logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Morele ontwikkeling en opvoeding: Basis voor een gezonde kindertijd

De morele ontwikkeling en opvoeding van kinderen vormen een essentieel onderdeel van hun groei en ontwikkeling. In dit artikel wordt uitgebreid aandacht besteed aan de belangrijkste aspecten van morele ontwikkeling, de rol van ouders en leerkrachten, en de invloed van digitale media op deze ontwikkeling. De informatie is gebaseerd op gegevens uit de bronnen, die zowel theorieën als praktische toepassingen bespreken.

Inleiding

De morele ontwikkeling van kinderen begint al op jonge leeftijd en verloopt in verschillende fasen. Kinderen leren onderscheid te maken tussen goed en kwaad, en ze leren zich waarden en normen eigen te maken. Deze ontwikkeling is belangrijk voor het vormen van een geweten, het ontwikkelen van empathie en het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen gedrag. In het onderwijs komt morele ontwikkeling tot uiting in hoe kinderen omgaan met regels, anderen helpen, conflicten oplossen en hun eigen gedrag reflecteren.

De fasen van de morele ontwikkeling

De morele ontwikkeling van kinderen verloopt in verschillende fasen. Volgens de bronnen wordt onderscheid gemaakt tussen drie stadia:

  1. Pre-conventioneel stadium: Dit stadium duurt vanaf de geboorte tot de leeftijd van 10-12 jaar. Kinderen leren vooral wat goed en slecht is. Ze reageren op volwassenen en wat in de omgeving gebeurt. Opvallend is dat kinderen vooral leren door straffen en belonen, waarbij ze leren om hun grenzen te verleggen. Kinderen in deze leeftijd vinden het nog moeilijk om iets met anderen te delen of iemand te helpen.

  2. Conventioneel stadium: Deze periode duurt totdat het kind volwassen is (18 jaar). Ze weten wat goed en slecht is en kunnen de juiste emoties in bepaalde situaties tonen. Zo kan het kind zich schuldig voelen, zonder dat iemand hem of haar op het foute gedrag wijst. Kinderen in deze leeftijd zijn gevoelig voor de mening van anderen, waarbij ze er vooral bij willen houden. Dit kan het gedrag negatief of positief beïnvloeden.

  3. Post-conventioneel stadium: Dit stadium begint na het conventionele stadium. Kinderen leren hun eigen waarden en normen te ontwikkelen, en ze leren hun gedrag te bepalen op basis van deze waarden. Ze leren ook hun eigen belangen af te wegen tegen die van de mensen om hen heen en zo tot gewenst gedrag te komen waarbij zij zelf zowel als hun omgeving welvaren.

De rol van ouders en leerkrachten

De morele ontwikkeling van kinderen begint in het gezin. Hier leren kinderen het collectieve belang boven eigenbelang te stellen via de vraag: "Is dit goed voor ons gezin?". Dit vormt de basis voor respect en verantwoordelijkheidsbesef. In een maatschappij waar individualisme, grensoverschrijdend gedrag en permissief opvoeden (gebrek aan regels) morele ontwikkeling bemoeilijken, is internalisering van waarden cruciaal.

Ouders en leerkrachten spelen een belangrijke rol in de morele ontwikkeling van kinderen. Ze moeten voorbeelden geven en grenzen stellen. Door veel uitleg te geven leren kinderen zich te ontwikkelen tot kinderen met een moreel besef die instaat zijn hun eigen belangen af te wegen tegen die van de mensen om zich heen en zo tot gewenst gedrag te komen waarbij zij zelf zowel als hun omgeving welvaren.

Invloed van digitale media

De invloed van digitale media op de morele ontwikkeling van kinderen is niet te onderschatten. Volgens de bronnen is de digitale media een belangrijk onderdeel van de pedagogische werkvelden. De invloed van deze media op de morele ontwikkeling is complex en kan zowel positief als negatief zijn.

De digitale media kunnen helpen bij het leren van regels en het leren van het onderscheid tussen goed en kwaad. Ze kunnen ook helpen bij het leren van empathie en het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen gedrag. Aan de andere kant kunnen digitale media ook leiden tot grensoverschrijdend gedrag en een afname van de morele ontwikkeling.

Praktische toepassingen

Er zijn verschillende praktische toepassingen voor de morele ontwikkeling van kinderen. Volgens de bronnen kunnen spelletjes helpen bij de morele ontwikkeling van kinderen. Door te spelen leren kinderen zich aan de regels van het spel te houden, niet omdat dat moet, maar omdat dat het spel mogelijk en leuk maakt. Kinderen leren op hun beurt te wachten en een ander ook de winst te gunnen.

Bij het opvoeden is het belangrijk om aandacht te besteden aan morele vorming, zeker in het primair en voortgezet onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld door gesprekken over sociale dilemma’s, groepsregels, burgerschapsthema’s of rollenspellen. Ook dagelijkse situaties – zoals ruzies op het schoolplein of samenwerken aan een opdracht – bieden natuurlijke momenten om kinderen te laten nadenken over rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid en keuzes.

Morele opvoeding en het collectieve belang

De morele opvoeding van kinderen begint in het gezin, waar zij leren het collectieve belang boven eigenbelang te stellen via de vraag: "Is dit goed voor ons gezin?". Dit vormt de basis voor respect en verantwoordelijkheidsbesef. In een maatschappij waar individualisme, grensoverschrijdend gedrag en permissief opvoeden (gebrek aan regels) morele ontwikkeling bemoeilijken, is internalisering van waarden cruciaal.

Ethische waarden zoals authenticiteit en respect moeten diep verankerd zijn, niet oppervlakkig, om weerbaar te maken tegen egoïsme en manipulatie. Kinderen die deze waarden spontaan uitdragen, breiden dit uit naar school, gemeenschap en uiteindelijk de mensheid. Zij creëren verbondenheid en coöperatie, waardoor kortetermijndenken wordt overwonnen. Ouders en leerkrachten moeten echter alert zijn op pestgedrag, aangezien voorbeeldig gedrag soms weerstand oproept.

Conclusie

De morele ontwikkeling van kinderen is een essentieel onderdeel van hun groei en ontwikkeling. Het begint al op jonge leeftijd en verloopt in verschillende fasen. Ouders en leerkrachten spelen een belangrijke rol in deze ontwikkeling. De invloed van digitale media is niet te onderschatten, maar kan zowel positief als negatief zijn. Praktische toepassingen zoals spelletjes kunnen helpen bij de morele ontwikkeling van kinderen. Morele opvoeding is belangrijk voor het vormen van een geweten, het ontwikkelen van empathie en het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen gedrag. In een maatschappij waar individualisme, grensoverschrijdend gedrag en permissief opvoeden (gebrek aan regels) morele ontwikkeling bemoeilijken, is internalisering van waarden cruciaal.

Bronnen

  1. Pedagogiek in beeld
  2. Morele ontwikkeling
  3. Visiestuk opvoeding AI
  4. Morele ontwikkeling en opvoeding - Profi-leren
  5. Morele ontwikkeling en opvoeding - Profi-leren
  6. Morele ontwikkeling
  7. SAW - De morele ontwikkeling
  8. Morele groei - Praktijk twee
  9. Morele ontwikkeling
  10. Morele ontwikkeling
  11. Morele ontwikkeling en AI

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven