logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Optimisme als kracht in de opvoeding: een visie op hoop en betrokkenheid

In de hedendaagse opvoedingspraktijk spelen hoop en optimisme een cruciale rol bij de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dit blijkt uit de analyse van de tekst van Mischa de Winter, die in zijn afscheidsreden een krachtig pleidooi uitspreekt voor een hoopgevende benadering in opvoeding en onderwijs. De kern van zijn visie ligt in het cultiveren van een optimistische houding, het onderbreken van impulsieve oordelen, het voorleven van optimisme en het bevorderen van participatie. Deze vier aspecten vormen de basis voor een opvoeding die kinderen helpt om grip te krijgen op hun wereld, een optimistisch wereldbeeld te ontwikkelen en zich als betrokken burger in de samenleving te ontwikkelen.

Handelingsperspectieven cultiveren

Een van de belangrijkste aspecten van een hoopgevende opvoeding is het cultiveren van een nieuwsgierige en optimistische houding bij kinderen. Volgens de Winter is het belangrijk om kinderen te laten weten dat ze actief kunnen meewerken aan het oplossen van problemen, ook al zijn deze moeilijk of complex. Door samen met kinderen te onderzoeken hoe ze bijvoorbeeld het gevaar van terroristische aanslagen of het smelten van poolkappen kunnen beheersen, leren zij niet alleen over de wereld, maar ook hoe ze actief kunnen bijdragen aan oplossingen.

Deze benadering helpt kinderen om hun eigen denkpatronen en kijk op de wereld te leren begrijpen. Door zelf te onderzoeken en oplossingen te bedenken, ontwikkelen kinderen een gevoel van eigenaar zijn over hun eigen mening en kunnen ze leren omgaan met de grote hoeveelheid informatie die ze tegenkomen. Deze nieuwsgierigheid en onderzoekende houding zorgen voor een optimistisch wereldbeeld, waarin kinderen zich bewust zijn van hun eigen potentieel en de impact die zij kunnen hebben op hun omgeving.

Onderbreken van impulsieve oordelen en verlangens

Een hoopgevende opvoeding houdt ook in dat kinderen worden opgeleid om impulsieve oordelen en verlangens te onderbreken. In de praktijk betekent dit dat kinderen leren om even stil te staan bij hun eigen gedrag en denken over de gevolgen van hun acties. Dit is belangrijk, omdat kinderen en jongeren vaak niet altijd objectief zijn in hun oordelen en vaak uitgaan van hun eigen perspectief of dat van hun vriendengroep.

Door deze impulsieve reacties te onderbreken, leren kinderen nieuwe, hoopgevende perspectieven te ontdekken. Ze leren dat er meerdere kanten zijn waarop een probleem bekeken kan worden en dat er verschillende meningen zijn over hoe je met een situatie om moet gaan. Dit helpt hen om kritisch en zelfstandig te denken en hun mening te vormen op basis van een bredere kijk op de wereld.

Optimisme voorleven

Optimisme is niet alleen goed voor de mentale gezondheid van volwassenen, maar ook voor kinderen. Het helpt hen om gelukkiger, gezonder en slimmer te worden. In de opvoedingspraktijk is het belangrijk om kinderen te leren omgaan met de grote hoeveelheid informatie die tot hun beschikking staat. Ze moeten leren dat een probleem vanuit verschillende kanten bekeken kan worden en dat er verschillende meningen zijn over hoe je ermee om moet gaan.

Bij de opvoeding is het belangrijk om kinderen te laten zien dat de mensheid op tal van gebieden vooruitgang boekt. Dit helpt hen om een optimistische blik op de toekomst te houden en zich bewust te zijn van hun eigen rol in de samenleving. Door dit te leren, ontwikkelen kinderen een gevoel van eigenwaarde en vertrouwen in hun eigen vermogens om bij te dragen aan de wereld.

Participatie bevorderen

Een van de belangrijkste manieren om kinderen en jongeren te laten groeien tot betrokken burgers van de samenleving, is hen van jongs af aan bij die samenleving te betrekken. Dit gebeurt door ze te laten ervaren dat hun stem ertoe doet en dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling.

De Winter benadrukt dat kinderen moeten leren dat hun mening belangrijk is. Door te leren dat hun stem ertoe doet, bevordert dat een hoopvol perspectief op de toekomst. Deze betrokkenheid helpt kinderen om zich bewust te worden van hun eigen invloed op de wereld en hen te leren omgaan met de verantwoordelijkheden van burgerschap.

Hoop en optimisme als motor van persoonlijke ontwikkeling

De Winter benadrukt dat hoop en optimisme de motor zijn van de persoonlijke ontwikkeling van jonge mensen. In de huidige tijd zijn kinderen en jongeren overspoeld met angstaanjagende berichten over terreur, vluchtelingenstromen en opwarming van de aarde. Dit maakt hen kwetsbaar voor pessimisme, desinteresse en wanhoop. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat kinderen en jongeren een hoopvolle blik krijgen op de toekomst.

De hedendaagse opvoedingswetenschappen bieden te weinig antwoord op zulke vragen. De Winter stelt dat de opvoedingswetenschappen zich te eenzijdig hebben gefocust op individuele problemen van kinderen en dat die problemen te snel worden gemedicaliseerd. In plaats daarvan zou de opvoeding zich moeten afvragen hoe ze jonge mensen kunnen helpen om met een hoopvolle en optimistische blik naar de toekomst te kijken.

Kinderen niet opsluiten in een diagnose

Een cruciaal punt in de visie van de Winter is dat kinderen niet moeten worden opgesloten in een diagnose, maar dat er hoop moet worden gegeven door te laten zien hoe ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Dit betekent dat kinderen leren om hun eigen vermogens te ontdekken en te leren omgaan met de uitdagingen van hun levensomstandigheden.

Door kinderen te leren dat hun stem ertoe doet, ontwikkelen ze een gevoel van eigenwaarde en vertrouwen in hun vermogens. Ze leren dat ze een rol kunnen spelen in de samenleving en dat hun bijdrage waardevol is. Dit helpt hen om zich te ontwikkelen tot betrokken burgers en om te leren omgaan met de complexiteit van de wereld waarin ze leven.

Conclusie

In de opvoeding van kinderen en jongeren is optimisme en hoop een cruciale factor voor hun persoonlijke ontwikkeling. Door een hoopgevende benadering toe te passen, kunnen kinderen leren om te denken, te onderzoeken en actief deel te nemen aan de maatschappelijke ontwikkeling. De visie van de Winter benadrukt het belang van een optimistische houding, het onderbreken van impulsieve oordelen en het bevorderen van participatie. Deze benadering helpt kinderen om een optimistisch wereldbeeld te ontwikkelen en zich te ontwikkelen tot betrokken burgers van de samenleving.

Bronnen

  1. Pedagogiek Over Hoop. Het onmiskenbare belang van optimisme in opvoeding en onderwijs

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven