Studie lichamelijke opvoeding in Brussel: Wat ouders en leerkrachten moeten weten
juli 11, 2025
Lichamelijke opvoeding (LO) is een essentieel onderdeel van het onderwijs, met name in het voortgezet onderwijs. De eindtermen voor lichamelijke opvoeding zijn belangrijk om te begrijpen wat leerlingen moeten kunnen en wat de verwachtingen zijn op het gebied van beweging, sport, en gezondheid. Deze eindtermen worden bepaald door de SLO (Stichting Leerplan Ontwikkeling) en zijn van toepassing op verschillende niveaus, waaronder het vmbo, havo, en vwo. In dit artikel worden de eindtermen voor lichamelijke opvoeding uitgebreid besproken, met aandacht voor de verschillen tussen de verschillende niveaus en de rol van het schoolexamen.
In het vmbo is lichamelijke opvoeding een verplicht vak dat alle leerlingen in de bovenbouw moeten volgen. De eindtermen voor lichamelijke opvoeding zijn beschikbaar op Leerplan in beeld, waarin ook de examenprogramma’s zijn opgenomen. Voor leerlingen in het vmbo is er een keuze-examenvak genaamd LO2, dat beschikbaar is op het vmbo-gl/tl. De eindtermen voor LO2 zijn opgesteld in 2007 en zijn van toepassing op alle leerwegen in het vmbo. Het examenprogramma voor LO1 bestaat uit een preambule met zes algemene onderwijsdoelen en negen exameneenheden. Deze exameneenheden zijn: LO1/K/1 Oriëntatie op leren en werken, LO1/K/2 Basisvaardigheden, LO1/K/3 Leervaardigheden in het vak lichamelijke opvoeding, LO1/K/4 Spel, LO1/K/5 Turnen, LO1/K/6 Bewegen op muziek, LO1/K/7 Atletiek, LO1/K/8 Zelfverdediging, en LO1/K/9 Actuele bewegingsactiviteiten.
De eindtermen voor LO2 zijn opgesteld in 2007 en zijn van toepassing op alle leerwegen in het vmbo-gl/tl. Het examenprogramma voor LO2 is opgebouwd uit vijf domeinen: A. Vaardigheden, B. Bewegen, C. Bewegen en regelen, D. Bewegen en gezondheid, en E. Bewegen en samenleving. De officiële studielast is vastgesteld op 200 lessen van 50 minuten. In de praktijk betekent dit dat leerlingen twee tot drie lessen per week extra hebben naast de reguliere lessen LO. Naast deze lessen moet je ook rekening houden met regelmatig huiswerk.
In het havo en vwo is lichamelijke opvoeding eveneens een verplicht vak dat alle leerlingen in de bovenbouw moeten volgen. De eindtermen voor lichamelijke opvoeding zijn beschikbaar op Leerplan in beeld, waarin ook de examenprogramma’s zijn opgenomen. Voor leerlingen in het havo en vwo is er een keuze-examenvak genaamd Bewegen, sport en maatschappij (BSM), dat beschikbaar is op het havo en vwo. De eindtermen voor BSM zijn opgesteld in 2007 en zijn van toepassing op alle leerwegen in het havo en vwo. Het examenprogramma voor BSM is opgebouwd uit vijf domeinen: A. Vaardigheden, B. Bewegen, C. Bewegen en regelen, D. Bewegen en gezondheid, en E. Bewegen en samenleving. De officiële studielast is vastgesteld op 320 uur voor havo en 440 uur voor vwo.
Het schoolexamen is een belangrijk onderdeel van het onderwijs in het voortgezet onderwijs. Voor lichamelijke opvoeding is het schoolexamen het enige examen dat wordt afgesloten. Het schoolexamen bepaalt het eindcijfer voor het vak en is van toepassing op alle leerwegen in het vmbo, havo, en vwo. Het programma van toetsing en afsluiting (PTA) wordt elk jaar voor 1 oktober vastgesteld en gepubliceerd. De eindtermen worden vertaald in een programma van toetsing en afsluiting, dat elk jaar voor 1 oktober moet worden vastgesteld en gepubliceerd. Voor vmbo zijn dat de eindtermen voor LO1 in het gemeenschappelijk deel. Leerlingen kunnen ook het keuzevak LO2 kiezen op vmbo-tl/gl, met een omvang van 200 lessen van 50 minuten. LO2 wordt op ruim 250 scholen aangeboden. Voor de beroepsgerichte keuzevakken in bovenbouw vmbo-bb/kb behoren de keuzevakken Voorkomen van ongevallen en EHBO (Z&W) en ondersteuning bij sport- en bewegingsactiviteiten tot de top 3 meest gekozen keuzevakken.
De eindtermen voor lichamelijke opvoeding zijn van groot belang voor het onderwijs. Ze vormen de basis voor het bepalen van de inhoud van het onderwijs en bepalen wat leerlingen moeten kunnen. De eindtermen zijn opgesteld in 2007 en zijn van toepassing op alle leerwegen in het vmbo, havo, en vwo. De eindtermen zijn opgebouwd uit vijf domeinen: A. Vaardigheden, B. Bewegen, C. Bewegen en regelen, D. Bewegen en gezondheid, en E. Bewegen en samenleving. De eindtermen zijn globaal geformuleerd en bevatten geen indicatie van het beheersingsniveau dat leerlingen zouden kunnen bereiken. De scholen hebben daardoor ruimte voor het maken van eigen inhoudelijke keuzes voor de concretisering van die eindtermen. Voor scholen die de geboden ruimte willen benutten heeft SLO handreikingen gemaakt die docenten ideeën aan de hand doen voor de invulling van de examenprogramma’s.
Het schoolexamen is van groot belang voor het onderwijs in het voortgezet onderwijs. Het schoolexamen bepaalt het eindcijfer voor het vak en is van toepassing op alle leerwegen in het vmbo, havo, en vwo. Het programma van toetsing en afsluiting (PTA) wordt elk jaar voor 1 oktober vastgesteld en gepubliceerd. De eindtermen worden vertaald in een programma van toetsing en afsluiting, dat elk jaar voor 1 oktober moet worden vastgesteld en gepubliceerd. Voor vmbo zijn dat de eindtermen voor LO1 in het gemeenschappelijk deel. Leerlingen kunnen ook het keuzevak LO2 kiezen op vmbo-tl/gl, met een omvang van 200 lessen van 50 minuten. LO2 wordt op ruim 250 scholen aangeboden. Voor de beroepsgerichte keuzevakken in bovenbouw vmbo-bb/kb behoren de keuzevakken Voorkomen van ongevallen en EHBO (Z&W) en ondersteuning bij sport- en bewegingsactiviteiten tot de top 3 meest gekozen keuzevakken.
De eindtermen voor lichamelijke opvoeding zijn van groot belang voor het onderwijs in het voortgezet onderwijs. Ze vormen de basis voor het bepalen van de inhoud van het onderwijs en bepalen wat leerlingen moeten kunnen. De eindtermen zijn opgesteld in 2007 en zijn van toepassing op alle leerwegen in het vmbo, havo, en vwo. De eindtermen zijn opgebouwd uit vijf domeinen: A. Vaardigheden, B. Bewegen, C. Bewegen en regelen, D. Bewegen en gezondheid, en E. Bewegen en samenleving. De eindtermen zijn globaal geformuleerd en bevatten geen indicatie van het beheersingsniveau dat leerlingen zouden kunnen bereiken. Het schoolexamen is van groot belang voor het onderwijs in het voortgezet onderwijs. Het schoolexamen bepaalt het eindcijfer voor het vak en is van toepassing op alle leerwegen in het vmbo, havo, en vwo. Het programma van toetsing en afsluiting (PTA) wordt elk jaar voor 1 oktober vastgesteld en gepubliceerd. De eindtermen worden vertaald in een programma van toetsing en afsluiting, dat elk jaar voor 1 oktober moet worden vastgesteld en gepubliceerd.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet