logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Specifiek opvoeden: Een kernbegrip in de opvoedingspraktijk

In de opvoedingspraktijk speelt het begrip "specifiek opvoeden" een centrale rol. Dit begrip verwijst naar de manier waarop ouder of opvoeder bewust en gericht ingrijpt in de ontwikkeling van een kind, met als doel het opvoedingsproces te beïnvloeden of te ondersteunen. De term "specifiek opvoeden" wordt vaak gebruikt in het kader van orthopedagogische interventies, waarbij het doel is om bepaalde ontwikkelingsproblemen of opvoedingsproblemen te beheren. In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt dit begrip onder meer uitgelegd in het kader van de opvoedingspraktijk, de rol van de opvoeder, en de invloed van het opvoedingsklimaat.

Wat is specifiek opvoeden?

In de bronnen wordt het begrip "specifiek opvoeden" als een vorm van opvoeding beschouwd waarbij de opvoeder bewust en gericht ingrijpt in het ontwikkelingsproces van het kind. Dit gebeurt vaak op basis van een analyse van de situatie en de behoeften van het kind. Het gaat hierbij niet om het louter passief toezien op het gedrag van het kind, maar om het actief bepalen van de manier waarop het kind wordt beïnvloed.

Een voorbeeld van specifiek opvoeden is het stellen van grenzen, het presenteren van waarden, het structureren van situaties en het programmeren van gedrag. Hierbij gaat het erom dat het kind de kans krijgt om zich te ontwikkelen, maar ook dat de opvoeder bewust invloed uitoefent op het proces. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het aanbieden van bepaalde opvoedingsopgaven, het stimuleren van sociaal gedrag of het helpen bij het oplossen van problemen.

In de bronnen wordt ook benadrukt dat specifiek opvoeden geen losstaand proces is, maar onderdeel is van het algemene opvoedingsproces. Het is een vorm van opvoeding die gericht is op het oplossen van specifieke problemen of het ondersteunend werken aan het ontwikkelingsproces van het kind. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het aanbieden van hulp in de vorm van psychotherapie, logopedie of fysiotherapie, afhankelijk van de behoeften van het kind.

De rol van de opvoeder bij specifiek opvoeden

De opvoeder speelt bij specifiek opvoeden een centrale rol. Hij of zij moet zich bewust zijn van het verschil tussen zijn intentie en het effect dat hij of zij heeft op de ouder of het kind. Het is belangrijk dat de opvoeder alert is op wat zijn woorden teweegbrengen en daar op in kan spelen. Daarnaast moet hij of zij goed op non-verbaal gedrag kunnen letten en de ouders het gevoel geven dat hij of zij er onvoorwaardelijk voor hen is.

De opvoeder moet ook over voldoende taalvaardigheid beschikken, zodat hij of zij aan kan sluiten bij het taalgebruik van de ouders. Daarnaast moet hij of zij in staat zijn om de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld in het kader van tweedegraadsstrategieën. Dit kunnen bijvoorbeeld psychotherapieën, logopedie of fysiotherapie zijn. De opvoeder moet ook een expert zijn in huiswerk, zodat hij of zij de juiste huiswerkopdrachten kan meegeven.

Bij het opvoeden als proces staat de opvoeder niet aan de zijlijn, maar is hij of zij voortdurend verbonden met het kind. Samen zoeken zij naar de omstandigheden waarin het kind het best kan ontwikkelen. De opvoeder die specifiek opvoeden ziet, is zich ervan bewust dat zijn kinderen een beeld van hem vormen en leeft dat beeld voor hen. Daarin maakt hij of zij ook fouten. De opvoeder presenteert zich in de opvoederspresentatie. Het kindperspectief is de openbaring van een kind over wat het wil.

Invloed van het opvoedingsklimaat

Het opvoedingsklimaat speelt een belangrijke rol bij het proces van specifiek opvoeden. Het opvoedingsklimaat gaat over de sfeer waarin het kind opgroeit. Om een klimaat te scheppen is creativiteit nodig als persoonlijke kwaliteit. Dit is aan te vullen met behulp van methoden, maar het vraagt ook iets van de kern van de opvoeder. Het ideaaltype klimaat is sterk afhankelijk van de vraag.

Het opvoedingsklimaat wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het gedrag van de ouders, de omgeving waarin het kind opgroeit, en de manier waarop de opvoeder met het kind omgaat. Een positief opvoedingsklimaat kan bijdragen aan het ontwikkelen van een goed zelfbeeld, sociaal gedrag en een positieve houding ten opzichte van leren. Een negatief opvoedingsklimaat daarentegen kan leiden tot problemen met gedrag, zelfvertrouwen en leerprestaties.

In de bronnen wordt ook benadrukt dat het opvoedingsklimaat beïnvloed wordt door de manier waarop de opvoeder met het kind omgaat. De opvoeder moet respect hebben voor de eigenheid van het kind, het kind in zijn waarde laten en serieus nemen. De opvoeder moet het gedrag, niet het kind, veroordelen, bijvoorbeeld via de ik-boodschappen van Gordon (1976). De opvoeder stemt zijn verwachtingen af op wat het kind wil, is en kan worden.

Methoden en strategieën bij specifiek opvoeden

Bij specifiek opvoeden kunnen verschillende methoden en strategieën worden gebruikt. Dit kan variëren van het aanbieden van bepaalde opvoedingsopgaven tot het stimuleren van sociaal gedrag en het helpen bij het oplossen van problemen. In de bronnen wordt ook benadrukt dat het belangrijk is om te kijken naar de manier waarop het kind zich ontwikkelt en wat de behoeften zijn van het kind.

Een veelgebruikte methode is het aanbieden van specifieke opvoedingsopgaven. Hierbij gaat het erom dat de opvoeder bewust ingrijpt in het ontwikkelingsproces van het kind. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het aanbieden van bepaalde opvoedingsopgaven, het stimuleren van sociaal gedrag of het helpen bij het oplossen van problemen. De opvoeder moet hierbij rekening houden met de eigenheid van het kind en de manier waarop het kind zich ontwikkelt.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop de opvoeder met het kind omgaat. De opvoeder moet ruimte bieden voor de inbreng van het kind, rekening houden met de groeiende zelfstandigheid en het zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld stimuleren. De opvoeder moet ook aansluitend zijn op de eigenheid van het kind, duidelijk en betrouwbaar zijn, en wanneer nodig extra ondersteuning bieden terwijl hij of zij aanspraak maakt op de al ontwikkelde mogelijkheden.

Beïnvloedende omstandigheden

Bij het proces van specifiek opvoeden is het belangrijk om rekening te houden met beïnvloedende omstandigheden. Dit kunnen zowel interne als externe factoren zijn, waaronder de situatie van het gezin, de omgeving waarin het kind opgroeit, en de manier waarop de opvoeder met het kind omgaat.

In de bronnen wordt ook benadrukt dat het belangrijk is om te kijken naar de manier waarop het kind zich ontwikkelt en wat de behoeften zijn van het kind. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het stellen van vragen over de manier waarop het kind zich ontwikkelt, de situaties waarin het kind zich bevindt, en de manier waarop de opvoeder met het kind omgaat.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de manier waarop de opvoeder met het kind omgaat. De opvoeder moet respect hebben voor de eigenheid van het kind, het kind in zijn waarde laten en serieus nemen. De opvoeder moet het gedrag, niet het kind, veroordelen, bijvoorbeeld via de ik-boodschappen van Gordon (1976). De opvoeder stemt zijn verwachtingen af op wat het kind wil, is en kan worden.

Conclusie

Specifiek opvoeden is een belangrijk kernbegrip in de opvoedingspraktijk. Het verwijst naar de manier waarop de opvoeder bewust en gericht ingrijpt in het ontwikkelingsproces van het kind. Dit gebeurt vaak op basis van een analyse van de situatie en de behoeften van het kind. De opvoeder speelt hierbij een centrale rol, en het opvoedingsklimaat speelt een belangrijke invloed op het proces. Bovendien zijn er verschillende methoden en strategieën die kunnen worden gebruikt bij specifiek opvoeden, waaronder het aanbieden van specifieke opvoedingsopgaven, het stimuleren van sociaal gedrag, en het helpen bij het oplossen van problemen. Het is belangrijk om rekening te houden met beïnvloedende omstandigheden, zoals de situatie van het gezin, de omgeving waarin het kind opgroeit, en de manier waarop de opvoeder met het kind omgaat.

Bronnen

  1. Samenvatting van opvoeden als beroep: professioneel werken, zorg en onderwijs van Kok, 9e druk
  2. Samenvatting verplichte stof deel 4
  3. Samenvatting verplichte stof deel 4
  4. JGZ-richtlijn opvoedondersteuning

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven