Stagebegeleiding en gelijke kansen in het onderwijs: inzichten van het Verwey-Jonker Instituut
juli 11, 2025
In de regio Venlo is er een aantal scholen en instellingen die gespecialiseerd zijn in het onderwijs en de ontwikkeling van kinderen met specifieke behoeften. In het bijzonder is de school Talentencampus Venlo SO een belangrijke plek voor kinderen die moeilijk op te voeden zijn, of die te maken hebben met gedragsproblemen, sociaal-emotionele ontwikkelingsproblemen of langdurige zorgen. Deze school biedt een passend en gericht onderwijs aan kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar, met als doel om hen zo veel mogelijk zelfstandig te maken en ze te helpen in te groeien in een reguliere omgeving.
In de context van speciaal onderwijs worden kinderen met gedragsproblemen, sociaal-emotionele ontwikkelingsproblemen of langdurige zorgen vaak aangeduid als "moeilijk op te voeden". Voor deze kinderen is het belangrijk om een passend onderwijs aan te bieden dat rekening houdt met hun individuele behoeften, maar ook gericht is op groei en ontwikkeling. In Venlo is dit onderwijs onder meer beschikbaar bij de Talentencampus Venlo SO, die gesitueerd is in het centrum van de stad.
Deze school biedt een intensieve, gerichte ondersteuning aan kinderen die last hebben van gedragsproblemen of sociaal-emotionele ontwikkelingsproblemen. De leerlingen krijgen hierbij hulp van deskundigen in het gebied van jeugdpsychologie, gedragsbeheersing en ontwikkelingsondersteuning. Het doel is om hen zo optimaal mogelijk te laten groeien en hen te helpen zich in te groeien in een reguliere omgeving.
In Venlo zijn er verschillende scholen en instellingen die gespecialiseerd zijn in het onderwijs en de behandeling van kinderen met verschillende vormen van beperkingen. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste:
Deze school is een van de plekken waar kinderen met een moeilijk gedrag of sociaal-emotionele ontwikkelingsproblemen onderwijs krijgen. De school werkt nauw samen met ouders, leerkrachten en andere ondersteunende instanties om de leerling zo optimaal mogelijk te begeleiden. De leerlingen krijgen hierbij een passend curriculum, gerichte ondersteuning en een veilige omgeving om te leren en te groeien.
Voor jongeren van 12 tot 20 jaar is de Velddijk in Tegelen een alternatief onderwijsaanbod. Deze school is gericht op het aanbieden van een speciaal onderwijs dat rekening houdt met de behoeften van jongeren die last hebben van gedragsproblemen of sociaal-emotionele ontwikkelingsproblemen.
De Spectrum in Venray biedt ook onderwijs aan kinderen met een moeilijk gedrag. Deze school werkt gericht op het opbouwen van zelfvertrouwen, sociaal gedrag en het leren omgaan met problemen. De leerlingen krijgen hierbij ondersteuning van deskundigen en worden gevolgd in hun ontwikkeling.
De Impuls in Tegelen is een andere plek in de regio waar kinderen met een moeilijk gedrag onderwijs krijgen. De school richt zich op het opbouwen van een positieve levenshouding, het leren omgaan met problemen en het versterken van het zelfbeeld.
Een belangrijk aspect van het onderwijs voor moeilijk op te voeden kinderen is de samenwerking tussen verschillende partijen, zoals ouders, leerkrachten, jeugdwerkers en zorginstellingen. In Venlo werkt de Talentencampus Venlo SO nauw samen met ouders en andere betrokkenen om een passend onderwijs en ondersteuning aan te bieden.
De PSW (Proeftuin Sociale Werking) biedt ook ondersteuning aan kinderen en jongeren met ontwikkelingsachterstand, verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen. Deze instelling werkt met ouders, leerkrachten en andere betrokkenen om het kind zo optimaal mogelijk te ondersteunen. De ondersteuning is gericht op het versterken van het zelfbeeld en het helpen bij het opbouwen van een positieve levenshouding.
Het doel van het onderwijs voor moeilijk op te voeden kinderen is om hen zo optimaal mogelijk te laten groeien en hen te helpen in te groeien in een reguliere omgeving. Dit gebeurt door een passend curriculum, gerichte ondersteuning en het opbouwen van een positieve levenshouding.
In Venlo wordt hierbij gebruikgemaakt van verschillende methoden en aanpakken, waaronder:
Een belangrijk onderdeel van het onderwijs voor moeilijk op te voeden kinderen is de samenwerking met ouders. In Venlo werkt de Talentencampus Venlo SO nauw samen met ouders en andere betrokkenen om een passend onderwijs en ondersteuning aan te bieden. Dit gebeurt door regelmatige gesprekken, het opbouwen van een positieve relatie tussen ouders en school, en het helpen bij het oplossen van problemen.
De PSW werkt ook nauw samen met ouders en andere betrokkenen om het kind zo optimaal mogelijk te ondersteunen. Dit gebeurt door regelmatige gesprekken, het opbouwen van een positieve relatie tussen ouders en de instelling, en het helpen bij het oplossen van problemen.
In de praktijk wordt het onderwijs voor moeilijk op te voeden kinderen gegeven in een veilige en gerichte omgeving. De leerlingen krijgen hierbij een passend curriculum, gerichte ondersteuning en een veilige omgeving om te leren en te groeien. De leerlingen worden hierbij gevolgd in hun ontwikkeling en krijgen hulp bij het oplossen van problemen.
De Talentencampus Venlo SO werkt nauw samen met ouders en andere betrokkenen om een passend onderwijs en ondersteuning aan te bieden. Dit gebeurt door regelmatige gesprekken, het opbouwen van een positieve relatie tussen ouders en school, en het helpen bij het oplossen van problemen.
In Venlo is er een aantal scholen en instellingen die gespecialiseerd zijn in het onderwijs en de ontwikkeling van kinderen met specifieke behoeften. De Talentencampus Venlo SO is een belangrijke plek voor kinderen die moeilijk op te voeden zijn, of die te maken hebben met gedragsproblemen, sociaal-emotionele ontwikkelingsproblemen of langdurige zorgen. Deze school biedt een passend en gericht onderwijs aan kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar, met als doel om hen zo veel mogelijk zelfstandig te maken en ze te helpen in te groeien in een reguliere omgeving.
De samenwerking met ouders, leerkrachten en andere betrokkenen is hierbij van belang, om een passend onderwijs en ondersteuning aan te bieden. Het onderwijs is gericht op het opbouwen van een positieve levenshouding, het leren omgaan met problemen en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet