Opvoeden op z’n Surinaams: Kenmerken, waarden en uitdagingen
juli 11, 2025
Het Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestingsinrichtingen (VSPF) is een belangrijk instrument dat gericht is op de ondersteuning van de sector die verantwoordelijk is voor de zorg, begeleiding en ondersteuning van een breed doelgroep, waaronder kinderen, gehandicapten, jongeren, ouderen en gezinnen. Dit fonds biedt een breed scala aan maatregelen en ondersteuningsmogelijkheden, met name voor jongeren en werknemers in de sector. Deelname aan vormingsmaatregelen, het aanbieden van opleidingssteun, en het bevorderen van agressiebeheersing zijn centraal in de activiteiten van dit fonds.
Een van de belangrijkste initiatieven van het Sociaal Fonds is de vormingsmaatregel voor jongeren. Deze maatregel is bedoeld om de opleidingsinspanningen van jongeren te ondersteunen die in dienst zijn bij organisaties binnen de sector van opvoedings- en huisvestingsinrichtingen. Deze ondersteuning kan bijvoorbeeld gelden voor interne of externe vormingen, zoals opleidingen, lessen, of trainingen. Het fonds biedt ook financiële ondersteuning voor deelname aan opleidingen die gericht zijn op de ontwikkeling van competenties en vaardigheden die van belang zijn voor de werkgroep.
Deelname aan dergelijke vormingen is van belang voor de kwaliteit van de zorg en begeleiding die jongeren ontvangen. De maatregel is gericht op het versterken van de professionele vaardigheden van werknemers en het bevorderen van een betere omgeving voor jongeren in de zorg. Het Sociaal Fonds biedt ook een terugbetaling voor bepaalde vormingen, mits deelname plaatsvindt binnen de voorgeschreven termijnen en deelname valt onder de doelgroep.
De vormingsmaatregel voor jongeren omvat ook een subsidieplafond dat bepaalt hoeveel ondersteuning een organisatie kan ontvangen. Vanaf 1 januari 2025 bedraagt het subsidieplafond € 48.584 per voltijds equivalent (VTE) per jaar. Dit plafond bepaalt de maximale tussenkomst van het fonds voor de kosten van vormingen. De tussenkomst is beperkt tot de bezoldigde effectieve of gelijkgestelde prestaties en kan nooit hoger zijn dan het subsidieplafond dat van toepassing is in het fonds.
Deelname aan vormingen is dus een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden in de sector, en het Sociaal Fonds zorgt ervoor dat organisaties deze vormingen kunnen ondersteunen. Dit gebeurt via een terugbetaling voor bepaalde kosten, mits deelname plaatsvindt binnen de voorgeschreven termijnen en deelname valt onder de doelgroep.
Een ander belangrijk initiatief van het Sociaal Fonds is de inzet van Icoba, een kennis- en expertisecentrum voor agressiebeheersing. Icoba staat voor Iedereen COmpetent in het Beheersen van Agressie en werd in 2004 opgericht door de sociale partners van het Sociaal Fonds. Deelname aan Icoba-trainingen is van belang voor het beheersen van agressieve situaties in de zorgsector. Deze trainingen helpen werknemers om met agressieve situaties om te gaan en de veiligheid en het welzijn van medewerkers, cliënten en omgeving te waarborgen.
De impact van agressie-incidenten op een organisatie is vaak groot. Ze tasten de veiligheid en het welzijn van medewerkers, cliënten en omgeving aan. Ze beïnvloeden het leef- en werkklimaat en staan een kwaliteitsvolle hulp- en dienstverlening deels in de weg. Redenen genoeg om een beleid op poten te zetten. Icoba biedt een leidraad voor het opstellen van een agressiebeleid dat systematisch en op verschillende niveaus tegelijk werkt. Het 5-W model is ontworpen in het kader van de wetgeving rond de arbeidsomstandigheden in Nederland en helpt bij het opbouwen van een agressiebeleid dat blijvend effect heeft.
Het Sociaal Fonds biedt een breed aanbod aan vormingen en opleidingssteun voor werknemers in de sector. Dit aanbod omvat gratis vormingen, e-learningmodules, en opleidingen die gericht zijn op de ontwikkeling van competenties en vaardigheden die van belang zijn voor de werkgroep. Deelname aan dergelijke vormingen is van belang voor de kwaliteit van de zorg en begeleiding die jongeren ontvangen.
Deelname aan vormingen is dus een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden in de sector, en het Sociaal Fonds zorgt ervoor dat organisaties deze vormingen kunnen ondersteunen. Dit gebeurt via een terugbetaling voor bepaalde kosten, mits deelname plaatsvindt binnen de voorgeschreven termijnen en deelname valt onder de doelgroep.
Het Sociaal Fonds ondersteunt ook de opleidingsbehoeften van werknemers in de sector. Dit omvat opleidingen die gericht zijn op de ontwikkeling van competenties en vaardigheden die van belang zijn voor de werkgroep. Deelname aan dergelijke opleidingen is van belang voor de kwaliteit van de zorg en begeleiding die jongeren ontvangen.
Deelname aan opleidingen is dus een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden in de sector, en het Sociaal Fonds zorgt ervoor dat organisaties deze opleidingen kunnen ondersteunen. Dit gebeurt via een terugbetaling voor bepaalde kosten, mits deelname plaatsvindt binnen de voorgeschreven termijnen en deelname valt onder de doelgroep.
Het Sociaal Fonds werkt samen met diverse partners, waaronder vakbonden, werkgeversorganisaties, en andere relevante partijen. Deze samenwerking is gericht op het opbouwen van een agressiebeleid dat systematisch en op verschillende niveaus tegelijk werkt. Het Sociaal Fonds zorgt voor een breed aanbod aan vormingen en opleidingssteun, zodat organisaties deze ondersteuning kunnen gebruiken.
De samenwerking is dus een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden in de sector, en het Sociaal Fonds zorgt ervoor dat organisaties deze ondersteuning kunnen gebruiken. Dit gebeurt via een terugbetaling voor bepaalde kosten, mits deelname plaatsvindt binnen de voorgeschreven termijnen en deelname valt onder de doelgroep.
Het Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestingsinrichtingen speelt een cruciale rol in de ondersteuning van de sector. Het biedt een breed scala aan maatregelen en ondersteuningsmogelijkheden, met name voor jongeren en werknemers in de sector. Deelname aan vormingsmaatregelen, het aanbieden van opleidingssteun, en het bevorderen van agressiebeheersing zijn centraal in de activiteiten van dit fonds. Het Sociaal Fonds ondersteunt ook de opleidingsbehoeften van werknemers in de sector, waarmee organisaties deze ondersteuning kunnen gebruiken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet