Universelen Opvoeding: Een Overzicht van De Aanpak van Kinderopvoeding in Nederland
juli 11, 2025
In de regio Sittard zijn er verschillende scholen en instellingen die gespecialiseerd zijn in het onderwieneren van kinderen met specifieke behoeften. Deze scholen bieden niet alleen onderwijs, maar ook ondersteuning en begeleiding voor kinderen die last hebben van moeilijke opvoedingsproblemen, psychosociale uitdagingen of lichamelijke beperkingen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het onderwijs en de begeleiding besproken, met aandacht voor de wettelijke regelgeving, het aanbod van scholen en de rol van samenwerking tussen scholen, ouders en hulpmiddelen.
Er zijn verschillende scholen en voorzieningen in de regio die zich richten op kinderen die last hebben van moeilijke opvoedingsproblemen. Een van de belangrijkste instellingen is Care4Kidz, dat gespecialiseerd is in het begeleiden van kinderen en jongeren met psychische en psychiatrische problemen. Deze instelling biedt zowel individuele als groepsbegeleiding aan, gericht op het versterken van zelfstandigheid, sociaal gedrag en het opbouwen van vertrouwen.
Binnen NEXT LEVEL wordt er een begeleidingsaanbod aangeboden voor kinderen en jongeren die dreigen uit te vallen op school. De instelling werkt intensief samen met de betrokken onderwijsinstellingen om de gestagneerde ontwikkeling vlot te trekken. Het doel is om de kinderen binnen een afgebakende periode te helpen weer volledig terug te keren naar school of een ander passend perspectief te vinden. Daarnaast biedt NEXT LEVEL ook ambulante ondersteuning op school aan, zodat de kinderen hun onderwijsproces kunnen voortzetten.
Care4Kidz biedt ook deeltijdbegeleiding aan voor kinderen van 6 tot 17 jaar met (een vermoeden van) psychiatrische problematiek. De deeltijdbehandeling is bedoeld voor kinderen die (deels) zijn uitgevallen binnen het onderwijs of dreigen uit te vallen. Tijdens de deeltijdbehandeling worden verschillende behandelmodes aangeboden, waaronder individuele psychotherapie, systeemtherapie en eventueel medicamenteuze behandeling. Er worden behandelmodules en themablokken aangeboden, zoals “Vriendschap en relaties”, “Gezonde leefstijl” en “Social Media”.
In de gemeente Sittard-Geleen is er een specifieke beleidsregel voor de bekostiging van lokalen bewegingsonderwijs. Deze regel is van toepassing op scholen voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Het aantal klokuren dat voor bekostiging in aanmerking komt, wordt bepaald op basis van het aantal groepen en de splitsingstabel zoals vastgesteld in de bijlage bij de beleidsregel.
Voor een basisschool wordt het maximaal aantal klokuren dat voor bekostiging in aanmerking komt vastgesteld op basis van het overeenkomstig artikel 14 van het Besluit bekostiging WPO vastgestelde aantal groepen. Het aantal klokuren bedraagt ten hoogste 1,5 klokuur per week per groep leerlingen van 6 jaar en ouder en, als de school voor basisonderwijs niet beschikt over een speellokaal, ten hoogste 3,75 klokuur per week per groep leerlingen jonger dan zes jaar.
Bij de berekening van de bekostiging wordt ook gekeken naar de oppervlakte van het oefenzaal en het stichtingsjaar van het lokaal bewegingsonderwijs. De bekostigingsbedragen bestaan uit een vast bedrag en een variabel bedrag per vastgesteld klokuur. De bedragen bevatten een vergoeding voor onderhoud van het gebouw, de materiële instandhouding en een vergoeding voor het vervangen en aanpassen van onderwijsleerpakket en meubilair.
Bij de begeleiding van moeilijk opvoedbare kinderen is samenwerking tussen scholen, ouders en hulpmiddelen van cruciaal belang. Care4Kidz werkt intensief samen met de betrokken onderwijsinstellingen en de ouders om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen. Tijdens de begeleiding wordt er afgesproken welke thema’s en doelen belangrijk zijn, en wordt er een plan van aanpak opgesteld. De samenwerking met ouders is essentieel, want zij spelen een centrale rol in het opvoeden en begeleiden van hun kind.
Bij Kindcentrum Sittard wordt er aandacht besteed aan zowel regulier onderwijs als aan Nederlands taalonderwijs (NT2) voor nieuwkomerskinderen of Nederlandse kinderen met een forse taalachterstand. Daarnaast worden er ook wereldtijdactiviteiten aangeboden, waarin kinderen hun interesse en talent kunnen ontwikkelen. Deze activiteiten vinden plaats op maandag, dinsdag en donderdag, tijdens het laatste uur van de dag. De kinderen kunnen kiezen uit onder andere culinair lab, sport, natuur, geschiedenis, creatief lab, muziek, techniek, taal-media, EHBO en theater.
Bij Care4Kidz worden er ook groepsactiviteiten aangeboden, waarbij zowel vaste als wisselende activiteiten worden georganiseerd. Deze activiteiten dienen als middel om kinderen te leren en te groeien. Voorbeelden van activiteiten zijn creatieve activiteiten, koken, voetballen, zwemmen en speurtochten. Deze activiteiten vinden elke week plaats op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag, en worden per e-mail aangekondigd.
Bij een deel van de kinderen en jongeren die bij Care4Kidz individuele of groepsbegeleiding krijgen, worden maximaal vijf logeerweekenden per jaar aangeboden. Tijdens deze logeerweekenden wordt er niet alleen gezelligheid geboden, maar ook gewerkt aan gezamenlijke doelen. Deze weekenden zijn een manier om de accu op te laden voor zowel het kind als de gezinsleden.
In de regio Sittard zijn er verschillende scholen die gespecialiseerd zijn in het onderwijs van kinderen met specifieke behoeften. De Parkschool is een voorbeeld van een school die zich richten op het vinden van een passende plek voor leerlingen die het beste op de school passen. De school is flexibel en creatief in het vinden van een plek in de klas, afhankelijk van de behoeften van de leerling, het aantal leerkrachten en de groepsdynamiek.
De Kringloopbaan is een andere school die zich richten op het onderwijs van kinderen met mentale beperkingen. De school werkt intensief samen met andere scholen en hulpmiddelen om de ontwikkeling van de leerlingen te ondersteunen. Ook wordt er aandacht besteed aan het aanbieden van wereldtijdactiviteiten, waarin leerlingen hun interesse en talent kunnen ontwikkelen.
De gemeente Sittard-Geleen heeft een beleidsregel vastgesteld voor de bekostiging van lokalen bewegingsonderwijs. Deze regel is van toepassing op scholen voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. De regel bepaalt hoeveel klokuren bewegingsonderwijs een school maximaal aanspraak kan maken, gebaseerd op het aantal groepen en de N-factor per onderwijssoort.
De regel bepaalt ook hoe de bekostiging wordt vastgesteld, afhankelijk van het aantal klokuren dat wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, als een school voor voortgezet onderwijs gebruik maakt van het lokaal bewegingsonderwijs van een andere school voor voortgezet onderwijs, dan vergoedt het bevoegd gezag van de school voor voortgezent onderwijs aan het andere bevoegd gezag het vaste deel en het variabele deel van het klokuurbedrag naar rato van het aantal klokuren gebruik.
In de regio Sittard zijn er verschillende scholen en instellingen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van moeilijk opvoedbare kinderen. Deze scholen en instellingen bieden zowel onderwijs als ondersteuning, met aandacht voor de wettelijke regelgeving, het aanbod van scholen en de rol van samenwerking tussen scholen, ouders en hulpmiddelen. Door de samenwerking tussen deze partijen kan het onderwijs en de begeleiding van kinderen met specifieke behoeften effectief worden gerealiseerd.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet