logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding en verzorging van een Shar-Pei-puppy: een overzicht

De Shar-Pei is een uniek en krachtig hondras dat bekend staat om zijn karakteristieke rimpelige vel en intense sociale band met zijn eigenaars. Bij het opvoeden van een Shar-Pei-puppy is het belangrijk om zowel de fysieke als gedragsmatige behoeften van deze hond in de gaten te houden. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de opvoeding, verzorging en gezondheid van een Shar-Pei-puppy behandeld, op basis van de beschikbare informatie uit de bronnen.

Opvoeding van een Shar-Pei-puppy

De opvoeding van een Shar-Pei-puppy is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van een goed gedrag en een stabiele persoonlijkheid. De Shar-Pei is een intelligente hond, maar heeft veel geduld en consistentie nodig bij de training. Het is belangrijk dat de opvoeding vroeg begint, zodat de pup kan leren hoe hij zich moet gedragen in verschillende situaties.

De eerste commando’s die een Shar-Pei-puppy moet leren zijn onder andere ‘zit’, ‘laat’, ‘kom’ en ‘stil’. Deze basiscommando’s vormen de basis voor verdere training en helpen de hond om beter te leren luisteren naar zijn eigenaar. Daarnaast is socialisatie essentieel. Een goed gesocialiseerde Shar-Pei is trouw aan zijn gezin, maar kan ook koppig en territoriaal zijn als hij niet op jonge leeftijd goed wordt getraind.

Het is verstandig om direct met je pup te starten met een puppycursus, zodat de opvoeding systematisch verder gaat. Hierbij is het belangrijk dat de hond leert dat jij de leider bent. Ook is het verstandig om je pup te laten wennen aan zoveel mogelijk verschillende situaties. Dit is goed voor zijn socialisering. Hier heeft je hond op latere leeftijd heel veel baat bij.

Verzorging van een Shar-Pei-puppy

De Shar-Pei heeft een uniek uiterlijk met veel rimpels, wat betekent dat de verzorging van deze hond iets intensiever is dan van andere rassen. De rimpels moeten regelmatig schoon en droog gehouden worden, omdat er anders schimmelinfecties kunnen ontstaan. Bij een pup en bij een jonge hond moet je de rimpels dus extra goed in de gaten houden.

Een volwassen Shar-Pei heeft niet een hele intensieve verzorging nodig. Zijn vacht zul je een keer per week moeten borstelen met een rubber borstel. Verder is het goed om zijn oren regelmatig te controleren. Hier kan soms vuil zich ophopen en het is verstandig om dat te voorkomen. Af en toe schoonmaken met een vochtige doek is voldoende.

De Shar-Pei heeft geen ondervacht en de lengte van het haar kan variëren van kort tot dikker en langer, maar het staat altijd van het lichaam van een hond af en is altijd grof bij aanraking. Ze hebben geen ondervacht en de lengte van het haar kan variëren van kort tot dikker en langer, maar het staat altijd van het lichaam van een hond af en is altijd grof bij aanraking.

Voeding van een Shar-Pei-puppy

De voeding van een Shar-Pei-puppy is belangrijk voor het gezond groeien en ontwikkelen van de hond. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het voeren van een puppy, zodat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen. De voeding moet voldoen aan de behoeften van de hond, afhankelijk van haar leeftijd, grootte en gezondheid.

De Shar-Pei-puppy moet op een vroegere leeftijd beginnen met een speciaal voer, dat geschikt is voor het groeien van de hond. Het is belangrijk om hetzelfde voer te gebruiken en eventuele veranderingen geleidelijk aan aan te brengen. Dit voorkomt dat de hond last krijgt van maagklachten.

De beste voeding voor een volwassen Shar-Pei is afhankelijk van het formaat en het gewicht van de hond. Bovendien spelen er andere zaken mee als je kijkt naar diens behoeften. Heeft je Shar-Pei bijvoorbeeld een gevoelige spijsvertering of huidirritaties? Is hij gesteriliseerd/gecastreerd of reeds op leeftijd? In alle gevallen hebben we bij Nero Gold een geschikte voeding.

Geschiedenis en oorsprong van de Shar-Pei

De Shar-Pei is een eeuwenoud ras en is een kruising tussen de Mastiff en Scandinavische rassen. Hij heeft een kenmerkende blauwe tong, net als de Chow Chow, een ras dat ook in zijn DNA zit. Oorspronkelijk werd de Shar-Pei in China gezien als delicatesse. Toen het verboden werd om dit ras als huisdier te houden, stierf het bijna uit. Een betrokken fokker genaamd Matgo Law wist de Westerse wereld echter enthousiast te maken en zo werd het ras gered. Toen de Shar-Pei in de jaren zeventig voor het eerst naar het Westen kwam, was het het zeldzaamste hondenras ter wereld.

De Shar-Pei is ontstaan in China, waar ze oorspronkelijk werden gefokt om te werken als herders-, bewakings- en jachthonden, hoewel ze destijds ook een populaire keuze waren als vechthonden. Er zijn beeldjes van honden gevonden in China die dateren van 206 voor Christus tot 220 na Christus, de tijd van de Han-dynastie, en zelfs vandaag de dag zullen bezoekers aan bepaalde regio's van het land nog steeds Shar Pei zien werken naast hun eigenaars, of het nu gaat om jagen, hoeden of bewaken.

Gezondheidsproblemen bij de Shar-Pei

De Shar-Pei is vatbaar voor tal van gezondheidsproblemen, en zijn niet bijzonder langlevend, met een gemiddelde levensverwachting van 9-11 jaar. Het ras is matig gemakkelijk te trainen. Shar-Peis zijn intelligente honden, en de meeste leren om zeer goedgemanierd te zijn als de eigenaar geduldig is en volhardend met training.

Deze hond is vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

  • Ectropion: Vanwege de duidelijke huidplooiing die te zien is rond het gezicht en het voorhoofd van de meeste Shar-Peis, lijden velen aan deze aandoening, waarbij het naar binnen vouwen van de oogleden ervoor zorgt dat haren het oppervlak van het oog schuren. Dit veroorzaakt ongemak en ontstekingen en kan, indien onbehandeld, uiteindelijk blindheid veroorzaken. Chirurgische behandeling is vereist en is meestal zeer effectief.
  • Elleboogdysplasie: Abnormale ontwikkeling van een of beide ellebooggewrichten, die zich gewoonlijk manifesteert als pijn of kreupelheid bij jonge opgroeiende honden. Er kunnen verschillende vormen van dysplasie worden waargenomen, waarvan sommige vatbaar zijn voor chirurgische behandeling als ze in een vroeg stadium worden geïdentificeerd en aangepakt.
  • Glaucoom: Verhoogde druk in het oog, veroorzaakt door verminderde afvoer van vloeistof uit de voorste oogkamer. Komt normaal voor bij oudere dieren en het kan nodig zijn om het oog te verwijderen voor pijnverlichting.
  • Intestinale malabsorptie: Verminderde opname van voedingsstoffen uit de dunne darm wat resulteert in ernstige waterige diarree. Kan optreden als gevolg van ontstekingsprocessen zoals glutenintolerantie, of heeft mogelijk geen duidelijke onderliggende oorzaak. Getroffen honden hebben meestal een hongerige eetlust terwijl ze snel afvallen.
  • Mucinosis: Een zeldzame aandoening die leidt tot het vormen van kleine knobbeltjes op de huid, die kunnen leiden tot ontsteking en infectie.

Samenvatting

De opvoeding, verzorging en gezondheid van een Shar-Pei-puppy zijn belangrijk om te overwegen bij het kopen van dit unieke ras. De Shar-Pei is een intelligente, trouwe en vriendelijke hond, maar heeft veel geduld en consistentie nodig bij de opvoeding. De verzorging van de hond is intensiever dan van andere rassen, vanwege het unieke uiterlijk met veel rimpels. De voeding van de hond moet voldoen aan de behoeften van de hond, afhankelijk van haar leeftijd, grootte en gezondheid. De Shar-Pei is vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen, en is niet bijzonder langlevend. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de geschiktheid van dit ras voor je levensstijl.

Bronnen

  1. Shar-PEI-pup-puppy
  2. Shar-PEI
  3. Voeding voor Shar-Pei
  4. Shar-PEI-puppy's
  5. Shar-PEI-honden
  6. Shar-PEI-honden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven