logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Stiefouder en rouw: Hoe om te gaan met het verlies in het gezin

Inleiding

Bij het opvoeden van kinderen is het belangrijk om ook rekening te houden met emotionele situaties, zoals rouw. Stiefouders staan vaak voor het eerst met het verlies van een geliefde geconfronteerd, en het kan lastig zijn om de juiste hulp en ondersteuning te bieden. In de bronnen is duidelijk te zien dat kinderen van verschillende leeftijden op verschillende manieren met rouw omgaan. De opvoeding van een kind dat rouwt vereist zowel begrip als praktische aanpak. In dit artikel wordt uitgelegd hoe stiefouders kunnen omgaan met het verlies van een ouder, en wat de belangrijkste stappen zijn om kinderen op een veilige manier te ondersteunen.

Rouw bij kinderen: Wat stiefouders moeten weten

Rouw bij kinderen is complex en varieert afhankelijk van de ontwikkelingsfase van het kind. Volgens bron [8] lopen kinderen vaak dezelfde rouwstadia als volwassenen, maar hun begrip en uitingen kunnen aanzienlijk verschillen. Bij jonge kinderen is het belangrijk om duidelijk te zijn in het uitleggen van wat dood is, en om hen de ruimte te geven om hun gevoelens te uiten.

Wat kinderen van 0 tot 3 jaar begrijpen

Volgens bron [2] weten kinderen van 0 tot 3 jaar nog niet wat “dood” is. Ze voelen echter wanneer ze gescheiden worden van een belangrijke ander, zoals papa of mama. Ze kunnen de emotionele afwezigheid van een rouwende moeder voelen. Voor jonge kinderen is het belangrijk om duidelijk en kort te zijn bij het uitleggen van het verlies. Ze kunnen hun verdriet vaak in hun spel verwerken, zoals het spelen van een begrafenis of het naspelen van een ongeluk.

Wat kinderen van 4 tot 6 jaar begrijpen

Kinderen in deze leeftijdscategorie kennen het verschil tussen dood en levend, maar ze beseffen nog niet de onomkeerbaarheid van de dood. Ze beginnen te beseffen dat dood en verdriet met elkaar te maken hebben, maar voelen nog geen angst voor de dood. Ze tonen grote belangstelling voor de biologische kanten van de dood. Ze kunnen vragen stellen zoals: “Kan opa mij nog horen als ik iets zeg?” of “Is het nou niet zielig dat oma alleen in de kist onder de grond ligt?”.

Hoe stiefouders kinderen kunnen ondersteunen bij rouw

Bij het opvoeden van kinderen die rouwen, is het belangrijk om hen zoveel mogelijk te laten meebeslissen in de uitvaart en de rouwrituelen. Volgens bron [2] kan het helpen als kinderen kunnen helpen met het dragen van bloemen of het beschilderen van de kist. Ze kunnen ook iets maken om mee te geven in de kist of iets van zichzelf meegeven. Dit helpt hen om zich verbonden te voelen met de overledene.

Spelen en rouw

Volgens bron [2] zijn kinderen over het algemeen niet lange tijd achter elkaar verdrietig. Vaak willen ze ook weer dingen doen die ze leuk vinden of gewoon kunnen spelen. Probeer hier tijd voor te maken. Kinderen kunnen hun verdriet vaak in hun spel verwerken, zoals het spelen van een begrafenis of het naspelen van een ongeluk. Dit is een gezonde manier van rouwverwerking.

Herinneringen en herinneringsboeken

Voor kinderen tussen 4 en 6 jaar kan het helpen om herinneringen vast te leggen in een “herinneringsboek”. Hierin kunnen foto’s, tekeningen en schrijven worden opgenomen. Dit helpt hen om de overleden persoon als een blijvend onderdeel van het dagelijks leven te zien. Ook kan het helpen om spullen die herinneren aan de overleden ouder zoveel mogelijk staan, en later te bespreken of op te bergen.

Problemen bij stiefkinderen en hoe hiermee om te gaan

Volgens bron [4] kunnen stiefkinderen verschillende standaardproblemen hebben als ze zich ongelukkig voelen. Bijvoorbeeld: het gevoel dat ze geen invloed hebben op de partnerkeuze van de ouders, of het moeilijk hebben met verhuizen. Het is belangrijk dat stiefouders hun kinderen goed begeleiden en hen helpen om hun gevoelens te uiten.

Parentificatie

Volgens bron [4] kan het voorkomen dat een kind verzorgende taken overneemt ten opzichte van zijn eigen (alleenstaande) ouder. Dit wordt “parentificatie” genoemd. Het kan leiden tot problemen op latere leeftijd, zoals het feit dat het kind zich verantwoordelijk voelt voor de overgebleven ouder of broers en zussen. Het is belangrijk om te letten op dergelijke situaties en het kind te laten weten dat het niet verantwoordelijk is voor het verlies.

Emotionele steun voor stiefkinderen

Stiefouders kunnen hun kinderen helpen door hen te laten weten dat het niet hun schuld is. Volgens bron [5] is het belangrijk om te zorgen dat kinderen weten dat het niet hun schuld is dat een ouder is overleden. Ze kunnen vreemde hersenspinsels ontwikkelen, zoals denken dat ze verantwoordelijk zijn voor het overlijden van een geliefde. Het is belangrijk om hen duidelijk te maken dat het niet hun schuld is.

Hulp inschakelen bij het verwerken van rouw

Als stiefouders merken dat hun kind na een tijdje nog steeds moeite heeft met het oppakken van het dagelijks leven, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Volgens bron [10] moet je letten op bepaalde tekens, zoals het wegstoppen van pijnlijke gevoelens, het negatief kijken tegen dingen aan, of het zich te veel inzetten voor anderen. In dergelijke gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met een psycholoog of rouwcoach.

Samenwerking met de school

Volgens bron [6] is het belangrijk om contact te houden met de school, zodat je weet hoe je kind zich op school gedraagt. Dit helpt je kind om de ruimte te krijgen die het nodig heeft om te rouwen. Bovendien is het belangrijk om met de leerkrachten te overleggen over hoe je kind met rouw omgaat.

Bronnen

  1. https://www.psychologie.nl/artikel/hoe-je-een-trauma-kunt-erven-van-je-ouders/
  2. https://steunpuntbijverliesenrouw.nl/informatie-kindrouw-0-18-jaar/
  3. https://www.mariekesmood.nl/
  4. https://www.ouders.nl/artikelen/standaard-problemen-voor-stiefkinderen
  5. https://www.chronischgeliefd.nl/psychologie/rouw/802696_hoe-help-ik-een-kind-rouwen
  6. https://www.nji.nl/opvoeden-en-ouderschap/rouw-bij-kinderen-en-jongeren
  7. https://stief-gezin.nl/die-arme-stiefouder-over-de-positie-van-de-achterblijvende-ouder/
  8. https://www.prelude-counseling.nl/voor-jou/omgaan-met-verlies/1940811_rouw-bij-kinderen-hoe-kinderen-rouwen-en-hoe-hen-te-ondersteunen
  9. https://www.kidsenkurken.nl/2021/02/27/mamablog-blogmagazine-stichting-make-a-memory-rouw-fotograaf/
  10. https://rouwinformatie.nl/verlies-en-rouw-in-het-gezin/

Conclusie

Stiefouders spelen een cruciale rol bij het opvoeden van kinderen die rouwen. Het is belangrijk om hen te laten meebeslissen in de uitvaart en de rouwrituelen, en om hen te laten weten dat het niet hun schuld is. Het is ook belangrijk om hen te helpen hun gevoelens te uiten en hen te ondersteunen bij het verwerken van het verlies. Bij twijfel is het raadzaam om hulp in te schakelen, zoals een psycholoog of rouwcoach. Door goed te luisteren en begrip te tonen, kunnen stiefouders hun kinderen helpen om met rouw om te gaan.

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven