logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden van een Toller-puppy: Richtlijnen en aanbevelingen

Het opvoeden van een Toller-puppy is een belangrijke fase in het leven van dit energieke en intelligente ras. De Toller, ook wel bekend als de Nova Scotia Duck Tolling Retriever, is een hond die zich snel en goed laat trainen, maar ook veel aandacht en omgang met zich meedraagt. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een Toller-puppy behandeld, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen. Het gaat hierbij om sociale opvoeding, gezondheid, beweging, en het aanleren van gedrag.

Sociale opvoeding en socialisatie

Socialisatie is een cruciaal onderdeel van de opvoeding van een Toller-puppy. Hiermee wordt bedoeld dat de pup moet leren omgaan met verschillende prikkels en situaties die hij in het dagelijks leven tegenkomt. Vanaf de puppyleeftijd kan socialisatie geleidelijk worden opgebouwd door tijdens wandelingen steeds andere omgevingen te bezoeken, zoals winkelcentra, weilanden met koeien, straten met verkeer, en openbaar vervoer. Het is belangrijk dat de pup geleidelijk aan wordt blootgesteld aan deze prikkels en dat hij leert dat de baas rustig blijft tussen al die vreemde prikkels. Daarnaast is het belangrijk dat de pup na elke korte socialisatieronde voldoende rust krijgt om de ervaringen te kunnen verwerken. Hierdoor groeit de pup op tot een stabiele, zelfverzekerde hond die overal mee naartoe kan worden genomen.

In de bron wordt ook aangegeven dat de pup moet leren dat bijten niet mag. Een moederhond laat een pup ook tot een bepaalde grens gaan. De pup leert van zijn moeder en nestgenoten dat bijten pijn kan doen. De moederhond zal grommen als de pups haar pijn doen. Pups hebben vlijmscherpe melktandjes. Al spelend zullen ze elkaar bijten. Als een pup te hard gebeten wordt, zal hij hard piepen, wat de bijtende pup schrikt maakt en zo ophoudt met bijten. Als een jonge pup je bijt, roep je hard ‘au’ of ‘nee’. Als hij stopt, beloon je dit met aandacht of een spelletje. Als de pup wat ouder is, helpt dit niet meer zo goed. Als een oudere pup je in de vingers bijt, kun je stoppen met spelen. Zo leert de pup om bijten onder controle te houden en weet hij wanneer hij te ver is gegaan en moet stoppen.

Beweging en mentale stimulatie

Tollers zijn energieke honden die voldoende beweging nodig hebben. Ze moeten minstens één uur aan intensieve lichaamsbeweging per dag hebben, zoals wandelen, hardlopen of spelen in een omheinde tuin of park. Daarnaast is mentale stimulatie essentieel om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Training, puzzelspeelgoed en interactieve spellen kunnen de pup mentaal betrokken houden. Daarnaast is het belangrijk dat de pup voldoende rust krijgt, zodat hij zich kan ontspannen en zich kan herstellen van de dagelijkse activiteiten.

Verzorging en gezondheid

De Toller heeft een dikke dubbele vacht die matig uitvalt. Hij moet minstens één keer per week worden geborsteld om dood haar te verwijderen en mattering te voorkomen. Tijdens het rui seizoen moet het mogelijk vaker worden geborsteld. De pup moet ook regelmatig worden gecontroleerd op eventuele gezondheidsproblemen. Daarnaast is het belangrijk dat de pup voldoende voeding krijgt, inclusief een uitgebalanceerd dieet dat past bij zijn leeftijd en activiteiten. Ook is het belangrijk dat de pup regelmatig naar de dierenarts gaat voor inenting, ontwormen en ontvlooien.

Opleiding en gedrag

De Toller is een intelligente hond die snel leert en graag behaagt. Hierdoor is hij relatief eenvoudig te trainen. Het is belangrijk dat de opvoeding van de Toller positief wordt aangebracht, met als doel het belonen van wat mag en wat goed gaat, in plaats van te bestraffen wat niet mag. Schreeuwen tegen een Toller, of erger nog, fysieke agressie om iets ‘af te leren’, zijn uit den boze. Het is belangrijk dat de Toller zich kan ontwikkelen tot een vriendelijke, sociaal betrokken hond die goed kan omgaan met mensen en andere dieren.

Opleiding tot jachthond

Als je je Toller voor de jacht wilt gaan gebruiken, vraagt dat om specifieke training. Er schuilt wel een jachtinstinct in je puppy, maar dat zul je moeten trainen en opbouwen om er een goede hulp bij de jacht van te maken. Je kunt bijvoorbeeld al vanaf de leeftijd van tien weken een puppy jachttraining volgen naast de gewone puppycursus. Als je geïnteresseerd bent in de jacht heb je hier wellicht zelf al ervaring mee, maar zlefs dan is het goed om te kijken op de jachttrainingspagina van de rasvereniging. Hier vind je ook speciale cursussen en evenementen die met de jacht en het ‘tollen’ te maken hebben. Onthoud wel dat het opleiden van een goede jachthond een kwestie van geduld is en veel werk is. Ook voor volwassen tollers zijn er allerlei jachtproeven en activiteiten voor bijvoorbeeld speuren en zweetwerk te vinden.

Kosten en verzekering

De aanschaf van een Toller-puppy kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Daarnaast zijn er ook terugkerende uitgaven voor zaken als kwalitatief goed voer, inentingen, ontwormen en ontvlooien. Vergeet ook niet na te denken over een ziektekostenverzekering voor honden. Daarmee voorkom je dat je bij ziekte of een ongelukje ineens tegen hoge kosten voor de dierenarts aanloopt. Het is belangrijk om te weten dat er in Nederland acht verschillende hondenverzekeringen zijn, waarvan Figo Pet en OHRA de beste keuzes zijn. Figo Pet biedt een korting van 5% voor het eerste jaar aan onze Puppygroep.nl-lezers. Bezoek de Figo Pet website via onze speciale link en gebruik de kortingscode PUPPYGROEP. OHRA blijft een sterke keuze, ondanks dat ze nog niet hebben gereageerd op ons verzoek om korting.

Conclusie

Het opvoeden van een Toller-puppy vereist veel geduld, aandacht en omgang. De Toller is een energieke, intelligente hond die zich snel en goed laat trainen, maar ook veel aandacht en omgang met zich meedraagt. Het is belangrijk dat de pup voldoende beweging krijgt, mentale stimulatie krijgt, en zich kan ontwikkelen tot een vriendelijke, sociaal betrokken hond. Daarnaast is het belangrijk dat de pup voldoende gezondheidszorg krijgt en dat de opvoeding positief wordt aangebracht. Met de juiste opvoeding kan een Toller een trouwe, liefdevolle huisgenoot worden die goed kan omgaan met mensen en andere dieren.

Bronnen

  1. Toller-puppy's: Uiterlijk, temperament en levensstijl
  2. Socialisatie en opvoeding van een Toller
  3. Tips voor pupkopers en opvoeding
  4. Het opvoeden van een puppy
  5. Stappenplan voor het kiezen van een fokker
  6. Welzijn van de hond
  7. Socialisatie van een Toller
  8. Hondenrassen: Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven