Tips voor ouders bij het opvoeden s’ nachts
juli 11, 2025
In de opvoeding van kinderen speelt het stellen van grenzen een cruciale rol. Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en opvoedcoach, benadrukt in verschillende bronnen dat het belangrijk is om kinderen te leren omgaan met regels en verantwoordelijkheid. Hij stelt dat grenzen niet alleen nodig zijn om gedrag te bepalen, maar ook om kinderen te helpen hun eigen waarden en regels te ontwikkelen. In dit artikel worden de kernprincipes van Steven Pont’s opvoedingsstrategie uitgebreid besproken, met aandacht voor het stellen van grenzen, het aanbieden van structuur, en het leren omgaan met fouten.
In een artikel van de EO wordt beschreven dat er drie vormen van grenzen stellen zijn, afhankelijk van de positie van de ouder ten opzichte van het kind. De eerste vorm is het “vooroplopen” van het kind, waarbij de ouder de grenzen bepaalt en een soort leider of gids is. Hierbij wordt duidelijk gemaakt wat wel en niet mag. De tweede vorm is het “naast het kind lopen”, waarbij de ouder meer inspraak geeft aan het kind. Hierdoor bouwt het kind zijn eigen invloed op. De derde vorm is het “achter het kind lopen”, waarbij de ouder vertrouwen heeft dat het kind de taak zelf kan afmaken. Hierbij krijgt het kind veel vrijheid en verantwoordelijkheid, maar de ouder blijft wel beschikbaar.
In de bron van de EO wordt ook benadruid dat structuur voor kinderen belangrijk is. Kinderen hebben een bepaalde mate van structuur nodig om zich veilig en voorspelbaar te voelen. Dit is belangrijk voor hun ontwikkeling en veiligheid. Het is echter belangrijk om te weten dat elk kind anders is, en dat de hoeveelheid structuur of vrijheid varieert per gezin.
Een belangrijk onderdeel van de opvoeding is het leren omgaan met gedrag en emoties. Steven Pont benadruidt dat kinderen hun gedrag nog niet goed zelf kunnen sturen, en dat ouders hen hierin kunnen helpen. Dit proces wordt co-regulatie genoemd. Hierbij helpt de ouder het kind om gedrag en emoties in goede banen te leiden. Dit gebeurt door te leren waarom dingen wel of niet kunnen, en door uitleg te geven.
In een artikel van de EO wordt ook uitgelegd dat corrigeren niet alleen betekent dat je kinderen straft of beloont. Het gaat om het helpen van het kind om inzicht te krijgen in het gedrag en de gevolgen daarvan. Het is belangrijk om kinderen te leren begrijpen waarom bepaalde dingen niet mogen, en om hen te leren om te leren van hun fouten.
Structuur en veiligheid zijn cruciale elementen in de opvoeding van kinderen. In de bron van de EO wordt benadruid dat kinderen de vrijheid die ze krijgen, wel moeten kunnen aanpakken. Te veel vrijheid kan bedreigend voelen, omdat er chaos ontstaat. Het stellen van grenzen en het bieden van structuur geeft voorspelbaarheid. En voorspelbaarheid is een belangrijke aanjager van veiligheid. Als een kind weet wat er gaat gebeuren, voelt het zich veilig.
In een ander artikel van de EO wordt benadruid dat kinderen wezens zijn die hun gedrag nog niet goed zelf kunnen sturen. Daarom is het belangrijk om te kijken in welke ontwikkelingsfase kinderen zitten, en welke verantwoordelijkheid ze nog niet kunnen dragen. De ouder moet hierin helpen om het gedrag en de emoties in goede banen te leiden.
In meerdere bronnen wordt duidelijk gemaakt dat straffen en geweld niet het juiste middel zijn om kinderen te leren omgaan met regels. Steven Pont benadruidt dat het belangrijk is om ferm te zijn zonder te straffen. Hij zegt dat het belangrijk is om heldere regels te hebben, maar ook om binnen die kaders groen te blijven. Het is belangrijk om kinderen te leren omgaan met fouten, in plaats van ze te straffen.
In een artikel van de EO wordt ook benadruid dat het onveilig is om kinderen te straffen of te slaan. Het is belangrijk om te weten dat kinderen luisteren naar wat je doet, en niet alleen naar wat je zegt. Als je kinderen straft of slaat, leer je ze dat geweld een oplossing is. Het is daarom belangrijk om te leren om te leren van fouten, in plaats van te straffen.
In meerdere bronnen wordt benadruid dat kinderen ruimte moeten krijgen om te experimenteren en te leren. Steven Pont benadruidt dat kinderen scharrelruimte nodig hebben, ruimte om te experimenteren. Dat is heel belangrijk. Ze leren door te experimenteren, en verveling maakt creatief. Een kind heeft recht op verveling. Maar het is ook belangrijk om eisen te stellen aan kinderen. Het hele leven stelt eisen aan je, het is goed om je kinderen daar al aan te laten wennen.
In een ander artikel van de EO wordt benadruid dat kinderen hun eigen waarden en regels moeten leren. Het is belangrijk om hen te leren omgaan met fouten en teleurstellingen, zodat ze later in hun leven geen problemen mee krijgen. Het is belangrijk om kinderen te leren omgaan met hun eigen gedrag en emoties, in plaats van ze te straffen.
In dit artikel zijn de kernprincipes van Steven Pont’s opvoedingsstrategie besproken. Hij benadruidt het belang van het stellen van grenzen, het aanbieden van structuur, en het leren omgaan met fouten. Hij benadruidt ook het belang van co-regulatie en het vermijden van straffen en geweld. Het is belangrijk om kinderen te leren omgaan met hun eigen gedrag en emoties, in plaats van ze te straffen. Het is ook belangrijk om kinderen ruimte te geven om te experimenteren en te leren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet