Strikte opvoeding in Engeland: wat kun je leren?
juli 11, 2025
Social media heeft inmiddels een onmiskenbare rol gespeeld in het dagelijks leven van jongeren. Het is niet alleen een middel om te communiceren en te delen, maar ook een platform dat invloed kan uitoefenen op hun seksuele ontwikkeling, beeldvorming en het omgaan met online interacties. In het kader van de opvoeding van jongeren is het belangrijk om dit fenomeen te begrijpen en te leren omgaan met de mogelijke risico’s en voordelen.
Social media is een verzamelnaam voor alle online platforms die interactie tussen gebruikers mogelijk maken. Gebruikers kunnen via verschillende kanalen met elkaar communiceren, foto’s en video’s publiceren, informatie delen, en discussies aangaan. De grootste spelers zijn Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, Instagram, TikTok en Snapchat. Elke platform heeft zijn eigen unieke kenmerken en doelgroepen. Binnen het onderwijs en de opvoeding is het belangrijk om te weten welk platform het beste past bij de doelgroep en welke kanalen het meest interessant zijn. Daarnaast kan er ook voor gekozen worden om content aan te passen aan het soort kanaal dat gebruikt wordt. Zo kan Facebook bijvoorbeeld meer gebruikt worden voor informatieve content en kan Instagram daarentegen meer speelser worden ingezet.
De meeste social-mediakanalen werken met een feed. Dit is gebaseerd op een algoritme. Wanneer een kanaal steeds vaker wordt gebruikt, dan wordt het algoritme in principe getraind. Het kanaal merkt op een gegeven moment wat de gebruiker leuk vindt op basis van likes, reacties en shares. Daarom is het algoritme voor iedere gebruiker verschillend.
In de context van de seksuele ontwikkeling van jongeren speelt online media een belangrijke rol. Zo wordt er steeds meer online geflirt. Ook worden jongeren beïnvloed door de beelden die ze online tegenkomen. Dit kan leiden tot een beïnvloeding van hun seksuele gedrag en waarden. Het is daarom belangrijk dat ouders en opvoeders hierover op de hoogte zijn en kunnen omgaan met de risico’s van online communicatie.
In het kader van de seksuele vorming is het belangrijk om de invloed van online media te bespreken. Het onderwerp online media gaat over beeldvorming van mannen en vrouwen in de media. Het gaat over schoonheidsidealen, sekse-stereotiepen, rolgedrag, naaktbeelden, naaktfilms, porno en over het belang om deze beelden in een realistisch perspectief te plaatsen. Ook gaat dit onderwerp over relatievorming via (online) media, het sturen van naaktfoto’s en –video’s (sexting) en het (leren) handelen in (on)veilige online situaties, denk aan daten, cyberlokken, grooming en loverboys.
Beeldvorming is een belangrijk onderdeel van de media. Het betreft de manier waarop personen, situaties en ideeën in de media worden weergegeven. In het kader van de opvoeding is het belangrijk om te leren omgaan met de beeldvorming die jongeren tegenkomen. De coalitie ‘Beeldvorming in de Media’ heeft als doel stereotypering tegen te gaan en bewustzijn over vooroordelen te bevorderen. Deelname van mediapartijen is belangrijk om een divers en realistisch beeld te bieden.
In het kader van de media is het belangrijk om te weten dat de media een invloed kunnen uitoefenen op het gedrag en de waarden van jongeren. Het is daarom belangrijk om kritisch om te gaan met de beelden die je ziet. De coalitie ‘Beeldvorming in de Media’ werkt hier aan mee om een inclusievere en realistischere beeldvorming te bevorderen.
Sexting is het sturen van naaktfoto’s en –video’s via sociale media. Dit is een risicovol gedrag dat kan leiden tot schade aan de persoon die de foto’s stuurt, maar ook aan de persoon die deze ontvangt. In het kader van de seksuele vorming is het belangrijk om jongeren hierover te informeren en te leren omgaan met de risico’s van sexting.
In het programma Girls Talk wordt aandacht besteed aan het omgaan met social media en sexting. Het leren aangeven wat je wensen en grenzen zijn is een belangrijk thema in de training. Ook het omgaan met social media en sexting komt aan de orde. Het is daarom belangrijk dat ouders en opvoeders hierover op de hoogte zijn en kunnen omgaan met de risico’s van sexting.
De invloed van sociale media op de ontwikkeling van jongeren is groot. Het is belangrijk om te weten dat sociale media niet alleen gebruikt worden voor entertainment, sociale interactie of het verkrijgen van informatie, maar ook om een persoonlijke identiteit te ontwikkelen of om invloed of macht uit te oefenen op anderen.
In het kader van de opvoeding is het belangrijk om te weten welke typen gebruikers er zijn. De gebruikers van social media kunnen we verdelen in typen gebruikers: consumeren, bijdragen en creëren. Gebruikers binnen het type ‘consumeren’ zijn het minst actief. Deze gebruikers kijken bijvoorbeeld naar foto’s of video’s zonder te reageren of lezen productervaringen zonder dat de gebruiker zelf informatie bijdraagt of creëert. Gebruikers binnen het type ‘bijdragen’ zijn gebruikers die wel reageren op foto’s en video’s, artikelen of die bijdragen aan een discussie. Gebruikers binnen het type ‘creëren’ zijn actieve producenten van merkgerelateerde informatie, zoals foto’s, video’s, reviews of artikelen.
In het kader van de opvoeding is het belangrijk om te weten dat sociale media niet alleen gebruikt worden voor entertainment, sociale interactie of het verkrijgen van informatie, maar ook om een persoonlijke identiteit te ontwikkelen of om invloed of macht uit te oefenen op anderen. Het is daarom belangrijk dat ouders en opvoeders hierover op de hoogte zijn en kunnen omgaan met de risico’s van sociale media.
In het kader van de opvoeding is het belangrijk om te weten dat sociale media een rol spelen in de ontwikkeling van jongeren. Het is belangrijk om te weten dat jongeren beïnvloed worden door de beelden die ze online tegenkomen. Dit kan leiden tot een beïnvloeding van hun seksuele gedrag en waarden. Het is daarom belangrijk dat ouders en opvoeders hierover op de hoogte zijn en kunnen omgaan met de risico’s van sociale media.
Social media speelt tegenwoordig een grote rol in de ontwikkeling van jongeren. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders hierover op de hoogte zijn en kunnen omgaan met de risico’s van sociale media. In het kader van de opvoeding is het belangrijk om te weten dat sociale media een rol spelen in de ontwikkeling van jongeren. Het is belangrijk om te weten dat jongeren beïnvloed worden door de beelden die ze online tegenkomen. Dit kan leiden tot een beïnvloeding van hun seksuele gedrag en waarden. Het is daarom belangrijk dat ouders en opvoeders hierover op de hoogte zijn en kunnen omgaan met de risico’s van sociale media.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet