logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Taboe-onderwerpen bespreekbaar maken in het opvoedingsproces

In de moderne maatschappij is het opvoeden een complexe taak die vaak met veel onzekerheid en twijfel gepaard gaat. Ouders, onderwijsmedewerkers en hulpverleners lopen vaak tegen problemen aan die moeilijk zijn op te lossen zonder hulp. De bronnen tonen aan dat taboe-onderwerpen zoals opvoedproblemen, seksualiteit, gender en religie vaak onbesproken of onbehandeld blijven, waardoor er een gevoel van machteloosheid ontstaat. Dit artikel bespreekt de uitdagingen en oplossingen bij het omgaan met taboe-onderwerpen in het opvoedingsproces, met als doel om meer openheid, verbinding en veiligheid te creëren.

Openheid als essentieel onderdeel

Een van de belangrijkste manieren om taboe-onderwerpen bespreekbaar te maken, is openheid. Volgens de bronnen is openheid essentieel in gesprekken over taboe-onderwerpen. Als iets nooit besproken wordt, of sterker nog, als er niet over gesproken mag worden, geef je impliciet de boodschap dat het er niet mag zijn. Openheid helpt bij het creëren van een veilige omgeving waarin kinderen en ouders zich vrij en open kunnen uitdrukken.

Om openheid te bevorderen, is het belangrijk om thema’s te kiezen die taboes doorbreken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door opdrachten te geven waarin leerlingen persoonlijke taboes of maatschappelijke kwesties onderzoeken. Door onderwerpen te bespreken en herkenbare voorbeelden te geven, weet de leerling dat hij of zij niet ‘gek’ is en dat hij of zij er mag zijn. Bovendien is het belangrijk om het persoonlijk te maken. Door zelf open en eerlijk te vertellen, voelen leerlingen dat ze ook open en vrijuit kunnen praten.

Verbinding en veiligheid

Naast openheid is verbinding een cruciaal onderdeel van het opvoedingsproces. Om jezelf te kunnen/mogen zijn, heb je voorbeelden en herkenning nodig. Zo leren jongeren ‘Ik ben niet alleen’ en ‘Wat ik vind, voel of denk is niet raar’. Om meer verbinding te creëren, is het belangrijk om cultuuronderwijs in te zetten. Dit helpt bij het begrijpen van verschillende visies en waarden, en helpt bij het aanbieden van een open en eerlijk gesprek.

Veiligheid is eveneens essentieel. Een veilige omgeving is onontbeerlijk om vrijuit te kunnen zeggen wat je denkt en om te voorkomen dat gesprekken uit de hand lopen. Om veiligheid te creëren, is het belangrijk om regels af te spreken, zoals: praat vanuit jezelf, heb respect voor de mening van de ander en doe geen aannames. Geef leerlingen de ruimte om zelf regels toe te voegen, bijvoorbeeld; niet lachen, geen ‘oeh’ zeggen, je mag je vingers in je oren stoppen als je iets niet wilt horen. Herhaal de regels telkens als het nodig is.

Kennis en voorbereiding

Kennis is een ander belangrijk onderdeel van het opvoedingsproces. Voorkennis helpt om gesprekken voor te bereiden. Kennis gaat ook over aandacht hebben voor de (voor)kennis van leerlingen. Om (voor)kennis in te zetten, is het belangrijk om te investeren in voorbereiding en voorkennis. Weet je wat er aan bod komt in een voorstelling of expositie? Zo word je niet verrast met vragen over een lastig thema. Ga op zoek naar informatie en verschillende meningen over het thema, zodat je weet wat er leeft en welke verschillende visies er rond een onderwerp zijn.

Bij het voorbereiden van een cultuurprogramma is het belangrijk om voorkennis te zorgen. Zorg ervoor dat performers en medewerkers weten met wat voor leerlingen ze te maken hebben, zodat ze zich op de doelgroep kunnen voorbereiden. Betrek scholen en ouders in het maakproces, zodat ze beter weten wat ze kunnen verwachten van een voorstelling of tentoonstelling. De performers kunnen ervaren voor welke doelgroep(en) ze spelen. Zo krijgen alle partijen meer oog voor elkaar en het zorgt voor verbinding.

Problemen met opvoeden en hulpvragen

De bronnen tonen aan dat ouders vaak problemen hebben met het opvoeden van hun kinderen. De opvoedingsondersteuning is een vorm van hulp die ouders kan helpen bij het opvoeden van hun kinderen. Volgens de bronnen is de opvoedingsondersteuning een vorm van preventie, waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van problemen. Het doel van deze werkwijze is erop gericht om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen en ouders te helpen opvoedingsproblemen zowel in het heden als in de toekomst beter aan te kunnen pakken.

Echter, er zijn ook beperkingen in de opvoedingsondersteuning. De bronnen tonen aan dat het mikpunt van de opvoedingsondersteuning soms onduidelijk is. Daarnaast is er een hoge drempel die beklommen moet worden wat veel ouders ervan weerhoudt om naar hulp te stappen. Er is behoefte aan laagdrempelige ondersteuning en voorzieningen dichtbij huis welke ook bekend zijn bij ouders.

Ouderschap en het taboe

De bronnen tonen aan dat er een taboe ligt op het vragen van hulp en het hebben van problemen. Onderzoek toont aan dat ouders wel af en toe behoefte hebben aan formele ondersteuning, maar hier weinig gebruik van maken. Redenen hiervoor zijn naast het taboe ook het onbekende aanbod en het in moeten plannen terwijl ad hoc een antwoord gewenst is. Ook wordt dan vaak al gedacht in termen van ‘problemen’ in plaats van ‘het vragen van hulp’.

De oplossing is om het taboe te doorbreken. Door open te praten over de moeilijke kanten van het ouderschap, kunnen ouders zich beter begrepen voelen. De bronnen tonen aan dat er een behoefte is aan een cultuur waarin ouderschap bespreekbaarder is, met inbegrip van alle verschillende emoties die erbij horen. De Oudertelefoon is een voorbeeld van een initiatief dat helpt bij het doorbreken van het taboe. Het is een anonieme hulplijn die ouders helpt bij het opvoeden van hun kinderen.

Samenwerking tussen ouders, onderwijs en hulpverleners

De bronnen tonen aan dat samenwerking tussen ouders, onderwijs en hulpverleners cruciaal is bij het oplossen van problemen met het opvoeden. De opvoedingsondersteuning is een vorm van hulp die ouders kan helpen bij het opvoeden van hun kinderen. Daarnaast is het belangrijk om de rol en inhoud van opvoedingsondersteuning duidelijk te stellen. Het is belangrijk om te weten dat de opvoedingsondersteuning een vorm van preventie is, waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van problemen.

De bronnen tonen aan dat het belangrijk is om de rol van opvoedingsondersteuning duidelijk te maken. De werkwijze kan verschillende gebieden raken zoals gezondheid en sociaal welzijn en dat daardoor kloven en overlapping van hulpverlening kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om de professionaliteit van de hulpverlening te benoemen als vereiste voor goed verloop van opvoedingsondersteuning.

Conclusie

Het opvoeden van kinderen is een complexe taak die vaak met veel onzekerheid en twijfel gepaard gaat. Taboe-onderwerpen zoals opvoedproblemen, seksualiteit, gender en religie zijn vaak onbesproken of onbehandeld, waardoor er een gevoel van machteloosheid ontstaat. Om dit aan te pakken, is openheid, verbinding, veiligheid, kennis en samenwerking cruciaal. Door open te praten over de moeilijke kanten van het ouderschap, kunnen ouders zich beter begrepen voelen. De Oudertelefoon is een voorbeeld van een initiatief dat helpt bij het doorbreken van het taboe. Samenwerking tussen ouders, onderwijs en hulpverleners is essentieel bij het oplossen van problemen met het opvoeden.

Bronnen

  1. https://www.kc-r.nl/kennisbank/taboeonderwerpen-bespreekbaar-maken/
  2. https://www.linkedin.com/pulse/weg-met-het-taboe-help-ik-heb-een-vraag-marilene-bosch
  3. https://www.michellehoutman.nl/ouders/ouderschap-is-soms-geen-feestje/
  4. https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/praten-over-de-moeilijke-kanten-van-het-ouderschap
  5. https://www.cjg043.nl/opvoeden-9x-zo-sta-je-er-niet-alleen-voor/
  6. https://www.vakbladvroeg.nl/de-oudertelefoon-wil-taboe-op-om-hulp-vragen-doorbreken/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven