logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Tegenstanders van genderneutrale opvoeding: redenen en kritiek

Genderneutrale opvoeding is in veel landen een onderwerp van veel discussie. In Nederland en Zweden bijvoorbeeld wordt er steeds vaker over gesproken, en worden er ook scholen en kinderdagverblijven opgezet die deze vorm van opvoeding aanbieden. Toch zijn er ook veel tegenstanders van dit fenomeen. In dit artikel worden de kritiek en argumenten van tegenstanders van genderneutrale opvoeding besproken, gebaseerd op de informatie uit de opgezochte bronnen.

Voor- en tegenstanders van genderneutrale opvoeding

Genderneutrale opvoeding, ook wel sekseneutrale opvoeding genoemd, houdt in dat kinderen niet als ‘jongen’ of ‘meisje’ worden benaderd, maar als persoon. Kinderen worden niet in een hokje geplaatst. Het gaat om menselijke gelijkwaardigheid. In sommige landen wordt er bewust genderneutraal opgevoed, zoals in Zweden, waar de crèche Egalia bekend staat om haar genderneutrale aanpak.

De voorstanders van deze vorm van opvoeding beweren dat het positief is voor de ontwikkeling van een kind. Het zorgt voor een sterk eigen karakter en het idee dat de keuzes die een kind maakt, de juiste zijn. Bovendien wordt er in de opvoeding op geweest dat er meer is dan typisch mannelijk of typisch vrouwelijk gedrag, speelgoed, etc. In tegenstelling tot dit, zijn er ook tegenstanders van genderneutrale opvoeding. Deze menen dat het tegennatuurlijk is en dat rolpatronen zijn gevormd door signalen die kinderen door de eeuwen heen zelf hebben uitgezonden. Er is geen behoefte aan een nieuwe door de maatschappij opgelegde norm.

De kritiek van tegenstanders van genderneutrale opvoeding

Tegenstanders van genderneutrale opvoeding zeggen dat het tegennatuurlijk is. Ze menen dat kinderen als jongen of als meisje geboren worden, en dat het niet nodig is om hen in een andere richting te duwen. Ook zeggen zij dat kinderen zo min mogelijk gestuurd moeten worden, dus ook niet genderneutraal. Verder beweren ze dat genderneutraal opvoeden tegennatuurlijke indoctrinatie is, en dat er geen voordeel is aan die manier van opvoeden.

Een andere kritiek is dat er in de maatschappij al veel rolbevestigende patronen zijn, zoals in de media, in de schoolboeken, en in het speelgoed. Deze patronen zouden kunnen leiden tot een beperking van de keuzemogelijkheden van kinderen. Bovendien zouden de tegenstanders van genderneutrale opvoeding menen dat de natuurlijke verschillen tussen jongens en meisjes, die diepgeworteld zitten in de hersenen, worden genegeerd. Ze zeggen dat het onmogelijk is om kinderen in een soort ‘middenweg’ op te voeden, omdat de huidige samenleving zodanig gescheiden is op basis van geslacht.

De reacties van ouders en andere betrokkenen

Er zijn ook reacties van ouders en andere betrokkenen op de kwestie van genderneutrale opvoeding. Sommige ouders, zoals Janneke Verheijen en Feye van Olden, hebben hun ervaringen met genderneutrale opvoeding gedeeld. Ze vertellen dat het bevrijdend was om geen sociale verwachtingen te hebben van hun kinderen op basis van hun geslacht. Toch zagen veel mensen deze manier van opvoeden als een soort onnatuurlijke indoctrinatie. De reacties op hun ervaringen waren vaak negatief, met oproepen als “Dit is gewoon moderne kindermishandeling” en “Weer een egoïstische moeder die haar identiteitsproblemen op haar kind projecteert”.

Een andere reactie komt van de HEMA, die besloot om de kinderkleding genderneutraal te maken. Dit leidde tot veel discussies, waarbij veel mensen het niet eens waren met deze beslissing. Er waren ook reacties van ouders die hun kinderen genderneutraal opvoeden, zoals Dani en Amelia. Ze vertellen dat hun kinderen zich niet beperken tot bepaalde gedragingen of speelgoed, en dat ze vrije keuzes maken. Echter, ook deze ouders merkten op dat er veel reacties zijn van anderen, die hun manier van opvoeden kritisch beoordelen.

De rol van de maatschappij

De maatschappij speelt een belangrijke rol bij de opvoeding van kinderen. In veel gevallen worden er veel seksespecifieke opmerkingen gedaan in de omgeving van kinderen, en ook veel speelgoed wordt seksespecifiek in beeld gebracht. Dit kan leiden tot het feit dat kinderen zich sterk identificeren met hun sekse, en dat ze beperkte keuzemogelijkheden hebben. De voorstanders van genderneutrale opvoeding denken dat dit niet goed is, en dat er meer ruimte moet zijn voor verschillende gedragingen en keuzes.

De tegenstanders van genderneutrale opvoeding zeggen dat het niet nodig is om kinderen in een andere richting te duwen, en dat de natuurlijke verschillen tussen jongens en meisjes niet mogen worden genegeerd. Ze denken dat de maatschappij al veel rolbevestigende patronen bevat, en dat het moeilijk is om kinderen daarin op te voeden in een soort ‘middenweg’.

Conclusie

De kwestie van genderneutrale opvoeding is complex en veelzijdig. Er zijn zowel voor- als tegenstanders van deze vorm van opvoeding, en de discussies daarover zijn niet eenvoudig. De voorstanders van genderneutrale opvoeding zien het als een manier om kinderen te laten kiezen wat ze willen, zonder beperkingen vanwege hun geslacht. De tegenstanders zien het als een onnatuurlijke indoctrinatie en menen dat de natuurlijke verschillen tussen jongens en meisjes niet mogen worden genegeerd.

De rol van de maatschappij is hierbij belangrijk, en het is duidelijk dat er veel invloed is op de opvoeding van kinderen. Het is belangrijk om open te staan voor verschillende meningen en om te beseffen dat elke ouder zijn of haar eigen opvattingen heeft over hoe kinderen opgevoed moeten worden.

Bronnen

  1. Voor- en tegenstanders over genderneutraal opvoeden
  2. De voordelen en uitdagingen van genderneutraal opvoeden
  3. Genderneutraal opvoeden maakt veel reacties los
  4. Betoog over genderneutraliteit: stoere prinsessen en lieve astronauten
  5. Hoe het is om je kind genderneutraal op te voeden
  6. Genderneutraal opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven