De invloed van traditionele Surinaamse opvoeding op kinderen: van straf tot respect
juli 11, 2025
De Schotse aanpak van opvoeding en kinderwelzijn staat bekend om haar focus op het geheel van het kind, het opbouwen van relaties en het samenwerken tussen verschillende betrokkenen. Deze benadering, bekend als GIRFEC (Getting it Right for Every Child), is gericht op het waarborgen van het welzijn van kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling. In dit artikel wordt ingegaan op de kernprincipes van de Schotse opvoedingsstrategie, de rol van ouders en professionals, de betrokkenheid van de samenleving en de uitdagingen die het land tegemoetstaan.
De Schotse aanpak van opvoeding en kinderwelzijn, bekend als het Curriculum for Excellence (CfE), is gericht op het ontwikkelen van leerlingen tot succesvolle leerlingen, personen met zelfvertrouwen, verantwoordelijke burgers en effectieve deelnemers. Dit curriculum omvat alle ervaringen die kinderen nodig hebben om vaardigheden voor leren, leven en werken op te doen. Het is een breed curriculum dat kinderen van 3 tot 18 jaar ondersteunt. De kernprincipes van het curriculum zijn: uitdaging en plezier in leren, breedte, voortgang, diepte, personalisatie en keuze, coherentie en relevantie.
De Schotse aanpak benadrukt ook het belang van het geheel van het kind, waarbij het welzijn van het kind centraal staat. Dit wordt ondersteund door het gebruik van de Wellbeing Wheel, een hulpmiddel dat helpt bij het opbouwen van relaties en het stimuleren van zelfstandigheid en veerkracht van het gezin. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de rechten van het kind, niet de kwetsbaarheden.
In de Schotse opvoedingsstrategie is de rol van ouders en professionals van groot belang. De benadering benadrukt het belang van samenwerking tussen ouders, leraren, zorgverleners en andere betrokkenen. Elke kind heeft een eigen mentor, die verantwoordelijk is voor het verbinden van informatie met andere betrokkenen. Bovendien worden ouders zowel papier- als digitaal betrokken bij de ontwikkeling van het kind. Minimaal twee keer per jaar, maar het streven is vier keer per jaar, wordt er een evaluatiegesprek gevoerd met alle betrokkenen rondom het kind.
De benadering benadrukt ook het belang van het luisteren naar de behoeften van de ouders en het kind. De Schotse aanpak benadrukt dat het kind centraal moet staan in het overleg en in het gesprek. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het opbouwen van relaties en het stimuleren van zelfstandigheid en veerkracht van het gezin.
De Schotse aanpak van opvoeding en kinderwelzijn is gericht op het opbouwen van een gemeenschappelijk doel: een hogere levensstandaard voor ieder kind in het hier en nu. De benadering benadrukt het belang van het samenwerken tussen alle belangrijke partijen, waaronder jeugdzorgspecialisten, leraren, lokale politiek, jeugdgezondheidszorg-professionals, politie, (tand)artsen, vrijwilligersorganisaties, kinder- en sportclubs en de allerbelangrijkste gesprekspartners: de kinderen zelf. De benadering benadrukt het belang van het luisteren naar de behoeften van de kinderen en het opbouwen van relaties.
De Schotse aanpak benadrukt ook het belang van het opbouwen van een gemeenschappelijke taal, waarbij het belang van het luisteren naar de behoeften van de kinderen en het opbouwen van relaties centraal staat. De benadering benadrukt het belang van het samenwerken tussen alle belangrijke partijen, waaronder jeugdzorgspecialisten, leraren, lokale politiek, jeugdgezondheidszorg-professionals, politie, (tand)artsen, vrijwilligersorganisaties, kinder- en sportclubs en de allerbelangrijkste gesprekspartners: de kinderen zelf.
De Schotse opvoedingsstrategie staat ook voor een aantal uitdagingen. Zo is er sprake van stress en workload bij de leraren, met schooldirecteuren die steeds vaker meerdere scholen onder zich hebben. Bureaucratie, salarissen die in het onderwijs lager liggen dan bij andere beroepen en jarenlange bezuinigingen vormen een uitdaging. De benadering benadrukt ook het belang van het opbouwen van relaties en het stimuleren van zelfstandigheid en veerkracht van het gezin.
Daarnaast zijn er ook uitdagingen met betrekking tot de gezondheid van de jeugd, zoals overgewicht, alcohol- en drugsgebruik en een zeer hoog percentage tienerzwangerschappen. De benadering benadrukt ook het belang van het opbouwen van relaties en het stimuleren van zelfstandigheid en veerkracht van het gezin.
De Schotse aanpak van opvoeding en kinderwelzijn is gericht op het waarborgen van het welzijn van kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling. De benadering benadrukt het belang van het geheel van het kind, het opbouwen van relaties en het samenwerken tussen verschillende betrokkenen. De rol van ouders en professionals is van groot belang, en de betrokkenheid van de samenleving is cruciaal. De benadering benadrukt ook het belang van het opbouwen van relaties en het stimuleren van zelfstandigheid en veerkracht van het gezin. De uitdagingen die het land tegemoetstaan zijn ook van groot belang, en de benadering benadrukt het belang van het opbouwen van relaties en het stimuleren van zelfstandigheid en veerkracht van het gezin.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet