logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Thema’s en activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding 2017

De Week van de Opvoeding is een jaarlijks georganiseerde campagne die gericht is op het bevorderen van het bewustzijn en de uitwisseling van kennis over opvoeden en ouderschap. In 2017 stond het thema van de week ‘Buiten de lijntjes’, wat duidelijk maakte dat het om opvoeden gaat die niet altijd traditioneel of binnen de normen valt. De Week van de Opvoeding biedt ouders, leerkrachten, professionals en andere betrokkenen de kans om te leren, te delen en te inspireren. In dit artikel worden de thema’s, activiteiten en belangrijke informatie over de Week van de Opvoeding in 2017 besproken, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

Activiteiten en thema’s in de Week van de Opvoeding 2017

De Week van de Opvoeding in 2017 was gericht op het bevorderen van het bewustzijn en het delen van ervaringen over opvoeden. Het thema ‘Buiten de lijntjes’ benadrukte dat opvoeden vaak niet in een rechte lijn verloopt, en dat oplossingen soms in onverwachte hoekjes liggen. Het thema benadrukte ook de diversiteit in opvoedstijlen, en dat elk gezin zijn eigen weg kan kiezen. De Week van de Opvoeding was een gelegenheid om dit te laten zien en te leren.

De activiteiten variëren per gemeente en regio, maar ze delen gemeenschappelijke doelen: ontmoeting, uitwisseling en inspiratie. In veel gevallen zijn er workshops, lezingen, thema-avonden en activiteiten gericht op ouders, leerkrachten en professionals. In de bronnen zijn verschillende voorbeelden van activiteiten te vinden, zoals informatieavonden, themabijeenkomsten, en activiteiten voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar.

Info-avonden en thema-avonden

Een van de belangrijkste activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding is het organiseren van info-avonden. Deze avonden richten zich op specifieke thema’s die van belang zijn bij het opvoeden van kinderen. Bijvoorbeeld, in de bron [2] wordt een informatieavond ‘Help, mijn kind wordt 18!’ genoemd. Deze avond richtte zich op de verantwoordelijkheden en wettelijke regelingen die van toepassing zijn als een kind 18 wordt. De avond was gericht op ouders die een kind hebben met een beperking en bijna volwassen is. Het doel was om ouders te informeren over de veranderingen die plaatsvinden bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar.

In bron [10] wordt een thema-avond genoemd met het thema ‘De pasgeborene’. Deze avond richtte zich op ouders van pasgeboren kinderen en gaf informatie over hechting, normale ontwikkeling, huilen, slapen en drinken. De avond was gericht op ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 maanden en gaf advies over wat er belangrijk is in de eerste maanden van het leven van een kind.

Werkshops en activiteiten voor ouders

Naast info-avonden zijn er ook werkshops en activiteiten die gericht zijn op ouders. In bron [1] wordt bijvoorbeeld een activiteit genoemd waarbij ouders en kinderen samen knutselen, en een interactief voorleesactiviteit. Deze activiteiten zijn bedoeld om ouders en kinderen te laten samenwerken en te leren. Ook zijn er activiteiten gericht op beweging, zoals een bewegingsactiviteit met mama of papa, die gericht is op kinderen van 2 tot 9 jaar.

In bron [3] wordt het thema ‘Samen puzzelen’ genoemd, wat verwijst naar het idee dat opvoeden een soort puzzel is. Elke ouder heeft zijn eigen stukjes en moet samenwerken met anderen om de puzzel compleet te maken. Het thema benadrukt dat ouders niet alleen hoeven te werken, maar ook kunnen rekenen op familie, vrienden, leerkrachten en andere professionals.

Activiteiten voor kinderen

Naast activiteiten voor ouders zijn er ook activiteiten gericht op kinderen. In bron [1] wordt bijvoorbeeld een Escaperoom met het thema ‘Foute centen’ genoemd, die gericht is op ouders en hun jongeren vanaf 12 jaar. Deze activiteit is bedoeld om kinderen en ouders samen te laten werken aan een avontuurlijke opdracht. Ook zijn er activiteiten gericht op het leren van beweging, zoals een kano-activiteit voor ouders en kinderen.

Activiteiten voor professionals

De Week van de Opvoeding is niet alleen gericht op ouders, maar ook op professionals. In bron [5] wordt een themabijeenkomst genoemd, waarin studenten, begeleiders en professionals kennis en ervaring uitwisselen. Deze bijeenkomst is gericht op het delen van ervaringen en het leren van elkaar. In bron [7] wordt de uitreiking van de Bert Prinsenprijs genoemd, een prijs die wordt uitgereikt aan jong, aanstormend, pedagogisch talent met een vernieuwend initiatief rondom opvoeden. Deze prijs benadrukt het belang van innovatie en creativiteit in de opvoedingssector.

Belangrijke thema’s en koppelingen met de opvoeding

De Week van de Opvoeding benadrukt verschillende belangrijke thema’s, waaronder:

1. Opvoeden is vaak leuk, maar soms ook heel lastig

In bron [4] wordt opgemerkt dat opvoeden vaak als iets vanzelfsprekends wordt gezien. Ouders krijgen er geen opleiding voor, terwijl het soms best lastig kan zijn. De Week van de Opvoeding benadrukt dat opvoeden niet altijd eenvoudig is, en dat ouders hulp kunnen krijgen van anderen, zoals familie, vrienden, buren, leerkrachten en andere professionals.

2. Opvoeden doe je niet alleen

In bron [3] wordt het thema ‘Opvoeden doe je niet alleen’ genoemd, wat aantoont dat ouders niet altijd alleen hoeven te werken. De Week van de Opvoeding benadrukt dat ouders hulp kunnen krijgen van anderen, en dat het belangrijk is om te leren omgaan met twijfels en vragen. De Week van de Opvoeding is daarom een gelegenheid om te leren, te delen en te inspireren.

3. Samen puzzelen

In bron [3] wordt het thema ‘Samen puzzelen’ genoemd, wat verwijst naar het idee dat opvoeden een soort puzzel is. Elke ouder heeft zijn eigen stukjes en moet samenwerken met anderen om de puzzel compleet te maken. Het thema benadrukt dat ouders niet alleen hoeven te werken, maar ook kunnen rekenen op familie, vrienden, leerkrachten en andere professionals.

4. Buiten de lijntjes

In bron [7] wordt het thema ‘Buiten de lijntjes’ genoemd, wat aantoont dat opvoeden vaak niet binnen de normen valt. Het thema benadrukt dat oplossingen soms in onverwachte hoekjes liggen, en dat elk gezin zijn eigen weg kan kiezen. De Week van de Opvoeding benadrukt dat diversiteit belangrijk is, en dat ouders kunnen kiezen voor een opvoedstijl die bij hun situatie past.

Belangrijkste bronnen

De Week van de Opvoeding 2017 is gebaseerd op meerdere bronnen, waaronder informatie van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Centrum voor Jeugd en Gezondheid (CJG), en andere opvoedingsorganisaties. De bronnen geven informatie over de activiteiten, thema’s en belangrijke punten die tijdens de Week van de Opvoeding worden besproken.

Bronnen

  1. Week van de Opvoeding: Thema Opvoedhelden
  2. Infoavond 'Help, mijn kind wordt 18!'
  3. Week van de Opvoeding
  4. Opvoeden is vaak leuk, maar soms ook heel lastig
  5. Uitnodiging: Week van de Opvoeding
  6. Duurzaam opvoeden
  7. Week van de Opvoeding - Thema-avond: De pasgeborene
  8. Bert Prinsenprijs
  9. Forum discussie over opvoeden
  10. Thema-avond: De pasgeborene

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven