Strikte opvoeding: Wat betekent het en hoe beïnvloedt het de opvoeding van kinderen?
juli 11, 2025
De seksuele ontwikkeling van kinderen is een belangrijk onderdeel van hun algehele ontwikkeling. Volgens meerdere bronnen is het belangrijk om kinderen vanaf jonge leeftijd op een open en ondersteunende manier te begeleiden bij het ontdekken van hun lichaam, hun grenzen en hun seksuele identiteit. Dit is niet alleen van belang voor hun psychologische ontwikkeling, maar ook om hen te leren omgaan met relaties, seksualiteit en diversiteit. In dit artikel worden de kernpunten van seksuele opvoeding in de maatschappelijke context behandeld, met aandacht voor de rol van ouders, onderwijs en maatschappelijke instellingen.
Seksuele opvoeding begint al bij jonge kinderen, zoals aangegeven in de bronnen. Er is sprake van een onderscheid tussen seksuele ontwikkeling en seksuele orientatie. Seksuele ontwikkeling gaat over het leren kennen van het lichaam, het ontdekken van grenzen en het leren omgaan met gevoelens. Seksuele orientatie daarentegen betreft wie men aantrekkelijk vindt, met wie men seks heeft en hoe men zichzelf noemt. Kinderen hebben ruimte, veiligheid en regels nodig om deze ontwikkeling op een ontspannen manier te kunnen doorlopen.
Volgens Anna Jansen, pedagoog en oprichter van De Sekswijzer, is seksuele ontwikkeling een onderdeel van de normale ontwikkeling van een kind en hoort daarom bij de opvoeding en school. Het is belangrijk dat kinderen weten bij wie ze terecht kunnen met vragen als de tijd daar rijp voor is. Dit helpt hen om stappen te zetten in hun seksuele ontwikkeling, die ze zelf nemen.
Ouders spelen een cruciale rol in de seksuele opvoeding van hun kind. In meerdere bronnen wordt benadrukt dat ouders goed geïnformeerd moeten zijn over seksualiteit en opvoeding. Ze moeten kinderen helpen om de juiste woorden te geven voor geslachtshormonen, maar ook om te leren omgaan met hun eigen gevoelens en grenzen. De brochure van Rutgers geeft tips aan ouders over hoe ze de seksuele ontwikkeling van hun kind kunnen begeleiden. Daarnaast worden er trainingen aangeboden voor pedagogen en opvoeders om hen te ondersteunend in de seksuele opvoeding van hun leerlingen.
In het onderwijs wordt seksuele opvoeding behandeld in het kader van relationele en seksuele vorming. Hierbij leren leerlingen om keuzes te maken op het gebied van vriendschap, relaties en seksualiteit. Het is belangrijk dat in al deze gesprekken rekening wordt gehouden met de leeftijd en ontwikkeling van kinderen. De overheid neemt maatregelen voor goede relationele en seksuele vorming, waaronder landelijke kerndoelen en financiële steun aan scholen. Deze maatregelen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat kinderen op een veilige en ondersteunende manier kunnen leren omgaan met seksualiteit.
Seksualiteit is in veel culturen omringd met normen, wetten en taboes. Taboes gelden voor voorkeuren en oriëntaties die afwijken van de door de meerderheid gepraktiseerde heteroseksualiteit. In de bronnen wordt opgemerkt dat er een dubbele seksuele moraal is, waarbij op mannelijke seksualiteit minder taboes rust dan op vrouwelijke. Dit is een probleem, omdat het kan leiden tot ongelijkheid en onzekerheid bij jongeren. Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met verschillende seksuele oriëntaties, zoals heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel, panseksueel en aseksueel. Ook het gebruik van het woord "queer" om aan te geven dat men niet heteroseksueel is, wordt genoemd.
De invloed van culturele normen op seksualiteit is groot. In veel culturen wordt seks buiten het huwelijk of buiten een vaste relatie problematisch gevonden. In sommige beroepsgroepen, zoals bij rooms-katholieke geestelijken, is seksuele handelingen geheel verboden. Daarnaast is er in veel culturen een gewoonte om in bedekte termen over seks te praten. Dit kan leiden tot onduidelijkheid en onwetendheid bij jongeren.
Er zijn diverse seksuele problemen bekend, die zowel psychische als lichamelijke oorzaken kunnen hebben. Voorbeelden zijn vaginisme, dyspareunie, frigiditeit, impotentie en priapisme. In de bronnen wordt opgemerkt dat het onderzoek naar seksuele problemen, zoals door Ellen Laan, een belangrijke bijdrage levert aan het bevorderen van seksuele gezondheid. De invloed van gynaecologische, oncologische en obstetrische aandoeningen op de seksuele ontwikkeling wordt ook genoemd. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren met chronische aandoeningen een ondersteunende omgeving krijgen om hun seksuele ontwikkeling te kunnen doorlopen.
Voorlichting over seksualiteit is in de moderne tijd belangrijk geworden, zowel van ouders als van school. In de 18e, 19e en het begin van de 20e eeuw werden de details voor kinderen van burgerlijke komaf geheim gehouden. Tegenwoordig wordt er meer ingegaan op de liefde, de biologie van seks en methoden om ziekten en zwangerschap te voorkomen. De Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming heeft hierin een rol gespeeld. Het is belangrijk dat kinderen op een open en ondersteunende manier worden geïnformeerd over seksualiteit, zodat ze weten wat ze mogen verwachten en hoe ze zich kunnen beschermen.
Seksuele opvoeding is een essentieel onderdeel van de opvoeding van kinderen. Het helpt hen om hun lichaam te leren kennen, grenzen te stellen en om te gaan met hun eigen gevoelens en die van anderen. Ouders en onderwijs spelen een belangrijke rol in deze opvoeding, en het is belangrijk dat er gericht onderwijs wordt gegeven over seksualiteit, relaties en diversiteit. De invloed van culturele normen en taboes is groot, en het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met verschillende seksuele oriëntaties. Daarnaast is het onderzoek naar seksuele problemen belangrijk voor het bevorderen van seksuele gezondheid. De voorlichting over seksualiteit is in de moderne tijd belangrijk geworden, en het is belangrijk dat kinderen op een open en ondersteunende manier worden geïnformeerd over seksualiteit.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet