logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Sociaal Wijkteam Zwolle: Ondersteuning bij opvoeden en opgroeien

Het Sociaal Wijkteam Zwolle is een belangrijk contactpunt voor ouders, kinderen en jongeren in de stad. Het team biedt ondersteuning bij opvoeding, jeugdhulp, dagbesteding, hulpmiddelen, wonen, werk, inkomen en veel meer. Het is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan hulp, advies of informatie. Het Sociaal Wijkteam werkt nauw samen met andere organisaties, zoals de jeugdarts, de huisarts, de school en de jeugdorganisaties, om zo de beste ondersteuning te bieden aan kinderen en hun ouders.

In dit artikel wordt ingegaan op de rol van het Sociaal Wijkteam Zwolle bij opvoeding en opgroeien. De inhoud is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is in de bronnen, en de kernpunten worden uitgebreid toegelicht.

Ondersteuning bij opvoeden en opgroeien

De gemeente Zwolle is verantwoordelijk voor bijna alle jeugdhulp, inclusief lichte opvoed- en opgroeiondersteuning, specialistische jeugdhulp en gesloten jeugdhulp bij ernstige problemen. Dit is geregeld in de Jeugdwet 2015. Volgens deze wet is het uitgangspunt dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen. Ze zouden zoveel mogelijk zelf hun ondersteuning moeten regelen bij familie of gebruik moeten maken van voorliggende voorzieningen bij een organisatie voor jeugd- of opvoedhulp.

Als dit niet lukt, kunnen ouders en kinderen terecht bij het Sociaal Wijkteam Zwolle. Hier wordt samen bekeken welke ondersteuning nodig is. Het Sociaal Wijkteam biedt ook ondersteuning aan kinderen en jongeren zonder hun ouders, wat betekent dat jongeren zelf kunnen aankloppen voor hulp of advies.

De rol van het Sociaal Wijkteam

Het Sociaal Wijkteam is er voor alle inwoners van Zwolle die behoefte hebben aan informatie of ondersteuning bij opvoeden, dagbesteding, hulpmiddelen, wonen, vrijwilligerswerk, mantelzorg, werk en inkomen. Het wijkteam is daarnaast de toegang tot verschillende maatwerkvoorzieningen waarvoor een beschikking nodig is, of kan in overleg met de inwoner een algemene voorziening inschakelen.

De sociaal werkers van het Sociaal Wijkteam staan naast de inwoner. De ondersteuning richt zich op het versterken en benutten van eigen kracht en mogelijkheden en het duurzaam inzetten van het sociaal netwerk. Het wijkteam werkt nauw samen met andere organisaties, zoals de huisartsen, de jeugdartsen, de scholen en de jeugdorganisaties, om zo de beste ondersteuning te bieden.

Contact met het Sociaal Wijkteam

Om contact op te nemen met het Sociaal Wijkteam, kunnen ouders en kinderen terecht bij de verschillende locaties in Zwolle. Het Sociaal Wijkteam heeft plekken in de verschillende wijkcentra, waaronder:

  • Sociaal Wijkteam Noord: Bachlaan 20, 8031 HL Zwolle
  • Sociaal Wijkteam West: Werkerlaan 1, 8043 LT Zwolle
  • Sociaal Wijkteam Midden: Enkstraat 67, 8012 VA Zwolle
  • Sociaal Wijkteam Oost: Jacob Gillesstraat 1A, 8022 SN Zwolle
  • Sociaal Wijkteam Zuid: Gelijkheid 1, 8014 XC Zwolle

Daarnaast zijn er ook locaties op basis- en middelbare scholen. Vraag bijvoorbeeld je mentor of leraar naar de Jeugd- en Gezinswerker van het Sociaal Wijkteam. Of neem via telefoon of e-mail contact met ons op.

Specialistische jeugdhulp

Soms is de hulp van het Sociaal Wijkteam of de huisarts niet genoeg om het kind weer op weg te helpen. Dan is specialistische jeugdhulp nodig. Dit is een specialist die werkt bij een jeugd- of opvoedhulporganisatie. Je kunt alleen terecht bij specialistische jeugdhulp als je een verwijzing (beschikking) hebt. Dit doen we altijd in overleg met de ouder(s) of verzorger(s). Samen kijken we welke hulp het meest passend is.

Kosten en persoonsgebonden budget

De gemeente betaalt jeugdhulp rechtstreeks aan de organisatie voor opvoed- en opgroeiondersteuning. Jeugdhulp kan ook betaald worden met een Persoonsgebonden Budget (PGB). Er zijn wel specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen voor een PGB voor jeugdhulp. Met een beschikking (besluit) van de gemeente voor jeugdhulp in de vorm van een PGB, kunt u zelf een zorgovereenkomst aangaan met een aanbieder. Ook daarvoor neemt u eerst contact op met het Sociaal Wijkteam.

Ondersteuning in en aan huis

De gemeente Zwolle is verantwoordelijk voor de begeleiding van thuiswonende mensen met bijvoorbeeld een beperking, chronische ziekte of psychiatrische aandoening. De ondersteuning moet mensen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, zelfredzaam te zijn en actief in de samenleving te kunnen meedoen. Ook de individuele voorzieningen zoals taxivervoer, woningaanpassing en hulpmiddelen vallen hieronder.

Dagbesteding valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit is bedoeld voor mensen die door bijvoorbeeld een handicap, leeftijd of ziekte (nog) niet kunnen werken of naar school gaan. Met een dagbesteding kunnen zij actief zijn, hebben zij een regelmatig dagritme en komen zij in contact met andere mensen. Dagbesteding kan ook ingezet worden om mantelzorgers te ontlasten.

Beschermd wonen

Beschermd wonen is voor volwassenen met psychische of psychosociale problemen. Zij kunnen (tijdelijk) niet zelfstandig wonen. Dit lukt ook niet met hulp van bijvoorbeeld een mantelzorger of begeleiding van een hulpverlener. Bescherpt wonen biedt een veilige woonomgeving. Het helpt bewoners bij hun zelfredzaamheid. Zo kunnen ze blijven meedoen in de samenleving en later weer zelfstandig wonen.

Vervoer en hulpmiddelen

Voor vervoer naar jeugdinstellingen is de verantwoordelijkheid van ouders. Als ouders het vervoer niet zelf kunnen betalen, wordt per situatie bekeken of zij een vergoeding van de vervoerskosten voor hun kind krijgen. Hulpmiddelen, thuisondersteuning, vervoer en beschermd wonen vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Ondersteuning bij problemen in de familie

Het Sociaal Wijkteam biedt ook ondersteuning bij problemen in de familie, zoals scheidingen, ruzie en stress. De jeugd- en gezinswerkers kunnen helpen bij het oplossen van problemen, het geven van advies en het bieden van steun. Ze luisteren, stellen vragen, geven tips en informatie en kunnen je helpen als je een probleem hebt.

Ondersteuning voor jongeren

Jongeren kunnen bij het Sociaal Wijkteam terecht voor al hun vragen. Er zijn veel mogelijke onderwerpen waarover je kunt praten, zoals ruzie met ouders, problemen op school, corona, verliefdheid, pesten, depressies, veiligheid thuis, drugsgebruik, enzovoort. Het Sociaal Wijkteam staat je met al je vragen te helpen.

Samenwerking met andere instanties

Het Sociaal Wijkteam werkt nauw samen met andere instanties, zoals de huisartsen, de jeugdartsen, de scholen en de jeugdorganisaties. Deze samenwerking zorgt ervoor dat ouders, kinderen en jongeren de beste ondersteuning krijgen. Ook werkt het wijkteam nauw samen met de jeugdartsen, om zodoende de juiste hulp aan te kunnen bieden.

Conclusie

Het Sociaal Wijkteam Zwolle is een essentieel contactpunt voor ouders, kinderen en jongeren in de stad. Het biedt ondersteuning bij opvoeding, jeugdhulp, dagbesteding, hulpmiddelen, wonen, werk, inkomen en veel meer. De gemeente is verantwoordelijk voor bijna alle jeugdhulp, en werkt nauw samen met andere instanties om de beste ondersteuning te bieden. Het Sociaal Wijkteam staat je met al je vragen te hulp, en helpt je bij het oplossen van problemen en het vinden van oplossingen.

Bronnen

  1. Sociaal wijkteam Zwolle
  2. Sociaal wijkteam Zwolle - Locaties
  3. Sociaal Wijkteam Zwolle
  4. Voor jongeren
  5. Voor inwoners
  6. Associatie Wijkteams
  7. Gesprekken en ondersteuning
  8. Opvoeden en jeugdhulp
  9. Sociaal Wijkteam West
  10. Sociaal Wijkteam Zuid

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven