Traumasensitief opvoeden: Opleidingen en instructies voor ouders en professionals
juli 11, 2025
In de wereld van opvoeding en kindontwikkeling speelt Steven Pont een belangrijke rol. Als ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut en mediator is hij gespecialiseerd in het begrijpen van hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe ouders en opvoeders hen hierbij kunnen ondersteunen. Zijn opvoedingsfilosofie is gebaseerd op het idee dat kinderen leren door te experimenteren, fouten te maken en zich te ontwikkelen in een veilige omgeving. In dit artikel wordt dieper ingegaan op zijn visie op opvoeding, met name op het begrip "ferm zijn zonder te straffen". Deze aanpak is gebaseerd op duidelijke grenzen, empathie en het stimuleren van zelfstandigheid bij kinderen.
Een van de belangrijkste principes in de opvoeding van Steven Pont is het creëren van een veilige omgeving voor kinderen. Volgens hem is het belangrijk dat ouders gevoelig zijn voor hun kind en erop letten wat het kind nodig heeft om te groeien. Dit noemt hij "sensitieve responsiviteit". Hiermee bedoelt hij dat ouders aandacht hebben voor waar hun kind zich in ontwikkeling in bevindt en dat ze daarop respons geven. Dit betekent dat ouders niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel beschermend moeten zijn.
Steven Pont benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om zichzelf te leren reguleren. Dit gebeurt door samen te werken aan het opbouwen van een mentaal werkmodel. Dit model bepaalt hoe een kind de wereld ziet en hoe het zichzelf en anderen begrijpt. Door dit model te vormen, helpen ouders hun kinderen om te leren omgaan met problemen, gevoelens en situaties.
Een van de kernideeën van Steven Pont is het "ferme opvoeden zonder te straffen". Hij benadrukt dat het belangrijk is om duidelijke regels en grenzen te stellen, maar dat dit niet hoeft te gebeuren door te straffen. Volgens hem is het niet nodig om kinderen te straffen om hen te leren gehoorzamen. In plaats daarvan moet het opvoeden gericht zijn op het leren van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en het opbouwen van een positief zelfbeeld.
In zijn boek "Mensenkinderen!" legt hij uit hoe kinderen zich in de eerste jaren van hun leven ontwikkelen. Hij benadrukt dat elk kind wildeugen, liefgehad en gezien worden. Dit is een van de basisprincipes van zijn opvoedingsfilosofie. Door kinderen te laten zien dat ze geaccepteerd worden, worden ze beter in het leren omgaan met gevoelens en situaties.
In de opvoeding speelt het stellen van grenzen en het aanbrengen van structuur een belangrijke rol. Steven Pont benadrukt dat kinderen een bepaalde mate van structuur nodig hebben om zich veilig en comfortabel te voelen. Hij zegt dat kinderen in de eerste jaren van hun leven leren om te leren, en dat dit gebeurt door te experimenteren en fouten te maken. Door duidelijke regels en grenzen te stellen, helpt het kind om te leren hoe het met andere kinderen en volwassenen om moet gaan.
In zijn artikel "Opvoedcoach Steven Pont: zo stel je grenzen voor je kind" legt hij uit dat er drie vormen van grenzen stellen zijn: het vooroplopen van het kind, het naast het kind lopen en het achter het kind lopen. Bij het vooroplopen van het kind is de ouder de leider en bepaalt hij de grenzen. Bij het naast het kind lopen, geeft de ouder meer inspraak aan het kind. Bij het achter het kind lopen, is de ouder de gids en helpt hij het kind bij het leren van zelfstandigheid.
Een ander belangrijk onderdeel van de opvoeding van Steven Pont is de zelfstandigheid van het kind. Hij benadrukt dat kinderen in de eerste jaren van hun leven leren om zelfstandig te zijn. Dit gebeurt door hen te leren om te kiezen, te kiezen tussen opties en verantwoordelijkheid te nemen. Door dit te leren, worden kinderen beter in het omgaan met problemen en het leren van fouten.
In zijn artikel "Opvoedcoach Steven Pont: 'Straften is geen opvoeden'" benadrukt hij dat het niet nodig is om kinderen te straffen om hen te leren gehoorzamen. In plaats daarvan moet het opvoeden gericht zijn op het leren van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en het opbouwen van een positief zelfbeeld. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om hun eigen keuzes te maken, zodat ze leren om te leren en fouten te maken.
Een van de belangrijkste factoren in de opvoeding is het gezin. Steven Pont benadrukt dat het gezin een trainingsveld is voor de wedstrijd van het leven. Hierin leren kinderen om te leren, om te communiceren en om verantwoordelijkheid te nemen. Het gezin is dus een cruciale plek waarin kinderen leren om te leren en om te groeien.
In zijn artikel "Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont: 'Je kunt ferm zijn, zonder te straffen'" benadrukt hij dat ouders hun kinderen moeten leren om te leren en om te groeien. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om hun eigen keuzes te maken, zodat ze leren om te leren en fouten te maken.
Ouders en opvoeders spelen een cruciale rol in de opvoeding van kinderen. Steven Pont benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om hun eigen keuzes te maken, zodat ze leren om te leren en fouten te maken. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om hun eigen keuzes te maken, zodat ze leren om te leren en fouten te maken.
In zijn artikel "Opvoedcoach Steven Pont: 'Straften is geen opvoeden'" benadrukt hij dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om hun eigen keuzes te maken, zodat ze leren om te leren en fouten te maken. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om hun eigen keuzes te maken, zodat ze leren om te leren en fouten te maken.
In de moderne maatschappij speelt de media een belangrijke rol in de opvoeding van kinderen. Steven Pont benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen leren omgaan met de media. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om te leren omgaan met de media, zodat ze leren om te leren en fouten te maken.
In zijn artikel "Bennis en Pontcast" bespreekt hij onderwerpen zoals schermgebruik, ouderschap na scheiding, groepsdruk en gezinsrituelen. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om te leren omgaan met de media, zodat ze leren om te leren en fouten te maken.
De opvoedingsfilosofie van Steven Pont is gebaseerd op het idee dat kinderen leren door te experimenteren, fouten te maken en zich te ontwikkelen in een veilige omgeving. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om hun eigen keuzes te maken, zodat ze leren om te leren en fouten te maken. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat ouders hun kinderen helpen om hun eigen keuzes te maken, zodat ze leren om te leren en fouten te maken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet