logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Shetlandpony’s opvoeden: Wat ouders en verzorgers moeten weten

Shetlandpony’s zijn populair als kinderpony’s vanwege hun kleine formaat, kracht en vriendelijke karakter. Maar om ervoor te zorgen dat ze gezond en goed opgevoed worden, is het belangrijk om de juiste aanpak te hanteren. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een shetlandpony besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Opvoeding en gedrag

Shetlandpony’s zijn bekend om hun eigenwijsheid en kracht. Ze zijn niet makkelijk te managen, vooral als ze niet goed zijn opgevoed. Het is belangrijk dat ze leren om te luisteren en te gehoorzamen, zodat ze later veilig kunnen worden gebruikt als kinderpony of als onderdeel van een groep. Een shetlander moet zachtjes aan vertrouwd raken met zijn rol als rijpony. Doe je dat niet met de nodige (liefdevolle) consequentheid, dan neemt hij mogelijk een loopje met je kleuter.

In de eerste twee dagen van zijn leven doorloopt een veulen zijn inprentingsfase. Alles wat hij in die periode leert wordt onomkeerbaar vastgelegd. Het veulen leert hoe hij moet gaan staan, wie zijn moeder is en hoe hij haar uier vindt. Het is belangrijk dat hij tijd heeft met zijn moeder, want die heeft hij harder nodig dan getuttel en gezelschap. Focus op één opdracht tegelijkertijd en verwar je pony niet met alles door elkaar. Sluit iedere training goed af en geef je shetlander even rust vooraleer je aan de volgende oefening begint.

Voeding en gezondheid

Shetlandpony’s zijn sobere dieren, wat betekent dat ze met weinig voeding kunnen overleven. Ze hebben echter wel vitamines en mineralen nodig, die ze vaak niet in voldoende hoeveelheid krijgen uit ruwvoer. Er zijn tegenwoordig veel supplementen in de handel, van poeder tot korrel tot vloeibaar. Geef een shetlander liever geen krachtvoer.

Een shetlander met ernstig overgewicht moet op dieet, wat voor zowel eigenaar als pony een enorme uitdaging is en veel geduld vergt. De balans tussen voldoende structuur en zo min mogelijk energie is lastig te vinden. Overleg met een dierenarts en bij voorkeur ook met een voedingsdeskundige als je pony op dieet moet. Te veel eiwit is een nog steeds veelgenoemde oorzaak van allerlei gezondheidsproblemen bij sobere rassen. Ook shetlanders hebben maar een kleine eiwitbehoefte, maar een overmaat aan zetmeel en suiker heeft veel kwalijkere gevolgen! Let daarom op met krachtvoer en fructaan in weidegras en hooi.

Uiterlijk en eigenschappen

Shetlandpony’s zijn afkomstig uit de Shetlandeilanden in het uiterste noorden van Schotland. Ze zijn klein, robuust en hebben een karakteristiek uiterlijk. Ze hebben korte benen, een zware hals en kleine oren. Het laatste is om warmteverlies in de koude winters te voorkomen. De sterke benen en de manier waarop de pony ze gebruiken, maken hem geschikt voor de rotsachtige bodem in zijn thuisgebied. Doordat het daar bijna altijd waait en koud is, hebben ze een dikke, dichte vacht, die in de winterperiode zelfs extreem dik wordt.

Shetlanders zijn in tal van kleuren en afmetingen. De indeling per schofthoogte verschilt per stamboek per land, maar loopt grofweg van 75 cm tot een meter. Daardoor worden ze vaak gekocht als kinderpony. Ze hebben echter ook een sterk karakter en zonder gedegen opvoeding slaat de werklust en nieuwsgierigheid snel om in lastig en eigenwijs gedrag.

Geschiedenis en gebruik

Shetlandpony’s hebben een lange geschiedenis. Ze werden vroeger ingezet om zware klussen te klaren. Deze pony moest op het platteland grote karren trekken en landbouwgrond ploegen. Tegenwoordig worden shetlandpony’s voor andere dingen gebruikt. Deze schattige pony heeft zijn zware taken op het platteland en in de mijnen ingeruild voor een job als chauffeur van plezierritten waarbij ze karren of wagens trekken. Maar de shetlander is ook een steeds populairder huisdier. Door zijn zachte karakter en klein formaat is het een tof huisdier voor kinderen.

Opvoedingsadviezen

Om ervoor te zorgen dat een shetlandpony goed opgevoed wordt, is het belangrijk om een planning te hebben. Train ze, verbeter ze, zorg voor een goed zadel en laat de tandarts en de Osteopaat regelmatig controleren of alles in orde is. Het is belangrijk dat je de pony met liefde en respect opvoedt. Je moet er dagelijks mee bezig zijn als je een brave pony wilt. Shetlanders zijn slim en heel nieuwsgierig. Ze leren snel en zijn bereid om te leren.

Als je een shetlandpony opvoedt, is het belangrijk om te weten dat ze erg sterk zijn. Een Shetlander trekt makkelijk twee keer zijn eigen gewicht. Er zijn voorbeelden genoeg van vrachten die door grote paarden niet van hun plek konden worden getrokken, maar met een span Shetlanders wel. De vorm van hun skelet maakt echter dat ze niet veel gewicht kunnen dragen.

Conclusie

Shetlandpony’s zijn een uitstekende keuze als kinderpony vanwege hun kleine formaat, kracht en vriendelijke karakter. Maar om ervoor te zorgen dat ze gezond en goed opgevoed worden, is het belangrijk om de juiste aanpak te hanteren. Ze zijn sobere dieren, wat betekent dat ze met weinig voeding kunnen overleven. Ze hebben echter wel vitamines en mineralen nodig, die ze vaak niet in voldoende hoeveelheid krijgen uit ruwvoer. Het is belangrijk dat ze leren om te luisteren en te gehoorzamen, zodat ze later veilig kunnen worden gebruikt als kinderpony of als onderdeel van een groep. Door de juiste opvoeding en voeding te geven, kan een shetlandpony een uitstekende vriend worden voor kinderen en volwassenen.

Bronnen

  1. Shetlandpony’s: een krachtige en vriendelijke pony
  2. Pasjans: een populaire kaartspel
  3. Capibara, Kooikerhondje, Papegaaivis
  4. Pasjans online: gratis kaartspel
  5. Veulen opvoeden: wat moet je weten?
  6. De geschiedenis van de shetlandpony
  7. Gezondheid en verzorging van een shetlandpony
  8. Hoe moet je een shetlander veulen opvoeden?
  9. Ras uitgelicht: de Shetlander
  10. Shetlandpony’s opvoeden: wat moet je weten?
  11. Shetlanders: een krachtig en vriendelijk ras
  12. Verzorging en voeding van een shetlandpony

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven