Opvoeden doe je zo: verschillende stijlen en de kritiek erop
juli 11, 2025
Stichting Opvoeden.nl is sinds 2010 actief in de opvoeding en opgroeien van kinderen en jongeren. De stichting is ontstaan in opdracht van ruim 400 gemeenten en biedt betrouwbare informatie over opvoeding, opgroeien en gezondheid. De informatie is gevalideerd door kennis- en themainstituten, waaronder de GroeiGids en het Nationaal Coördinatiecentrum Jeugdgezondheid (NCJ). De stichting werkt samen met vrijwel alle landelijke kennisinstituten rond jeugd en gezin en organisaties voor jeugdgezondheidszorg en welzijn. De informatie is gratis beschikbaar via diverse kanalen, waaronder nieuwsbrieven en sociale media.
Vanaf 1 januari 2020 is Stichting Opvoeden.nl overgegaan naar het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) onder de nieuwe naam: Opvoedinformatie Nederland. Deze overgang heeft plaatsgevonden om de betrouwbare opvoedinformatie op lange termijn te waarborgen. De stichting blijft haar activiteiten met hetzelfde team van medewerkers voortzetten als zelfstandig label binnen het NJi. Daardoor blijft de unieke werkwijze voor het ontwikkelen van betrouwbare opvoedinformatie gewaarborgd: samen met de wetenschap, praktijk en ouders zelf.
De overgang van de stichting naar het NJi is een logische stap, aangezien de ambitie van beide organisaties is een gelukkige en gezonde jeugd voor elk kind. Qua kennis vinden zij elkaar op het gebied van opvoeden, opgroeien en gezondheid vooral in het versterken van de pedagogische basis, bij zowel opvoeders als professionals.
Stichting Opvoeden.nl is in tien jaar uitgegroeid tot een toonaangevend kennisplatform met betrouwbare opvoedinformatie. Daarbij steunt de stichting op een Landelijk Ouderpanel van meer dan 4.600 ouders en meer dan vijftig kennispartners, waaronder de GroeiGids en het NCJ. Ook professionals in het jeugdveld dragen bij aan de kwaliteit van de informatie. De opvoedinformatie is gratis beschikbaar via diverse kanalen, zoals nieuwsbrieven en Twitter. De jeugdgezondheidszorg, de kinderopvang, Centra voor Jeugd en Gezin en wijk- of jeugdteams van gemeenten gebruiken Opvoeden.nl in hun communicatie met ouders.
Onder de nieuwe naam Opvoedinformatie Nederland blijft de unieke werkwijze van de stichting na 1 januari 2020 gewaarborgd: betrouwbare en heldere opvoedinformatie ontwikkelen, samen met de wetenschap, de praktijk én ouders. De informatie is opgebouwd op basis van drie pijlers: wetenschap, professionals en ouders. Deze drie bronnen vormen samen evidence based practice.
De informatie van de database van stichting Opvoeden.nl is opgenomen in alle Opvoeden-informatiesites. De informatie is ingedeeld in de volgende hoofdrubrieken: Kinderwens, Zwanger, Baby, Peuter, Basisschoolkind, Puber, Jong volwassene. Iedere hoofdrubriek is weer ingedeeld in subrubrieken. Binnen elke leeftijdsgroep is er in de menustructuur een scala aan onderwerpen te vinden. Het is mogelijk om aan elke rubriek adressen, weblinks, en eventueel filmpjes, cursussen en tijdelijke berichten - spotlights - gekoppeld. Op deze manier wordt alle relevante informatie over een bepaald onderwerp op één plek gebundeld.
De stichting biedt ook informatie over opvoeding, opgroeien en gezondheid via de CJG-informatiebank. Hierin is de informatie van de drie grootste contentaanbieders (GGD-Amsterdam, vCJG en Biblionet ID) samengevoegd en eenduidig gemaakt. Gemeenten of CJG’s kunnen deze informatie gratis op hun CJG-website plaatsen.
Stichting Opvoeden.nl werkt samen met verschillende organisaties en kennisinstituten. De samenwerking met de GroeiGids is bijvoorbeeld van groot belang. De GroeiGids biedt informatie over opvoeding, opgroeien en gezondheid. Door deze samenwerking wordt er voor gezorgd dat ouders en professionals betrouwbare informatie krijgen.
De stichting werkt ook samen met het NCJ. Het NCJ is een van de instituten waar Stichting Opvoeden.nl mee werkt. Naast het informeren van ouders, is de opvoedinformatie ook nuttig voor professionals. Professionals kunnen de opvoedinformatie van Opvoeden.nl gebruiken voor eigen kennis of in gesprekken met ouders. Het platform is dus voor en door professionals. Zij stellen samen met Opvoeden.nl de informatie op, waarna deskundigen van de kennis- en thema-instituten zorgen dat de opvoedinformatie voldoet aan de laatste richtlijnen, protocollen, onderzoeken en actualiteit.
Een van de kernpunten van Stichting Opvoeden.nl is de betrokkenheid van ouders. De stichting werkt met een Landelijk Ouderpanel van meer dan 4.600 ouders. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de informatie past bij de behoeften van ouders. Ouders kunnen zich aanmelden voor het Landelijk Ouderpanel, zodat ze regelmatig kunnen reageren op teksten en filmpjes. Hoe meer input, hoe beter!
De stichting zorgt ook voor een betrouwbare en eenduidige informatie. De informatie is opgebouwd op basis van drie pijlers: wetenschap, professionals en ouders. Deze drie bronnen vormen samen evidence based practice. De informatie is opgebouwd op basis van empirisch en analytisch onderzoek. Hiermee kunnen, op basis van experimenten en literatuur, onderbouwde kernboodschappen over een bepaald opvoedthema geformuleerd worden.
Stichting Opvoeden.nl is in tien jaar uitgegroeid tot een toonaangevend kennisplatform met betrouwbare opvoedinformatie. De stichting heeft zich een taak gesteld die uniek en belangrijk is. Het is een nobel streven om publieksinformatie te baseren op kennis van alle ‘partijen’, juist omdat dan dilemma’s aan de oppervlakte komen en oplossingen gezocht worden voor de kwaliteit van online opvoedinformatie. Daardoor zal de informatie straks beter herkenbaar en acceptabel zijn voor méér ouders.
De stichting heeft zich een taak gesteld die uniek en belangrijk is. Het is een nobel streven om publieksinformatie te baseren op kennis van alle ‘partijen’, juist omdat dan dilemma’s aan de oppervlakte komen en oplossingen gezocht worden voor de kwaliteit van online opvoedinformatie. Daardoor zal de informatie straks beter herkenbaar en acceptabel zijn voor méér ouders.
Stichting Opvoeden.nl is een betrouwbare bron van informatie voor ouders, opvoeders en professionals. De stichting biedt betrouwbare en eenduidige informatie over opvoeding, opgroeien en gezondheid. De informatie is opgebouwd op basis van drie pijlers: wetenschap, professionals en ouders. De stichting werkt samen met verschillende organisaties en kennisinstituten. De informatie is gratis beschikbaar via diverse kanalen, waaronder nieuwsbrieven en sociale media. De stichting is in tien jaar uitgegroeid tot een toonaangevend kennisplatform met betrouwbare opvoedinformatie. De informatie is opgebouwd op basis van empirisch en analytisch onderzoek. Hiermee kunnen, op basis van experimenten en literatuur, onderbouwde kernboodschappen over een bepaald opvoedthema geformuleerd worden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet