logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ondersteuning voor moeilijk opvoedbare kinderen: Hulpmiddelen en methoden

In de praktijk van jeugdinstellingen en pleegzorg komen veel kinderen voor die lastig te opvoeden zijn. Deze kinderen kunnen te maken krijgen met gedragsproblemen, emotionele uitdagingen of complexe achtergronden. De bronnen tonen aan dat er verschillende manieren zijn om met deze kinderen om te gaan, zowel op het gebied van opvoeding als van hulpverlening. De keuze voor de juiste aanpak hangt af van de individuele situatie, de ernst van de problemen en de beschikbare middelen. In dit artikel worden de verschillende vormen van hulp en ondersteuning besproken, met nadruk op de praktijk en de aanpak van moeilijk opvoedbare kinderen.

Soorten ondersteuning voor moeilijk opvoedbare kinderen

Er zijn verschillende soorten ondersteuning beschikbaar voor kinderen die lastig te opvoeden zijn. De keuze voor de juiste vorm hangt af van de ernst van de problemen en de situatie thuis. De bronnen geven een overzicht van de meest gangbare vormen van hulp, zoals pleegzorg, gezinshuis, leefgroepen, behandelgroepen en gesloten instellingen.

Pleegzorg

Pleegzorg is een veelgebruikte vorm van ondersteuning voor kinderen die tijdelijk of langdurig niet thuis kunnen wonen. In een pleeggezin leeft een kind net als in andere gezinnen. Pleegouders voeden het kind op in hun eigen gezin, totdat het terug naar huis kan of op eigen benen kan staan. Een pleeggezin is er voor kinderen en jongeren tot 21 jaar. Een kind of jongere kan elke dag in het pleeggezin wonen, maar bijvoorbeeld ook alleen in het weekend of in de vakantie.

Soms wil familie of een bekende een pleeggezin zijn voor het kind. Als dat niet kan, zoekt een pleegzorgaanbieder een pleeggezin dat past bij het kind. Na de plaatsing krijgen de pleegouders begeleiding en een vergoeding voor de kosten van de verzorging van het kind.

Gezinshuis

Als een kind of jongere meer intensieve en professionele hulp nodig heeft, wordt een plek gezocht in een gezinshuis. Daar wonen gezinshuisouders met meerdere kinderen en soms ook met hun eigen kinderen. Een gezinshuis is er voor kinderen en jongeren tot 21 jaar. Gezinshuisouders zijn zeven dagen per week en 24 uur per dag aan het werk als beroepsopvoeder. Ze hebben daar een opleiding voor gevolgd en krijgen een vergoeding.

Leefgroep of behandelgroep

In een leefgroep of behandelgroep wonen kinderen en jongeren die door ernstige gedragsproblemen niet in een pleeggezin of gezinshuis kunnen wonen. Een groep bestaat uit acht tot tien leeftijdsgenoten. Pedagogisch medewerkers helpen de kinderen en jongeren om zich gezond te ontwikkelen en gedragsproblemen te verminderen. Ook proberen ze te helpen bij problemen met ouders. Ze krijgen hierbij ondersteuning van een gedragswetenschapper. Zo nodig krijgt een kind of jongere ook individuele therapie.

Gesloten plaatsing

Tot een gesloten plaatsing of JeugdzorgPlus wordt besloten als andere hulp niet heeft gewerkt en er grote zorgen zijn over een jongere. Bijvoorbeeld omdat die in gevaar is of een gevaar is voor zichzelf of de omgeving. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij agressief gedrag of om een jongere te beschermen tegen seksuele uitbuiting.

In JeugdzorgPlus zijn de buitendeuren op slot en 's nachts ook de slaapkamerdeuren. Ouders kunnen alleen op afspraak op bezoek komen. De school is in de instelling zelf. JeugdzorgPlus is niet bedoeld als straf, maar als uiterste middel voor een behandeling. Het verblijf is zo kort mogelijk en zo lang als nodig.

Jeugdinstellingen

Een jeugdzorginstelling is een tijdelijke woonplek voor kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. De instelling moet een veilige plek bieden, bijvoorbeeld als een kind ernstig agressief is of wegloopt naar een onveilige omgeving, zoals loverboys.

Voor wie zijn jeugdinstellingen er? Ze zijn er voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met bijvoorbeeld:

  • emotionele problemen of gedragsproblemen
  • lichamelijke klachten, of zichzelf slecht kunnen verzorgen
  • leerproblemen en aandachtsproblemen
  • slechte relatie met ouders
  • problemen op school of met werk
  • moeilijkheden bij het opbouwen van een sociaal netwerk
  • een opstapeling van problemen

Eerst hulp thuis. Hulpverleners proberen altijd eerst om de problemen thuis op te lossen. Uithuisplaatsing is een laatste mogelijkheid die zo veel mogelijk voorkomen wordt.

Ondersteuning voor ouders en kinderen

Het is belangrijk dat ouders en kinderen voldoende ondersteuning krijgen bij het oplossen van problemen. De bronnen geven aan dat er verschillende vormen van ondersteuning zijn, zoals begeleiding, therapie en ondersteuning via de jeugdinstellingen.

Begeleiding en ondersteuning

Er zijn verschillende vormen van begeleiding en ondersteuning beschikbaar voor ouders en kinderen. Bijvoorbeeld:

  • Behandelgroepen: Hier wordt gewerkt aan het oplossen van problemen, zoals agressief gedrag, hyperactiviteit, of moeilijkheden bij het omgaan met anderen.
  • Jongerenhulpverlening: Dit is gericht op jongeren van 14 jaar tot 18+ die hulp kunnen gebruiken bij onderwerpen als zelfstandig worden, omgaan met anderen en met lastige situaties.
  • Dagbehandeling: Dit is gericht op jonge kinderen, van 0 tot 7 jaar, en helpt bij het oplossen van ontwikkelings- en gedragsproblemen.

Samenwerking met ouders

Een goede samenwerking met ouders is essentieel bij de behandeling van moeilijk opvoedbare kinderen. De bronnen tonen aan dat professionals en ouders samenwerken om een behandelplan op te stellen, waarin wordt aangegeven wat de problemen zijn en welke hulp of behandeling nodig is. Daarna gaan ze samen aan de slag om de situatie beter te maken, voor de ouders en het kind.

De rol van jeugdinstellingen

Jeugdinstellingen spelen een cruciale rol bij het opvangen van kinderen die niet thuis kunnen wonen. Ze bieden een veilige plek, waar kinderen kunnen opgroeien en worden begeleid. De bronnen geven aan dat de jeugdinstellingen worden gebruikt als laatste redmiddel, als andere vormen van ondersteuning niet werken.

Open en gesloten jeugdhulp

Er zijn twee soorten jeugdhulp: open en gesloten. Bij open jeugdhulp mag het kind het terrein van de instelling verlaten, bijvoorbeeld om naar school te gaan. Bij gesloten jeugdhulp mag het kind alleen met toestemming het terrein van de instelling af. De rechter kan een opname in gesloten jeugdhulp opleggen.

Veranderingen in gesloten jeugdhulp

De gesloten jeugdzorg gaat de komende jaren veranderen. Er komen meer kleinschalige jeugdinstellingen met een huiselijke sfeer. In 2030 wil men dat nog zo min mogelijk kinderen in de gesloten jeugdhulp verblijven.

Samenwerking met andere instanties

Bij de opvang van moeilijk opvoedbare kinderen is samenwerking met andere instanties belangrijk. De bronnen geven aan dat het sociaal wijkteam, de jeugdarts, de school en andere instellingen betrokken kunnen raken bij de behandeling van kinderen.

Sociaal wijkteam

Een sociaal wijkteam is een belangrijke partner bij de opvang van kinderen met problemen. Hier werken deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld verstandelijk beperkingen, psychische en opvoedproblemen. Zij kunnen tijdelijke ondersteuning bieden en ook zwaardere hulp regelen.

Jeugdarts

De jeugdarts is verantwoordelijk voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen tot 18 jaar. De jeugdarts kijkt naar de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind. Als het nodig is, verwijst de jeugdarts het kind door naar een andere hulpverlener.

Conclusie

De opvang van moeilijk opvoedbare kinderen vereist een combinatie van verschillende vormen van ondersteuning, zoals pleegzorg, gezinshuis, leefgroepen, behandelgroepen en jeugdinstellingen. Het is belangrijk dat ouders en kinderen voldoende ondersteuning krijgen bij het oplossen van problemen. De samenwerking met andere instanties, zoals het sociaal wijkteam, de jeugdarts en de school, is cruciaal voor een succesvolle opvang. Door een passende aanpak te kiezen en samen te werken met ouders en andere betrokkenen, kunnen kinderen op een veilige en ondersteunende omgeving terechtkomen.

Bronnen

  1. Waar wonen kinderen die niet meer thuis kunnen wonen?
  2. Gedragsproblemen bij kinderen
  3. Dushi Huizen
  4. Herlaarhof
  5. Cardea
  6. Koraal - De Hondsberg
  7. Verblijf in een jeugdinstelling
  8. Youke
  9. Parlan
  10. Hulp bij opvoed-, gedrags- en psychische problemen: Jeugdhulp
  11. YouTube

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven