Transgender opvoeden: Wat ouders moeten weten over genderidentiteit en ondersteuning
juli 11, 2025
Stichting Iqra speelt een belangrijke rol in het Nederlandse onderwijslandschap, met name op het gebied van islamitische opvoeding en onderwijs. De stichting richt zich op het opbouwen van scholen waarin kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven, waarbij rekening wordt gehouden met de islamitische waarden en identiteit. De stichting is opgericht door geestelijke leider Qaide Ahle Soennat, Zijne Eminentie Maulana Shah Ahmad Noorani Siddiqui, en wordt beheerd door een aantal medewerkers en bestuursleden. De stichting beheert verschillende scholen, waaronder de Al-Qoeba in Den Haag en de As-Soeffah in Amsterdam, en werkt nauw samen met ouders, onderwijskundigen en andere betrokkenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.
Stichting Iqra is ontstaan als gevolg van een gemeenschappelijke ambitie van oprichters om bij te dragen aan de versterking van de sociaal- en maatschappelijke positie van verschillende groepen binnen de islamitische gemeenschap in Nederland. Het doel van de stichting is om scholen op te richten waarin kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven en waarbij rekening wordt gehouden met de islamitische opvoeding. De stichting wil daarmee bijdragen aan het opbouwen van een sterke gemeenschap voor het heden en de toekomst.
De stichting werkt op basis van kernwaarden zoals Ihsaan (goedheid), naastenliefde, rechtvaardigheid, respect en dankbaarheid. Deze waarden vormen de basis van de islamitische opvoeding en worden in het dagelijks onderwijs toegepast. De stichting streeft ernaar dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen en op een manier leren omgaan met hun eigen religieuze achtergrond, zodat ze zich kunnen inleven in de Nederlandse samenleving en daarbij een positieve bijdrage kunnen leveren.
De dagelijkse leiding van Stichting Iqra ligt in handen van het College van Bestuur. Het bestuur bepaalt het beleid en is verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan. De directeur-bestuurder is het enige bestuurslid. Er is sprake van een college van bestuur bestaande uit één persoon, namelijk de directeur-bestuurder. De Raad van Toezicht controleert het College van Bestuur. De Raad van Toezicht houdt toezicht op de verwezenlijking van de grondslag en doelstellingen van de stichting, alsmede op het functioneren van het College van Bestuur en op (de realisatie van) het (meerjaren) beleid, het belang van het onderwijs en de algemene gang van zaken binnen de stichting. De Raad van Toezicht adviseert het College van Bestuur, zowel gevraagd als ongevraagd.
De samenstelling van de Raad van Toezicht bestaat uit mevrouw N. William, voorzitter, mevrouw S. Nanhekhan, meneer P. Verwoert en meneer S. Boubkari. De Raad van Toezicht werkt met drie commissies: de Remuneratiecommissie, de Auditcommissie en de Kwaliteitscommissie. Deze commissies zorgen ervoor dat het werk van het College van Bestuur transparant en efficiënt verloopt.
De islamitische basisscholen die onderdeel uitmaken van Stichting Iqra, zoals de Al-Qoeba in Den Haag en de As-Soeffah in Amsterdam, bieden een uitgebalanceerd onderwijs aan. De scholen werken nauw samen met de voorschool, de naschoolse opvang, de logopediste en de schoolmaatschappelijk werkster. Het is belangrijk om onderwijs en opvang nauw op elkaar afgestemd aan te bieden, om zo de optimale ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Door deze integratie van onderwijs en opvang krijgen kinderen een sluitend dagprogramma en een doorgaande leerlijn binnen één pedagogische visie.
De scholen werken met de methode Piramide, een educatieve aanpak voor alle kinderen van 0 tot 7 jaar. Het doel van Piramide is om een basis te leggen voor zelfsturing en leerprocessen op school en het voorkomen of inlopen van achterstanden door voor- en vroegschoolse educatie. De basisschool werkt ook samen met het Centrum Jeugd en Gezien (CJG), waarin jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen de groei en ontwikkeling van kinderen volgen. Dit gebeurt tijdens een aantal vastgestelde momenten in de schoolperiode van het kind, waarvoor ouders een uitnodiging ontvangen.
De islamitische basisscholen onder Stichting Iqra hebben een duidelijke identiteit en waarden. De scholen zijn gericht op het leren van kernbegrippen zoals liefde en respect, en het helpen van elkaar en het meedoen in de samenleving. De islam wordt gezien als inspiratiebron voor het leren en het omgaan met elkaar. De scholen willen dat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige burgers die hun weg en plaats weten te vinden in de Nederlandse samenleving. Burgerschapsvorming in al haar facetten is daarbij van belang.
De scholen houden rekening met islamitische feesten, voorschriften en gebruiken. Ze schenken aandacht aan Ied-oel-Fitr en Ied-oel-Adha, Miraadj-oen-Nabie en Milaad-oen-Nabie. De leerlingen hebben op vrijdagmiddag vrij van school om mee te doen aan het Djoema-gebed. De school houdt zich aan islamitische feesten, voorschriften en gebruiken. Ze schenkt aandacht aan Ied-oel-Fitr en Ied-oel-Adha, Miraadj-oen-Nabie en Milaad-oen-Nabie.
Stichting Iqra werkt nauw samen met ouders, onderwijskundigen en andere betrokkenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. De stichting vindt het belangrijk dat ouders en school partners zijn in de opvoeding. Daarom worden ouders zoveel mogelijk bij het onderwijs en de ontwikkeling van hun kind(eren) betrokken. De stichting wil dat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige burgers die hun weg en plaats weten te vinden in de Nederlandse samenleving. Burgerschapsvorming in al haar facetten is daarbij van belang.
De stichting wil dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen en op een manier leren omgaan met hun eigen religieuze achtergrond, zodat ze zich kunnen inleven in de Nederlandse samenleving en daarbij een positieve bijdrage kunnen leveren. De stichting wil dat kinderen op een manier leren omgaan met hun eigen religieuze achtergrond, zodat ze zich kunnen inleven in de Nederlandse samenleving en daarbij een positieve bijdrage kunnen leveren.
Stichting Iqra speelt een belangrijke rol in het Nederlandse onderwijslandschap, met name op het gebied van islamitische opvoeding en onderwijs. De stichting richt zich op het opbouwen van scholen waarin kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven, waarbij rekening wordt gehouden met de islamitische waarden en identiteit. De stichting streeft ernaar dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen en op een manier leren omgaan met hun eigen religieuze achtergrond, zodat ze zich kunnen inleven in de Nederlandse samenleving en daarbij een positieve bijdrage kunnen leveren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet