De Invloed van Strenge Opvoeding op de Gezondheid en Ontwikkeling van Kinderen
juli 11, 2025
In de hedendaagse maatschappij is het van groot belang dat kinderen en jongeren niet alleen academisch succes behalen, maar ook over voldoende sociaal-emotionele vaardigheden beschikken om zich te kunnen ontwikkelen in een complexe wereld. Het programma Skills4Life, dat gericht is op het versterken van fysieke, mentale en sociale groei, is een voorbeeld van hoe samenwerking tussen onderwijs, jeugd en gezondheid kan bijdragen aan een bredere ontwikkeling van jongeren. In dit artikel wordt de rol van Skills4Life en het Lectoraat Jeugd en Opvoeding uitgebreid besproken, met aandacht voor de samenwerking, de onderzoekslijnen en de invloed van zulke programma’s op de ontwikkeling van jongeren.
Skills4Life is een multidisciplinair programma dat gericht is op jongeren van 12 tot 19 jaar met overgewicht. Het programma richt zich op het versterken van fysieke, mentale en sociale groei, en combineert positieve energie met de kracht van sport. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met meerdere onderwijsinstellingen en heeft als doel om jongeren te helpen bij het opbouwen van essentiële levensvaardigheden. Daarnaast richt het Lectoraat Jeugd en Opvoeding zich op complexe vraagstukken rondom opgroeien, opvoeden en onderwijs. Het lectoraat doet onderzoek naar de positie van jeugdigen en (mede)opvoeders in hun leefomgevingen en wil positieve verandering in de samenleving bevorderen.
Een van de kernaspecten van Skills4Life is het ontwikkelen van sociaal-emotionele vaardigheden bij jongeren. Dit wordt ondersteund door programma’s zoals het Sociaal-Emotioneel Leren (SEL), dat gericht is op het ontwikkelen van vaardigheden zoals zelfbewustzijn, sociaal bewustzijn, zelfmanagement, relatievaardigheden en verantwoordelijke besluitvorming. Deze vaardigheden zijn essentieel voor de psychosociale gezondheid en succes in zowel onderwijs als werk.
In het proefschrift van Marion van de Sande, dat zich richt op de evaluatie en implementatie van het programma Skills4Life, wordt duidelijk gemaakt dat de invloed van dergelijke programma’s kan variëren, afhankelijk van het opleidingsniveau, de sociaal-culturele achtergrond en de leeromgeving. Bepaalde groepen leerlingen kunnen negatieve effecten ervaren op sociaal bewustzijn en relatievaardigheden. Daarom is het belangrijk dat zulke programma’s op maat gemaakt worden en afgestemd op de behoeften van verschillende groepen jongeren.
Het programma Skills4Life is een voorbeeld van een samenwerking tussen onderwijsinstellingen en jeugdorganisaties. Deelnemende scholen zijn onder andere Dr. Nassau College, Drenthe College, Firda, Hanze Hogeschool, Hondsrug College, Noorderpoort College, Rijksuniversiteit Groningen, Stellingwerf College, Utwente en VO Eemsdelta College. Belangrijke partners zijn onder andere NOM, Innovatie Cluster Drachten, NPAL, FME, Metaalunie, Bedrijfstakscholen BVT Emmen, TechniCNoord en MSO Groningen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat jongeren beter kunnen worden begeleid en ondersteund bij hun ontwikkeling.
Het Lectoraat Jeugd en Opvoeding, dat onderdeel is van de Haagse Hogeschool, doet onderzoek naar de positie van jeugdigen en (mede)opvoeders in hun leefomgevingen. Het lectoraat richt zich op het versterken van de verbinding met andere vormen van ondersteuning en wil positieve verandering in de samenleving bevorderen. Het lectoraat werkt ook aan het ontwikkelen van interventies die gericht zijn op het versterken van de kwaliteit van lokale jeugdhulp.
Het lectoraat Jeugd en Opvoeding werkt aan het ontwikkelen van interventies die gericht zijn op het versterken van de kwaliteit van lokale jeugdhulp. Hierbij wordt aandacht besteed aan het versterken van de veerkracht en probleemoplossende vermogens van kinderen, jongeren en gezinnen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verbreden en verdiepen van de professionaliteit van de (jeugd)professionals. Het lectoraat richt zich op de speerpunten uitvoerende werkzaamheden van professionals, interventies en interactie en samenwerking, en de inbedding van professionals in teams, organisaties en bredere samenwerkingsverbanden.
Deelname aan zulke onderzoeken is belangrijk voor het opbouwen van kennis en ervaring. Zo is het Lectoraat Jeugd en Opvoeding betrokken bij het ontwikkelen van programma’s en interventies die gericht zijn op de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren. Ook worden er onderzoeken gedaan naar de invloed van dergelijke programma’s op de psychosociale gezondheid van leerlingen.
Een ander aspect dat in het programma Skills4Life een rol speelt, is de invloed van techniek en innovatie. Het programma maakt gebruik van technische centra en werkt samen met bedrijven en onderwijsinstellingen om toekomstbestendige skills te ontwikkelen. Dit leidt tot betere leerroutes voor technische functies op alle niveaus en biedt aankomende en huidige werknemers toegang tot veel kennis- en praktijkmogelijkheden. Dit heeft een positief effect, zowel kwantitatief als kwalitatief.
De samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen in Noord-Nederland is hierbij van belang. In de leerkringen delen betrokken partijen kennis en ervaringen en werken ze samen aan het ontwikkelen van toekomstbestendige skills. Dit helpt bij het versterken van de economische concurrentiekracht van Noord-Nederland.
Een belangrijk onderdeel van zulke programma’s is de betrokkenheid van ouders en onderwijs. De evaluatiestudies tonen aan dat de invloed van Skills4Life positief is op het verminderen van pesten en alcoholgebruik, maar negatief op roken en sociaal-emotionele vaardigheden. Hierbij is het belangrijk dat ouders en onderwijs betrokken zijn bij de implementatie van dergelijke programma’s. Kwalitatieve studies benadrukken het belang van sociaal-emotionele vaardigheden volgens leerlingen en ouders, waarbij respect, samenwerking en afstemming tussen vaardigheden die thuis en op school nodig zijn, aandacht vragen.
Het is daarom belangrijk dat ouders en onderwijs samenwerken bij de implementatie van dergelijke programma’s. De betrokkenheid van ouders en leerlingen is cruciaal voor effectieve implementatie van SEL-programma’s. Training van docent-competenties is noodzakelijk om betrokkenheid te vergroten.
Skills4Life en het Lectoraat Jeugd en Opvoeding spelen een belangrijke rol in de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren. Het programma biedt jongeren de kans om fysieke, mentale en sociale groei te bevorderen, en werkt samen met meerdere onderwijsinstellingen en jeugdorganisaties. Daarnaast richt het Lectoraat zich op complexe vraagstukken rondom opgroeien, opvoeden en onderwijs, en wil positieve verandering in de samenleving bevorderen. De samenwerking tussen onderwijs, jeugd en techniek is hierbij van groot belang, en de betrokkenheid van ouders en onderwijs is cruciaal voor de implementatie van dergelijke programma’s.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet