logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De Bepaling van de Bepaalde Bepalingen voor een Studiemeester-Opvoeder

De rol van een studiemeester-opvoeder is cruciaal in het onderwijs, met name in interne instellingen waar kinderen en jongeren gedurende de nacht verblijven. Deze functie vereist zowel professionele competenties als een duidelijke structuur in de arbeidsvoorwaarden. In het Vlaamse onderwijs zijn er specifieke regels en salarisschalen voor deze functie, die zijn vastgelegd in de verschillende bronnen. In dit artikel zullen we nader ingaan op de bepalende factoren voor een studiemeester-opvoeder, inclusief hun taken, salaris, en de regels rond werkuren en vakantiedagen.

Taken en Verantwoordelijkheden van een Studiemeester-Opvoeder

Een studiemeester-opvoeder is verantwoordelijk voor het begeleiden, onderwijzen en ondersteunen van kinderen en jongeren in interne instellingen. De taken omvatten het ontwerpen van educatieve programma's, het oplossen van gedragsproblemen, het stimuleren van sociale interacties en het bieden van emotionele ondersteuning. Deze functie vereist een solide opleiding en ervaring in het onderwijs, waardoor het belang is dat de kandidaten voldoen aan de vereisten van het beroep.

In het kader van het Vlaamse onderwijs worden er verschillende ambten en functies geclassificeerd. De studiemeester-opvoeder behoort tot het categorieën van het opvoedend hulppersoneel. In de bronnen wordt aangegeven dat er een duidelijke indeling is van de ambten, waarbij de studiemeester-opvoeder onderdeel is van het ondersteunend personeel in interne instellingen. Deze functie vereist een diploma van een relevante opleiding, waarnaar verwezen wordt in de bronnen.

Salaris en Werkvoorwaarden

Het salaris van een studiemeester-opvoeder kan variëren afhankelijk van de ervaring, locatie en de sector waarin ze werken. In de bronnen wordt aangegeven dat het salaris van deze functie wordt bepaald op basis van het behaalde diploma. Voor het administratief personeel van de scholen worden de lonen bepaald op basis van het behaalde diploma. Elk diplomaniveau krijgt een code en aan elke code worden weddeschalen gekoppeld.

In de bronnen wordt ook aangegeven dat na 9 jaar wedde anciënniteit een andere weddeschaal wordt toegekend. De verschillende niveaus en bijbehorende barema's zijn als volgt:

  • Niveau A: Academisch onderwijs en hoger onderwijs van academisch niveau – BAREMA 542
  • Niveau B: Hoger onderwijs van één cyclus – BAREMA 158
  • Niveau C: Secundair onderwijs – BAREMA 202
  • Niveau D: Secundair onderwijs 2de graad of lager secundair onderwijs – BAREMA 200

Voor de opvoeders werkzaam in het internaat gelden de volgende loonschalen:

  • Opvoeder internaat houder van het diploma van hoger secundair onderwijs – BAREMA 122
  • Opvoeder internaat houder van het diploma van hoger onderwijs – BAREMA 158

Deze informatie is afkomstig van bron 5 en bron 2, waarin duidelijk wordt gemaakt dat het salaris van een studiemeester-opvoeder wordt bepaald op basis van het diploma en de ervaring. Het salaris kan variëren van 2.500 tot 4.000 euro per maand, afhankelijk van de specialisatie en de ervaring.

Werktijden en Vakantiedagen

De werktijden van een studiemeester-opvoeder zijn geregeld in overeenstemming met de wetten en regelgeving van het Vlaamse onderwijs. Er zijn beperkingen op de werktijd en de hoeveelheid uren die per week mogen worden gewerkt. Bijvoorbeeld, het is verboden om de studiemeester-opvoeder meer dan vier nachten per week inslapen te vragen. Elke oproep van de studiemeester-opvoeder betreft een arbeidstijd van tenminste één uur.

Een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden is de “slapende waak”, waarbij de aanwezigheidsuren van de studiemeester-opvoeder tussen het slapengaan en het opstaan van de internen worden meegerekend. Deze periode telt voor 4 arbeidsuren, waarvan 1 uur tot de vorige dag en 3 uur tot de volgende dag behoort. Indien deze “slapende waak” 9 uur overschrijdt, wordt elk boventallig uur als arbeidsduur beschouwd.

Bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst moeten de verworven compensatierustdagen opgenomen worden voor het einde van de overeenkomst. Indien het niet mogelijk is om de compensatierustdagen binnen deze tijdspanne op te nemen, worden zij bij het beëindigen van de overeenkomst bezoldigd.

Vakantiedagen en Arbeidsvoorwaarden

De vakantiedagen van de studiemeester-opvoeder zijn geregeld in overeenstemming met de wettelijke regelingen. Elke ononderbroken aanwezigheidsperiode van de studiemeester-opvoeder mag 15 uur niet overschrijden. Daarnaast is er een beperking op de werktijd, waarbij de studiemeester-opvoeder niet meer dan vier nachten per week inslapen mag worden gevraagd.

De werknemers hebben ook rechten op korte verzuimperiodes. Bijvoorbeeld, bij een huwelijk van de werknemer heeft de studiemeester-opvoeder het recht, met behoud van hun normaal loon van het werk, om drie dagen afwezig te zijn. Deze periode kan worden gekozen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsgrijpt of tijdens de daaropvolgende week.

Samenvatting

De functie van een studiemeester-opvoeder is van groot belang in het Vlaamse onderwijs, met name in interne instellingen. De taken zijn uitgebreid en vereisen zowel professionele competenties als een duidelijke structuur in de arbeidsvoorwaarden. Het salaris van deze functie wordt bepaald op basis van het behaalde diploma en de ervaring, met verschillende niveaus en bijbehorende barema's. De werktijden en vakantiedagen zijn geregeld in overeenstemming met de wetten en regelgeving van het Vlaamse onderwijs. De arbeidsvoorwaarden zijn duidelijk gedefinieerd, waaronder de beperkingen op de werktijd en de rechten op korte verzuimperiodes.

Bronnen

  1. https://www.dbnl.org/tekst/bake012vlaa01_01/
  2. https://data-onderwijs.vlaanderen.be/salaris/schalen/barema.aspx?nr=158
  3. https://www.jobat.be/nl/art/beroepengids/opvoeder
  4. https://www.vlaanderen.be/onderwijsprofessionals/werken-in-het-onderwijs/starten-in-het-onderwijs/vakken-ambten-en-bekwaamheidsbewijzen/ambten-basis-tot-volwassenenonderwijs
  5. https://www.aclvb.be/nl/pc-22501-loon-en-arbeidsvoorwaarden
  6. https://www.minimumlonen.be/document.html?locale=nl&jcId=52165763e3764ade8731895e3451089b&date=09/10/2016

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven