logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Seksuele opvoeding in de basisschoolleeftijd: een overzicht van praktijk en richtlijnen

Seksuele opvoeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen, met name in de basisschoolleeftijd. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van seksuele opvoeding van kinderen tussen de 6 en 12 jaar behandeld, inclusief de ontwikkeling van het lichaam, het begrijpen van relaties, het omgaan met vragen over seksualiteit, en de rol van ouders en onderwijs. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en richtlijnen, waaronder de JGZ-richtlijnen en andere betrouwbare bronnen.

Inleiding

Seksuele opvoeding is een onderdeel van de algemene opvoeding en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. In de basisschoolleeftijd, vanaf 6 tot 12 jaar, ontwikkelen kinderen hun lichaam, leren ze over relaties, en worden ze nieuwsgierig naar seksualiteit. De opvoeding in deze fase is gericht op het aanleren van grenzen, het begrijpen van lichaamsbewustzijn, en het omgaan met vragen over seksualiteit. In deze leeftijd worden kinderen steeds bewuster van hun eigen lichaam en het verschil met dat van anderen. Het is belangrijk dat ouders en onderwijs deze ontwikkeling ondersteunen door vragen serieus te nemen en ruimte te geven aan ontdekking en discussie.

Seksuele ontwikkeling in de basisschoolleeftijd

De seksuele ontwikkeling van kinderen in de basisschoolleeftijd verloopt vanzelf. Het is een voorbereiding op de beleving van seksualiteit later in hun leven. Tussen 6 en 12 jaar worden kinderen zich meer bewust van de mening van anderen. Ook gaan ze hun eigen lichaam vergelijken met dat van anderen. In grote lijnen verloopt hun seksuele ontwikkeling zo:

6 jaar

Vanaf 6 jaar weten kinderen dat het aanraken van je eigen geslachtsgedeelte iets is wat je doet zonder dat anderen erbij zijn. Soms vertellen kinderen op deze leeftijd schuine moppen of tekenen ze geslachtsgedeelten in hun schrift om anderen uit te dagen. De meeste kinderen gaan vanaf hun 6e jaar steeds meer vragen stellen aan hun ouders over seksualiteit.

7 jaar

Op deze leeftijd kunnen kinderen ineens verlegen worden over hun eigen lichaam en willen ze zichzelf niet meer naakt laten zien. Door die wens te respecteren leer je je kind dat het grenzen mag aangeven en dat anderen die horen te respecteren. Wat jij fijn vindt, vindt een ander kind misschien niet fijn. Vraag je kind bijvoorbeeld: "Wie mag jou knuffelen?" en vertel ook wie dat voor jou is.

Seksuele opvoeding en het begrijpen van grenzen

Een belangrijk onderdeel van seksuele opvoeding is het leren omgaan met grenzen. Kinderen leren dat elk kind anders is en dat grenzen van iedereen verschillen. Ze leren ook dat het belangrijk is om de grenzen van anderen te respecteren. Ouders moeten hierbij helpen door te luisteren en te luisteren naar vragen. Bijvoorbeeld:
- "Wat mag wel en wat mag niet?"
- "Wat zou je doen als je iets niet fijn vindt?"
- "Wie mag je aanraken en wie niet?"

Deze vragen helpen kinderen om te begrijpen wat ze wel en niet mogen. Het leren omgaan met grenzen is essentieel voor een gezonde seksuele ontwikkeling.

Seksueel gedrag bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar

Seksueel gedrag bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar komt voor, maar het is belangrijk om te weten dat het niet per se zorgelijk is. Volgens de JGZ-richtlijnen is seksueel spel veelvoorkomend en draagt het bij aan een gezonde seksuele ontwikkeling, een gezond lichaamsbeeld en lichaamsbewustzijn. Ouders hoeven zich hier geen zorgen over te maken.

Wat is seksueel gedrag?

Seksueel gedrag kan variëren van het aanraken van lichaamsdelen tot het spelen met rollen. Het is belangrijk om dit gedrag te benoemen, te begrenzen en uit te leggen waarom het begrensd moet worden. Bijvoorbeeld:
- "Het is oké om te spelen met je lichaam, maar het moet privé zijn en niet in elke situatie en omgeving."
- "Je mag geen voorwerpen in je lichaam steken, want dat kan schade veroorzaken."

Wanneer is seksueel gedrag zorgelijk?

Er zijn situaties waarin seksueel gedrag zorgelijk kan zijn. Dit is het geval als het gedrag wordt gekoppeld aan dwang, onvrijwilligheid, pijn, of als het plaatsvindt onder ongelijke omstandigheden. In dergelijke gevallen is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. De JGZ-professional dient ouders handvatten te geven voor seksuele opvoeding.

Seksuele opvoeding en de rol van ouders

Ouders spelen een cruciale rol in de seksuele opvoeding van hun kind. Ze geven hun kind ruimte en privacy en beantwoorden vragen. Daarnaast leren ze hun kinderen hoe ze met anderen om moeten gaan, hoe ze hun eigen grenzen kunnen stellen, en wat ze kunnen doen als ze zich onzeker voelen.

Wat kunnen ouders doen?

  • Luister naar vragen en geef betrouwbare informatie.
  • Zorg voor open communicatie en maak ruimte voor gesprekken over seksualiteit.
  • Zorg dat het kind weet dat het bij jou terechtkan met vragen.
  • Gebruik betrouwbare bronnen zoals websites of filmpjes om het gesprek te ondersteunen.

Seksuele opvoeding op school

Seksuele opvoeding is ook onderdeel van het onderwijs. In het basisonderwijs worden kinderen opgeleid in het omgaan met relaties, seksualiteit, en gezondheid. De overheid stelt landelijke kerndoelen vast, zodat scholen aandacht kunnen besteden aan seksuele opvoeding. De opvoeding op school is gericht op het leren omgaan met vragen over seksualiteit, het begrijpen van lichaam en relaties, en het leren omgaan met grenzen.

Wat is seksuele oriëntatie?

Seksuele oriëntatie gaat over op wie mensen vallen, met wie ze seks hebben en hoe zij zichzelf noemen. Er zijn verschillende soorten seksuele oriëntatie, zoals heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel, en aseksueel. Kinderen leren dat er verschillende manieren zijn om seksualiteit te ervaren en dat dit een normaal onderdeel is van de menselijke ontwikkeling.

Seksuele gezondheid en veiligheid

Seksuele gezondheid is belangrijk voor een gezonde seksuele ontwikkeling. Dit omvat het begrijpen van seksuele risico’s, het leren omgaan met seksuele ziektes, en het gebruik van bescherming. Ouders en onderwijs moeten kinderen hierin begeleiden door hen te leren hoe ze zich kunnen beschermen en hoe ze veilig kunnen omgaan met seksualiteit.

Samenvatting

Seksuele opvoeding in de basisschoolleeftijd is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. In deze fase leren kinderen over hun lichaam, over relaties, en over het begrijpen van vragen over seksualiteit. De opvoeding is gericht op het leren omgaan met grenzen, het begrijpen van seksueel gedrag, en het leren omgaan met risico’s. Ouders en onderwijs spelen een cruciale rol in dit proces door ruimte te geven, vragen serieus te nemen, en betrouwbare informatie te geven.

Conclusie

Seksuele opvoeding is een essentieel onderdeel van de opvoeding van kinderen. In de basisschoolleeftijd leren kinderen hun lichaam en relaties begrijpen, en worden ze nieuwsgierig naar seksualiteit. De opvoeding speelt een belangrijke rol in het leren omgaan met grenzen, het begrijpen van seksueel gedrag, en het leren omgaan met risico’s. Ouders en onderwijs moeten hierin begeleiden door open communicatie te bevorderen, betrouwbare informatie te geven, en ruimte te geven aan ontdekking en discussie.

Bronnen

  1. Seksuele opvoeding van kinderen in de basisschoolleeftijd
  2. Actie Bijsturen: seksuele opvoeding
  3. Wat is seksuele opvoeding?
  4. Seksuele opvoeding
  5. Seksuele opvoeding: ook een deel van de opvoeding
  6. Welke soorten seksualiteit zijn er allemaal?
  7. Seksuele ontwikkeling van 6 tot 9 jaar
  8. Seksuele opvoeding
  9. Seksualiteit
  10. Ouders en seksuele voorlichting
  11. Relationele en seksuele vorming
  12. Definities, kaders en achtergrondinformatie

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven