logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Overbeschermend opvoeden: Wat betekent het en wat zijn de gevolgen?

De term overbeschermend opvoeden is in veel opzichten een veelgebruikte term in de kinderopvang en opvoedingsdiscussies. Het betekent dat ouders hun kinderen te veel beschermen, waardoor de kinderen niet de kans krijgen om zelfstandig te leren omgaan met risico’s en tegenslagen. Dit artikel beschrijft de kenmerken van overbeschermend opvoeden, de gevolgen voor kinderen, en de overwegingen die hierbij komen kijken. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in het gegeven bronnenlijst staan.

Kenmerken van overbeschermend opvoeden

Overbeschermend opvoeden wordt vaak gekenmerkt door een teveel aan controle en beschermende acties van ouders. De kern is dat ouders hun kinderen niet de kans geven om te leren omgaan met risico’s. Dit kan zich op veel manieren manifesteren, zoals het voortdurend bepalen van wie het kind mag ontmoeten, het oplossen van problemen in plaats van het kind zelf te leren omgaan met uitdagingen, of het voorkomen van elke tegenslag.

Volgens bron [1] zijn er verschillende kenmerken van overbeschermend gedrag. Ouders die te veel beschermen, zorgen er vaak voor dat hun kinderen zich niet kunnen ontwikkelen tot zelfstandige personen. Ze lopen het risico om afhankelijk te worden en hun zelfvertrouwen te verliezen. Daarnaast kunnen kinderen die overbeschermd worden opgevoed, moeite hebben met het nemen van keuzes en het omgaan met fouten.

In bron [3] wordt uitgelegd dat ouders vaak hun eigen angsten en angst om te falen willen voorkomen. Ze willen hun kinderen beschermen tegen pijn, teleurstellingen en het gevaar van de buitenwereld. Dit kan leiden tot een situatie waarin kinderen geen kans krijgen om zelf te leren omgaan met tegenslagen. In plaats van te leren omgaan met risico’s, leren ze alleen maar om te vermijden.

Gevolgen van overbeschermend opvoeden

Overbeschermend opvoeden kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Volgens bron [1] kan overbeschermend gedrag leiden tot angstige mensen, afhankelijkheid, gebrek aan zelfvertrouwen, onvermogen om met moeilijke situaties om te gaan en een lage frustratietolerantie. Dit geldt zowel in de opvoeding als in andere relaties.

In bron [4] wordt aangegeven dat overbeschermend opvoeden een risicofactor is voor de continuering van sociaal teruggetrokken gedrag. Kinderen die overbeschermend worden opgevoed, ervaren een beperkt gevoel van autonomie. Ze voelen zich gecorrigeerd en kunnen hun eigen interesses en waarden niet volledig ontdekken. Dit kan leiden tot een gevoel van onzekerheid en het vermogen om zelfstandig te leren omgaan met problemen.

Bron [2] benadruit dat kinderen die te veel worden beschermd, vaak geen kans krijgen om ervaringen op te doen. Ze leren niet om te vallen, op te staan en te leren van hun fouten. Dit kan leiden tot een gebrek aan weerbaarheid en zelfstandigheid. In plaats van dat kinderen leren omgaan met risico’s, leren ze ze te vermijden.

Wat is het verschil tussen beschermend en overbeschermend opvoeden?

Er is een belangrijk verschil tussen het beschermen van een kind en het overbeschermen. Beschermend opvoeden houdt in dat ouders hun kinderen willen beschermen tegen gevaar en schade. Dit kan een positief effect hebben, omdat het kind zich veilig en gesteund voelt. Overbeschermend opvoeden daarentegen is wanneer deze beschermende houding leidt tot belemmering van de persoonlijke ontwikkeling en autonomie van het kind.

Volgens bron [1] is het verschil tussen bescherming en overbescherming dat het eerste gericht is op het voorzien in de behoeften van anderen, terwijl het tweede de persoonlijke ontwikkeling en autonomie belemmert. Overbeschermend opvoeden kan dus leiden tot angstige mensen, afhankelijkheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Dit geldt zowel in de opvoeding als in andere relaties.

Oorzaken van overbeschermend opvoeden

Er zijn verschillende redenen waarom ouders overbeschermend kunnen opvoeden. In bron [3] wordt aangegeven dat ouders vaak hun eigen angsten en ervaringen projecteren op hun kinderen. Ze willen hun kinderen beschermen tegen pijn, teleurstellingen en het gevaar van de buitenwereld. Dit kan leiden tot een situatie waarin kinderen geen kans krijgen om zelf te leren omgaan met tegenslagen.

In bron [9] wordt aangegeven dat de veranderde kijk op opvoeding ook een rol speelt. Waar vroeger kinderen vaker ‘gewoon meedraaiden’ in het gezin en zelf dingen moesten ontdekken, zijn ouders nu veel meer betrokken bij en gefocust op de ontwikkeling van hun kinderen. Deze betrokkenheid van ouders bij hun kind is natuurlijk positief. Maar het kan er ook toe leiden dat we geneigd zijn direct in te grijpen als een kind ook maar even ergens moeite mee heeft.

Wat kunnen ouders doen om overbeschermend gedrag te vermijden?

Om overbeschermend gedrag te vermijden, is het belangrijk dat ouders een evenwicht vinden tussen beschermend zijn en het stimuleren van autonomie en persoonlijke ontwikkeling bij hun kind. Volgens bron [1] is het belangrijk om te leren omgaan met risico’s en tegenslagen. Dit helpt kinderen om zelfstandig te worden en te leren omgaan met problemen.

In bron [2] wordt aangegeven dat ouders moeten leren om hun kinderen te begeleiden in moeilijke situaties, in plaats van ze te vermijden. Kinderen moeten de kans krijgen om te leren omgaan met risico’s. Dit draagt niet alleen bij aan hun mentale en fysieke gezondheid, maar bevordert ook hun zelfstandigheid en veerkracht.

Conclusie

Overbeschermend opvoeden kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Het belemmert hun autonomie, leidt tot afhankelijkheid en vermindert hun vermogen om met risico’s om te gaan. Het verschil tussen beschermend en overbeschermend opvoeden is belangrijk, aangezien het eerste gericht is op het voorzien in de behoeften van anderen, terwijl het tweede de persoonlijke ontwikkeling en autonomie belemmert. Om overbeschermend gedrag te vermijden, is het belangrijk dat ouders een evenwicht vinden tussen beschermend zijn en het stimuleren van autonomie en persoonlijke ontwikkeling bij hun kind.

Bronnen

  1. Beschermend zijn is een kwaliteit: wanneer ben je te beschermend?
  2. Opvoedingsles: leer kinderen omgaan met risico's, vermijd ze niet
  3. Te beschermd opgevoed
  4. Overbeschermend opvoeden en sociaal-emotionele ontwikkeling
  5. Beschermende opvoeding van kinderen werkt averechts
  6. Overbeschermd opvoeden: opvoedstijl helikopterouders
  7. tegen in woordenboek Nederlands
  8. Wat is belangrijk bij opvoeden
  9. Beschermen of loslaten: zo voorkom je dat je een curlingouder wordt

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven