Seksuele opvoeding in het zesde leerjaar: Wat ouders en leerkrachten moeten weten
juli 11, 2025
In de moderne maatschappij is het opvoeden van kinderen een complexe en veelzijdige taak. Het vereist niet alleen kennis over ontwikkelingsfases, maar ook een goed begrip van pedagogische werkvelden en de rol van sociale professionals. In dit artikel wordt ingegaan op de kernprincipes van samen opvoeden, zoals beschreven in het boek Samen opvoeden van Hans Janssen. Dit boek is bedoeld voor studenten en professionals in het onderwijsons, jeugdwerk, en sociale zorg, en biedt een overzicht van de verschillende pedagogische werkvelden waarin samen met ouders wordt opgevoed.
Het opvoeden van kinderen is geen eenduidig proces. Het vereist een combinatie van kennis, ervaring, en een betrokken houding. In het boek Samen opvoeden van Hans Janssen wordt aangegeven dat sociale professionals kinderen, jongeren en hun opvoeders in normale en complexe opvoedingssituaties moeten begeleiden. Dit boek helpt (toekomstige) professionals zich te oriënteren op hun voorkeuren, mogelijkheden en kansen binnen het pedagogisch beroepenveld dat aan verandering onderhevig is. Het legt een verbinding tussen pedagogisch handelen, opvoedingstheorieën en (professionele) opvoedingspraktijken.
Sociale professionals spelen een cruciale rol bij het opvoeden van kinderen. Ze begeleiden kinderen, jongeren en hun opvoeders in normale en in complexe opvoedingssituaties. Dit boek helpt (toekomstige) professionals zich te oriënteren op hun voorkeuren, mogelijkheden en kansen binnen het pedagogisch beroepenveld dat aan verandering onderhevig is. Het legt een verbinding tussen pedagogisch handelen, opvoedingstheorieën en (professionele) opvoedingspraktijken.
Het boek Samen opvoeden behandelt verschillende pedagogische werkvelden, waaronder kinderopvang, opvoedingsondersteuning, onderwijs, jeugdhulp, jeugdbescherming, aanpak van jeugdcriminaliteit en zorg voor kinderen met een beperking. Elk hoofdstuk begint met een interview met een professional uit de praktijk, en behandelt vervolgens werkvormen en praktijkervaringen. Er zijn opdrachten, waarmee de student zich verder kan verdiepen in het werkveld - individueel of groepsgewijs.
Kinderopvang is een van de belangrijkste pedagogische werkvelden. Hierbij gaat het om het zorgen voor kinderen in een veilige en gezonde omgeving. Kinderopvang biedt kinderen de kans om te spelen, te leren en te groeien. Het is belangrijk dat kinderen in een omgeving terecht komen waarin ze zich veilig en gewenst voelen.
Opvoedingsondersteuning is gericht op het begeleiden van ouders bij het opvoeden van hun kinderen. Hierbij gaat het om het geven van advies, het aanbieden van hulp bij problemen en het ondersteunend optreden bij het opvoeden. Het is belangrijk dat ouders zich niet alleen voelen bij het opvoeden van hun kinderen.
Onderwijs is een ander belangrijk pedagogisch werkveld. Hierbij gaat het om het geven van kennis, het leren van vaardigheden en het ontwikkelen van een goed denkvermogen. Het is belangrijk dat kinderen in een omgeving terecht komen waarin ze kunnen leren en groeien.
Jeugdhulp is gericht op het begeleiden van jongeren die in moeilijke situaties terechtkomen. Hierbij gaat het om het bieden van hulp bij psychosociale problemen, het begeleiden bij het opvoeden en het ondersteunend optreden bij het opvoeden. Het is belangrijk dat jongeren zich veilig en gewenst voelen in een omgeving waarin ze kunnen groeien.
Jeugdbescherming is gericht op het beschermen van kinderen die in gevaar zijn. Hierbij gaat het om het beoordelen van situaties, het nemen van maatregelen en het ondersteunend optreden bij het opvoeden. Het is belangrijk dat kinderen in een veilige omgeving terechtkomen waarin ze kunnen groeien.
Aanpak van jeugdcriminaliteit is gericht op het begeleiden van jongeren die in de problemen zijn geraakt. Hierbij gaat het om het geven van hulp, het aanbieden van onderwijsons, het begeleiden bij het opvoeden en het ondersteunend optreden bij het opvoeden. Het is belangrijk dat jongeren zich veilig en gewenst voelen in een omgeving waarin ze kunnen groeien.
Zorg voor kinderen met een beperking is gericht op het begeleiden van kinderen die een lichamelijke, geestelijke of psychische beperking hebben. Hierbij gaat het om het bieden van hulp, het aanbieden van onderwijsons, het begeleiden bij het opvoeden en het ondersteunend optreden bij het opvoeden. Het is belangrijk dat kinderen met een beperking in een veilige en gezonde omgeving terechtkomen waarin ze kunnen groeien.
Het opvoeden van kinderen is een complexe en veelzijdige taak. Het vereist niet alleen kennis over ontwikkelingsfases, maar ook een goed begrip van pedagogische werkvelden en de rol van sociale professionals. In het boek Samen opvoeden van Hans Janssen wordt aangegeven dat sociale professionals kinderen, jongeren en hun opvoeders in normale en in complexe opvoedingssituaties moeten begeleiden. Dit boek helpt (toekomstige) professionals zich te oriënteren op hun voorkeuren, mogelijkheden en kansen binnen het pedagogisch beroepenveld dat aan verandering onderhevig is. Het legt een verbinding tussen pedagogisch handelen, opvoedingstheorieën en (professionele) opvoedingspraktijken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet