logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Nachtelijke Zindelijkheid: Een Gids voor Ouders en Verzorgers

De ontwikkeling van zindelijkheid is een mijlpaal in de kindertijd, maar het pad naar volledige zindelijkheid, inclusief de nachten, kan voor veel kinderen en ouders een uitdaging zijn. Dit artikel biedt een overzicht van nachtelijke zindelijkheid, gebaseerd op beschikbare informatie, en geeft praktische tips voor ouders en verzorgers.

Wanneer is een Kind Nachtelijk Zindelijk?

De meeste kinderen worden overdag zindelijk tussen de 2 en 4 jaar. Nachtelijke zindelijkheid volgt vaak later, meestal tussen de 3 en 7 jaar. Eén op de 6 kinderen van 5 jaar plast nog wel eens in bed, en dit komt nog voor bij 10% van de 6-jarigen. Het is belangrijk te onthouden dat dit volkomen normaal is en dat er een grote variatie bestaat in de leeftijd waarop kinderen de nacht droog blijven. Zelfs tot op volwassen leeftijd kan een klein percentage (ongeveer 1%) nog incidenteel bedplassen, hoewel dit vaak een taboe is.

De Ontwikkeling Achter Nachtelijke Zindelijkheid

Nachtelijke zindelijkheid is complexer dan overdag zindelijk worden. Overdag kan een kind actief de signalen van een volle blaas opmerken en reageren. ’s Nachts is dit anders, omdat het kind slaapt en minder bewust is van zijn of haar lichaam. Een belangrijke factor is de ontwikkeling van het zenuwstelsel, dat de communicatie tussen de blaas, de spieren van de bekkenbodem, het ruggenmerg en de hersenen moet coördineren.

Daarnaast speelt de aanmaak van het antidiuretisch hormoon (ADH) een rol. Dit hormoon remt de urineproductie tijdens de slaap. Sommige kinderen maken aanvankelijk nog niet voldoende ADH aan, waardoor ze meer plassen in hun slaap. De grootte van de blaas speelt ook mee; jonge kinderen hebben vaak een kleinere blaas en kunnen minder urine vasthouden.

Wanneer Beginnen met Nachtelijke Zindelijkheidstraining?

Er is geen perfect moment om te beginnen met oefenen voor slapen zonder luier. Het is belangrijk om een rustige periode te kiezen, zonder grote veranderingen zoals een verhuizing, de komst van een broertje of zusje, of een verjaardag. Een vakantieperiode kan geschikt zijn, omdat de ochtenden dan vaak relaxter zijn.

Het is essentieel om te wachten tot het kind overdag volledig zindelijk is en regelmatig droge luiers heeft na de nacht. Sommige kinderen tonen zelf interesse in het achterwege laten van de nachtluier. Het is belangrijk om de wensen van het kind te respecteren en het proces niet te forceren.

Praktische Tips voor Ouders en Verzorgers

Er zijn verschillende dingen die ouders en verzorgers kunnen doen om het proces van nachtelijke zindelijkheid te ondersteunen:

  • Beperk drinken voor het slapengaan: Hoewel het belangrijk is dat een kind voldoende drinkt, is het raadzaam om de inname van vocht te beperken vlak voor het slapengaan. Vermijd dranken met cafeïne of theïne, omdat deze de blaas kunnen prikkelen.
  • Laat het kind plassen voor het slapengaan: Zorg ervoor dat het kind vlak voor het slapengaan naar het toilet gaat. Dit kan helpen om de blaas te legen en de kans op ongelukjes te verkleinen.
  • Maak het bed ‘waterdicht’: Maak het bed in lagen op met een waterdicht hoeslaken onder het gewone hoeslaken. Zo is het makkelijker om het bed schoon te maken bij een ongelukje.
  • Blijf rustig en positief: Ongelukjes horen erbij. Reageer niet boos of teleurgesteld, maar blijf rustig en bemoedigend. Het kind plast niet expres in bed.
  • Overweeg een plaswekker: Voor oudere kinderen die nog steeds ’s nachts in bed plassen, kan een plaswekker een optie zijn. Dit is een broekje met een sensor die verbonden is met een wekker. De wekker gaat af zodra er vocht wordt gedetecteerd, waardoor het kind wakker wordt en naar het toilet kan gaan.
  • Stimuleer overdag drinken: Een verrassende tip, maar voldoende drinken overdag kan helpen. Een kleine blaas kan ontstaan door te weinig drinken, waardoor het kind minder urine kan vasthouden.
  • Zorg voor een goede dag-nachtritme: Een vast dag- en nachtritme kan helpen om de urineproductie ’s nachts te verminderen.

Wat als het Niet Lukt?

Het is belangrijk om te accepteren dat niet elk kind op dezelfde leeftijd nachtelijk zindelijk wordt. Als een kind na de leeftijd van 5 jaar nog regelmatig in bed plast, is het raadzaam om dit met een arts te bespreken. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een onderliggend probleem, zoals een kleine blaas of een vertraagde ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Sommige ouders kiezen ervoor om de nachtelijke zindelijkheidstraining helemaal niet te forceren. Er is een filosofie die stelt dat je moet afwachten tot het kind er zelf klaar voor is en dat het vanzelf komt.

Zindelijkheidsproblemen en Hulp zoeken

In sommige gevallen kunnen zindelijkheidsproblemen wijzen op een dieperliggend probleem. Een kindertherapeut kan helpen om de oorzaak van de problemen te achterhalen en een passende behandeling te bieden. Het is belangrijk om te onthouden dat zindelijkheidsproblemen vaak een uiting zijn van een niet-voltooide ontwikkelingsstap.

De Rol van het Hormoon

Het hormoon dat de urineproductie ’s nachts remt, speelt een cruciale rol bij nachtelijke zindelijkheid. De aanmaak van dit hormoon rijpt bij elk kind op een ander moment. Het kan zijn dat een kind nog niet voldoende van dit hormoon aanmaakt, waardoor het ’s nachts nog niet droog kan blijven.

Conclusie

Nachtelijke zindelijkheid is een proces dat tijd en geduld vereist. Er is geen one-size-fits-all aanpak. Het is belangrijk om de ontwikkeling van het kind te respecteren, een rustige aanpak te hanteren en eventueel hulp te zoeken als er problemen zijn. Onthoud dat de meeste kinderen uiteindelijk nachtelijk zindelijk worden, maar dat de timing hiervan sterk kan variëren. Het is essentieel om een positieve en ondersteunende omgeving te creëren, zodat het kind zich veilig en vertrouwd voelt tijdens dit proces.

Bronnen

  1. Humankind
  2. De Roze Doos
  3. Viva Forum
  4. Kindertherapeuticum
  5. Famme
  6. Ouders.nl
  7. Minime
  8. Ouders van Nu
  9. Kinderneurologie

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
info@kinderopvanglappelein.nl

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven