Streng gereformeerde opvoeding en de invloed op kinderen
juli 11, 2025
Seksuele opvoeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het gaat hierbij niet alleen om het geven van informatie over seksualiteit, maar ook om het ondersteunend omgaan met de emotionele, lichamelijke en sociale aspecten van seksualiteit. In dit artikel bespreken we de rol van seksuele opvoeding, met name in het licht van het begrijpen van vingeren, en hoe ouders en opvoeders hierin kunnen helpen.
In de basisschoolleeftijd, vanaf 6 tot 12 jaar, ontwikkelen kinderen zich op seksueel gebied. Ze beginnen vragen te stellen over seksualiteit, en worden nieuwsgierig naar relaties en seks. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders deze ontwikkeling ondersteunen door open, serieus en begripvol te communiceren. De seksuele ontwikkeling verloopt vanzelf, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen weten wat ze mogen verwachten en hoe ze met hun lichaam en gevoelens om moeten gaan. Dit artikel bespreekt hoe ouders en opvoeders kunnen omgaan met vragen over seksualiteit, inclusief het begrijpen van vingeren.
Vanaf 6 jaar weten kinderen dat het aanraken van hun eigen geslachtsdelen iets is wat ze alleen mogen doen. Soms vertellen kinderen op deze leeftijd schuine moppen of tekenen ze geslachtsdelen in hun schrift om anderen uit te dagen. De meeste kinderen gaan vanaf hun 6e jaar steeds meer vragen stellen aan hun ouders over seksualiteit. Vanaf 7 jaar ontdekken kinderen wat wel en niet hoort in de omgang met andere mensen. Ook kunnen kinderen vanaf deze leeftijd gaan fantaseren over verliefdheid en intimiteit, bijvoorbeeld over met wie ze verkering willen of willen trouwen. Vanaf deze leeftijd kunnen ze ook bewuster gaan masturberen.
Tussen 8 en 10 jaar beginnen kinderen voor het eerst hun seksuele voorkeur te verkennen. Ze kunnen zich dan ook ongemakkelijker gaan voelen over hun eigen lichaam. Ze doen daarom bijvoorbeeld de deur van de wc of de badkamer op slot. Of ze willen zich niet meer naakt laten zien en doen een handdoek om. Ook worden ze zich op deze leeftijd meer bewust van zichzelf en van de verschillen met anderen. Tussen 10 en 12 jaar komen kinderen in de puberteit. Ze krijgen te maken met lichamelijke veranderingen waar ze vaak erg aan moeten wennen. Ze vragen zich ook af of hun lichaam wel normaal is en worden daar onzeker van. Ook worden ze vaak voor het eerst verliefd en voelen ze zich seksueel aangetrokken tot anderen.
Vingeren is een term die vaak gebruikt wordt om de masturbatie van jongeren te beschrijven. Het gaat hierbij om het aanraken van de geslachtsdelen, vaak met de vingers. Dit is een natuurlijke manier om het lichaam te ontdekken en te leren wat prettig is. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders dit begrijpen en open communiceren over dit onderwerp.
Vanaf 12-13 jarige leeftijd heeft 13% van de leerlingen weleens gemasturbeerd. Jongens masturberen veel vaker dan meisjes (12-14 jaar 35% van de jongens en 6% van de meisjes). Het stimuleren van de geslachtsdelen, ofwel masturbatie, begint ook in deze levensfase. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders dit onderwerp open en serieus bespreken, zodat kinderen begrijpen dat dit een normaal onderdeel is van de seksuele ontwikkeling.
Seksuele opvoeding gaat over meer dan alleen seksualiteit, liefde en relaties. Het gaat ook over lekker in je vel zitten, zeggen wat je wel en niet wilt en trots zijn op je lichaam. Seksuele opvoeding geef je vaak al ongemerkt. Je kind doet na hoe jij met liefde, relaties en seks omgaat. Zelfs als je niet over seks praat met je kind, ben je aan het opvoeden. Je bent dan een voorbeeld.
Een goede seksuele opvoeding is van belang om ervoor te zorgen dat je kind: - beter voor zichzelf kan opkomen in relaties; - beter weet wanneer het aan verkering en seks toe is; - wensen en grenzen van anderen kan respecteren - weet waarom veilig vrijen belangrijk is; - meer zelfvertrouwen krijgt.
De rol van ouders en opvoeders is cruciaal in de seksuele opvoeding. Het is belangrijk dat ouders open communiceren en hun kinderen ondersteunen bij het verkennen van hun seksualiteit. Het is ook belangrijk dat ouders hun eigen beeld van seks en seksualiteit onderzoeken en dat ze hun kinderen daarbij helpen. Het is belangrijk dat ouders weten dat hun kinderen op allerlei manieren in aanraking zullen komen met seks. Ze zullen moeten leren hoe ze met zulke situaties om kunnen gaan.
Bij het bespreken van seksualiteit met kinderen is het belangrijk om open, serieus en begripvol te zijn. Hier zijn enkele tips: - Knoop een luchtig gesprek aan onder de afwas of in de auto. Soms praat het makkelijker als je elkaar niet aankijkt. - Het is goed om aan je kind te vertellen dat een jongen verliefd kan worden op een andere jongen, een meisje op een jongen, een jongen op een meisje, en een meisje op een meisje. En dat je kind ook zowel op jongens als meisjes verliefd kan worden. - Geef uitleg over menstruatie, de groei van baardhaar en schaamhaar en dingen als zaadlozing. Bijvoorbeeld naar aanleiding van dingen die je in de media ziet of zelf meemaakt. - Als je een antwoord niet weet, zoek het dan op en kom er later op terug.
Bij de seksuele opvoeding van je kind is het handig om de vier LOVE-regels te gebruiken. Deze vier regels zijn makkelijk om te onthouden: de eerste letters van deze regels vormen samen het woord LOVE. - Let op je kind: zorg dat je weet waar je kind mee bezig is. Offline én online. - Open communicatie: als je open vragen stelt, nodig je je kind uit om iets te vertellen. Sta ook open voor wat je kind zelf aan jou vertelt. - Voorbeeld geven: wees zelf het voorbeeld. Zorg dat je kind zich kan spiegelen aan ouders die liefdevol en met warmte met elkaar omgaan. De kans is groot dat hij of zij die houding overneemt. - Er zijn voor je kind: het is belangrijk dat je kind altijd bij je terecht kan als er iets is.
Seksuele opvoeding is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen. Het gaat hierbij niet alleen om het geven van informatie over seksualiteit, maar ook om het ondersteunend omgaan met de emotionele, lichamelijke en sociale aspecten van seksualiteit. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders open, serieus en begripvol communiceren over seksualiteit, inclusief het begrijpen van vingeren. Door open te communiceren en voorbeeld te geven, kunnen ouders en opvoeders hun kinderen helpen bij de ontwikkeling van hun seksualiteit.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet