Stichting UN1EK Onderwijs en Opvang: Een integrale aanpak voor kindontwikkeling van 0 tot 13 jaar
juli 11, 2025
In Nederland zijn er verschillende scholen die zich richten op moeilijk opvoedbare kinderen, waaronder in Leeuwarden. Deze scholen bieden een veilige en gestructureerde omgeving waarin kinderen extra ondersteuning en begeleiding kunnen krijgen. De keuze voor de juiste school is belangrijk, aangezien dit de ontwikkeling van het kind kan beïnvloeden. In dit artikel wordt ingegaan op het aanbod van scholen voor moeilijk opvoedbare kinderen in Leeuwarden, de aanpak van deze scholen, de begeleiding en de keuzemogelijkheden.
In Nederland zijn er verschillende soorten scholen die zich richten op moeilijk opvoedbare kinderen. Deze scholen zijn er voor kinderen die extra aandacht en begeleiding nodig hebben. Hier zijn enkele voorbeelden:
Voor kinderen met een lichte tot gemiddelde beperking. De klassen zijn klein, zodat de kinderen persoonlijke aandacht krijgen. De school biedt dezelfde leerstof aan als de gewone basisschool, maar houdt rekening met de ontwikkelingsproblemen en geeft onderwijs op een manier die aansluit bij wat de kinderen kunnen.
Dit is er voor kinderen met een zwaardere beperking. De aanpak is intensiever en gericht op de specifieke behoeften van de kinderen. De school biedt onderwijs en opvang aan kinderen van 2 tot 12 jaar. De school staat centraal met het leerlingengedeelte en het onderwijs is op maat gemaakt.
Dit zijn scholen die ook interne opvang bieden. Dit is handig voor kinderen die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben.
De scholen voor moeilijk opvoedbare kinderen in Leeuwarden richten zich op de individuele behoeften van elk kind. De aanpak is gericht op het ontwikkelen van de leerling in een veilige en gestructureerde omgeving. De scholen werken vaak met een team van specialisten, zoals psychologen en orthopedagogen, om de kinderen te ondersteunen. Ook is er veel aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen.
Ondersteuning en begeleiding zijn cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen op deze scholen. Hier zijn enkele aspecten om in gedachten te houden:
Als je overweegt om jouw kind aan te melden bij een school voor moeilijk opvoedbare kinderen, zijn er een paar stappen die je kunt volgen:
De Leeuwerik is een school voor speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen. Deze typering houdt in dat de leerlingen op onze school zich op een ander niveau en in een ander tempo ontwikkelen dan leerlingen in het regulier basisonderwijs. Tevens kan een bijkomende lichamelijke beperking of medische aandoening van invloed zijn op het onderwijsleerproces. Onze leerlingen hebben vaak meer (individuele) begeleiding en ondersteuning nodig bij het het leren en ontwikkelen van kennis en vaardigheden.
Er is tijd en aandacht voor het inslijpen van kennis en vaardigheden middels herhaling. Waar nodig worden speciale methodieken en materialen ingezet. Het onderwijs wordt toegesneden op het ontwikkelingsniveau en de leermogelijkheden van de kinderen. Voor de ene leerling betekent dit een onderwijsaanbod op gebied van lezen en rekenen, voor een ander is het onderwijsaanbod meer gericht op het aanleren van praktische vaardigheden.
De Caleidoscoop biedt gespecialiseerd onderwijs aan kinderen van 4 tot 12 jaar. Zij hebben een speciale onderwijs- en begeleidingsbehoefte als gevolg van sociale, emotionele en/of psychiatrische problematiek. Met de hoofdlocatie in Leeuwarden en een dependance in Sneek bedienen we een breed gebied binnen Friesland. Het functioneren en het welbevinden van iedere leerling stellen we centraal. We willen dat elke leerling zich veilig voelt en met plezier naar school gaat. Onze onderwijsomgeving is hierop ingericht. Met positieve bekrachtiging, vertrouwen, veiligheid, structuur en rust leggen we een stevig fundament waarop het leerproces tot ontwikkeling kan komen.
De Monoliet is een school voor voortgezet speciaal onderwijs waar de leerlingen centraal staan. We geven onderwijs aan jongeren met gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Al onze leerlingen zijn schakelleerlingen. Dit betekent dat ons doel is dat leerlingen na een korte of langere tijd ‘schakelen’ naar een reguliere school, semi-reguliere school of (beschermde) arbeid.
In schooljaar 2019/2020 hadden we 373 leerlingen, verdeeld over 30 groepen. Het onderwijs en de begeleiding verzorgen we met ruim 90 personeelsleden. Hier zijn we trots op. Voor discriminatie, cultuur, seksualiteit en andere thema’s werken we actief samen met diverse partners, zoals KlasseKunst, Special Heroes, Tumba, COC en de wijkagent. Trots zijn we ook op de samenwerking met het regulier onderwijs, het speciaal basisonderwijs en het praktijkonderwijs in de regio. Die samenwerking is belangrijk bij het schakelen naar geschikt vervolgonderwijs.
De Opstap is een school voor moeilijk opvoedbare kinderen in Leeuwarden. De school werkt met de TERTS methodiek, die is ontwikkeld door ZoZijn en mag gebruikt worden binnen de intensieve begeleidingsgroepen. Met TERTS kijk je naar het kind in zijn geheel en sluit je qua veiligheid, vertrouwen, (aan)leren en structuur aan bij wat het individuele kind nodig heeft. De sociaal emotionele ontwikkeling en het leren leren staan op de voorgrond.
De Opstap heeft een maximale groepsgrootte van 4 leerlingen met 4 begeleiders. In een traject van 2 jaar werken we toe naar een terugkeer in een ‘reguliere’ speciaal onderwijs klas. Indien blijkt dat een plek binnen het speciaal onderwijs niet (meer) passend is, kijken we samen met de ouders/ gezagdragers naar een andere passende plek.
De Zonnebloem is een tijdelijke onderwijs voorziening in Leeuwarden. Sinds april 2022 verzorgen PCBO Leeuwarden, Proloog en BMS gezamenlijk voor onderwijs aan 60 basisschoolkinderen uit Oekraïne. Het accent ligt hierbij op het leren van de Nederlandse taal en de sociaal emotionele ontwikkeling. Deze school is een Tijdelijke Onderwijs Voorziening (TOV) en heet De Zonnebloem.
In Leeuwarden zijn er verschillende scholen die zich richten op moeilijk opvoedbare kinderen. Deze scholen bieden een veilige en gestructureerde omgeving waarin kinderen extra ondersteuning en begeleiding kunnen krijgen. De keuze voor de juiste school is belangrijk, aangezien dit de ontwikkeling van het kind kan beïnvloeden. De scholen werken vaak met een team van specialisten, zoals psychologen en orthopedagogen, om de kinderen te ondersteunen. Ook is er veel aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. De keuze voor de juiste school is daarom van groot belang voor de ontwikkeling van het kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet