Vacature voor opvoeder/begeleider in Antwerpen: Taken, eisen en voordelen
juli 11, 2025
Een testament opstellen is een belangrijke maatregel voor ouders die zorgen willen dragen voor hun kinderen, zowel op het gebied van financiële als opvoedingsaspecten. In Nederland is het regelen van de zorg en opvoeding van kinderen via een testament van groot belang, vooral als ouders overlijden. De bronnen tonen aan dat ouders kunnen kiezen voor een voogd, een bewindvoerder en andere specifieke regelingen die de toekomst van hun kinderen veiligstellen. In dit artikel bespreiden we de belangrijkste aspecten van het opstellen van een testament met betrekking tot de zorg en opvoeding van kinderen.
Een van de belangrijkste dingen die ouders kunnen regelen in hun testament is de voogdij. Dit is de persoon die, in geval van het overlijden van beide ouders, verantwoordelijk is voor de opvoeding en verzorging van hun minderjarige kinderen. De voogd kan worden benoemd in het testament of via het gezagsregister. Het is belangrijk dat de voogd bereid is de taak op zich te nemen, aangezien de voogd deze taak pas na het overlijden van de ouders aanvaardt.
In sommige gevallen kan het nodig zijn om een reservevoogd te benoemen, in het geval de aangewezen persoon de voogdij niet kan opnemen. Ook kan een voogd gezamenlijk worden benoemd, bijvoorbeeld als een echtpaar de kinderen in huis neemt. Hierdoor hebben zowel ouders als kinderen een veilige omgeving.
Naast de voogdij is het belangrijk om ook een bewindvoerder te benoemen. Deze persoon is verantwoordelijk voor het beheren van het vermogen dat de kinderen erven. De bewindvoerder kan worden benoemd in het testament, en de termijn waarin het bewind geldt kan worden vastgelegd. In veel gevallen wordt de leeftijd van 23 of 25 jaar gekozen als einddatum voor het bewind.
De voogd beheert vaak ook het geld van de kinderen tot zij 18 jaar zijn, maar een bewindvoerder kan worden benoemd om het geld te beheren. Dit is vooral belangrijk als de voogd niet goed is met geld om te gaan. De bewindvoerder kan worden benoemd om het vermogen te beheren tot een bepaalde leeftijd, zoals 25 jaar.
In samengestelde gezinnen kunnen stiefkinderen niet automatisch erven van hun stiefouder. Dit kan echter worden geregeld via een testament. Hiermee kan worden aangegeven dat stiefkinderen ook iets erven, en kan worden vastgelegd dat zij dit voor hun studie gebruiken. Bij minderjarige kinderen kan worden aangegeven wanneer zij hun erfenis in handen krijgen. Ook kan een bewindvoerder worden benoemd die tot die tijd hun erfenis beheert.
Een kind kan worden onterfd via een testament. Dit betekent dat het kind geen erfgenaam meer is, maar het heeft wel recht op een legitieme portie. Dit is de helft van het normale erfdeel, waarvoor het kind zelf een beroep moet doen. Het is belangrijk om op te merken dat een onterfde persoon nog steeds recht heeft op zijn legitieme portie, die gelijk staat aan de helft van het erfdeel dat het kind zou erven.
Een kind kan een wettelijk erfdeel krijgen, ook wel kindsdeel genoemd. Dit kan invloed hebben op de eigen bijdrage voor langdurige zorg. Om dit te voorkomen, kunnen er verschillende maatregelen worden genomen. Hierbij kan worden gedacht aan het vastleggen in een familieovereenkomst, het maken van een kinderpenning of het aanvragen van een belastingvrijstelling.
Erfbelasting kan worden bespaard door een goed opgesteld testament. De bronnen tonen aan dat kinderen niet over alles wat ze erven belasting moeten betalen. Ze mogen € 25.490 belastingvrij erven. Voor partners is dit bedrag zelfs € 804.698. Deze bedragen worden elk jaar aangepast. Het is belangrijk om te weten hoe het zit met belastingen en erfrecht.
In samengestelde gezinnen is het belangrijk om een testament op te stellen, zodat je eigen kinderen krijgen waar ze recht op hebben, ook als er stiefouders of halfbroers en -zussen zijn. Hiermee zorg je dat je kinderen het juiste deel van de erfenis krijgen, ook als de andere ouder overlijdt.
Een testament opstellen is van groot belang voor ouders die zorgen willen dragen voor hun kinderen. Door de voogdij, bewindvoerder en andere specifieke regelingen te regelen, wordt de toekomst van de kinderen veiliggesteld. Het is belangrijk om te weten dat kinderen recht hebben op een legitieme portie, ook als ze worden onterfd. Daarnaast is het belangrijk om te denken aan de invloed van een kindsdeel op de zorgbijdrage en de mogelijkheid om dit te voorkomen via een goed opgesteld testament.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet