatische opvoeding

Volgens bron [6] zijn er meerdere factoren die bijdragen aan het ontstaan van een traumatische opvoeding. De leeftijd van het kind, de kwaliteit van de vroege band met de verzorgers, andere trauma’s in het leven en erfelijke aanleg spelen hierin een rol. Hoe jonger een kind is, hoe waarschijnlijker het overweldigd wordt door een traumatische ervaring.
Een andere oorzaak is het feit dat ouders zelf ook een onverwerkt trauma kunnen hebben. Volgens bron [7] kan een onverwerkt trauma van de ouder zich manifesteren in het gedrag van het kind. Bijvoorbeeld, een vader die als kind te maken had met geweld in het gezin, kan in de toekomst moeilijk omgaan met geluiden of boosheid van zijn zoon. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin het trauma van de ouder wordt doorgegeven aan het kind.

Signalen van traumatische opvoeding

Een kind met een trauma kan verschillende gedragsproblemen vertonen. Volgens bron [4] zijn er verschillende kenmerken die kunnen wijzen op een traumatische opvoeding, waaronder:
- Angstig zijn en heftig reageren op bepaalde gebeurtenissen, geuren of geluiden
- Negatief over zichzelf praten of zichzelf de schuld geven
- Zichzelf beschadigen door bijvoorbeeld snijden of krassen
- Een sombere stemming hebben of onverschillig zijn
- Opeens heel prikkelbaar zijn en in woede uitbarsten
- Seksueel grensoverschrijdend gedrag laten
- Moeite hebben met sociale contacten
- Moeite hebben met autoriteit en veel aandacht vragen
- Concentratieproblemen hebben en wisselende prestaties

Het is belangrijk om te beseffen dat deze signalen niet per se direct van een trauma afkomstig hoeven te zijn. Het kan ook komen door andere factoren, zoals een onveilig gevoel in het gezin of een gebrek aan steun. Daarom is het belangrijk dat ouders en onderwijsprofessionals op vroegere momenten op de hoogte zijn van eventuele problemen.

De rol van de ouder en onderwijsprofessional

De ouder en onderwijsprofessional spelen een cruciale rol in de traumatische opvoeding. Volgens bron [4] is het belangrijk dat de onderwijsprofessional opvallende gedragingen signalert en samenwerkt met ouders en ondersteunende teams. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de onderwijsprofessional geen diagnose mag stellen, maar wel een belangrijke rol heeft bij het signaleren van problemen.
Volgens bron [1] is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen, maar ook ruimte te geven aan het kind. Bijvoorbeeld, het kind moet de kans krijgen om keuzes te maken, zodat het zich veiliger voelt. Dit kan helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het verminderen van angst.
Bij het omgaan met een kind dat een trauma heeft meegemaakt, is het belangrijk om kalm te blijven, ook als het moeilijk wordt. Volgens bron [1] is het belangrijk om het kind te laten voelen dat het ondersteund wordt, ook als het gedrag van het kind moeilijk is.

Behandeling en ondersteuning

Een traumatische opvoeding vereist vaak professionele hulp. Volgens bron [5] zijn er verschillende behandelmogelijkheden, waaronder EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), Imaginaire Rescripting en Imaginaire Exposure. Deze behandelingen kunnen helpen bij het verwerken van de trauma’s en het verminderen van de symptomen.
Volgens bron [5] is het belangrijk om te weten dat de behandeling van trauma’s vaak jaren kan duren, en dat het niet altijd direct zichtbaar is of herstel plaatsvindt. Het is daarom belangrijk dat ouders en onderwijsprofessionals geduldig zijn en steun zoeken bij gespecialiseerde hulpverleners.
Volgens bron [4] is het belangrijk om een traumasensitieve school aan te houden, waarin de leerkrachten en ondersteunende teams op de hoogte zijn van de impact van trauma’s op het gedrag en de ontwikkeling van het kind. Dit helpt bij het aanbieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor het kind.

De invloed van onverwerkt trauma op de opvoeding

Volgens bron [6] is het belangrijk om te beseffen dat een onverwerkt trauma van de ouder kan leiden tot problemen in de opvoeding. Bijvoorbeeld, een ouder die zelf een trauma heeft meegemaakt, kan onbewust beïnvloed worden door die trauma bij het omgaan met zijn kind. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin het trauma van de ouder wordt doorgegeven aan het kind.
Volgens bron [7] is het belangrijk dat ouders en onderwijsprofessionals bewust zijn van hun eigen trauma’s en hierover praten. Dit helpt bij het voorkomen van het doorgeven van negatieve invloeden op het kind.

Conclusie

Traumatische opvoeding is een complexe vorm van opvoeding die aandacht en begrip vereist. De oorzaken van trauma kunnen variëren, maar het is belangrijk om de signalen van een traumatische opvoeding te herkennen en professionele hulp te zoeken. De rol van de ouder en onderwijsprofessional is hierbij cruciaal, en het is belangrijk om een traumasensitieve opvoeding aan te houden. Ouders en onderwijsprofessionals moeten bewust zijn van hun eigen trauma’s en hierover praten, zodat ze hun kinderen veilig en ondersteunend kunnen opvoeden.

Bronnen

  1. Opvoeding over de grens. Gehechtheid, trauma en veerkracht
  2. Vroegkinderlijke chronische traumatisering, ook wel jeugdtrauma of narcistisch misbruik genoemd
  3. Wat is een trauma?
  4. Jeugdtrauma verwerpen, wat schiet je ermee op?
  5. Gevoeligheid voor trauma’s verschilt van kind tot kind
  6. Hoe trauma niet overdraag
  7. Traumatische opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven