Spelletjes voor lichamelijke opvoeding: Waarden, strategieën en voordelen
juli 11, 2025
In de huidige tijd is het belangrijk dat ouders, onderwijsers en pedagogische professionals zich bewust zijn van de verschillende aspecten van opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Het boek Samen opvoeden – Oriëntatie op pedagogische werkvelden van Joris van Veen biedt een overzicht van de verschillende werkvelden binnen het jeugddomein en helpt toekomstige pedagogische professionals om zich te oriënteren in dit gevarieerde beroepsveld. Dit artikel bespreekt de kerninhouden van het boek, de rol van pedagogische professionals, en de belangrijkste opvoedingsdoelen.
Het boek Samen opvoeden is bedoeld voor hbo-studenten pedagogiek en biedt een overzicht van de verschillende werkvelden waarop ze kunnen werken. Het bevat informatie over de verschillende taken en functies die pedagogische professionals kunnen vervullen. Deel van het boek is gericht op de rol van ouders en andere opvoeders, en hoe deze samenwerken met professionals in het jeugddomein. Het boek bevat ook praktijkcases en opdrachten om het leerproces te versterken.
In deel 1 van het boek wordt een algemene inleiding gegeven, waarin wordt uitgelegd wat pedagogiek is en hoe dit zich verhoudt tot opvoeding. Pedagogiek is de wetenschap die de opvoeding bestudeert, en een belangrijk onderdeel daarvan is de ontwikkelingspsychologie. Kennis van het ontwikkelingsproces dat jeugdigen door maken, is essentieel om te begrijpen hoe kinderen zich ontwikkelen. Daarnaast is kennis van systeemtheorie en sociale psychologie belangrijk om het opvoedproces te kunnen bepalen.
Een van de belangrijkste aspecten van opvoeden is het bepalen van de opvoedingsdoelen. Hierbij gaat het om het begeleiden van jeugdigen tot een bepaalde mate van volwassenheid. De kernbegrippen die vaak genoemd worden zijn zelfstandigheid en autonomie, persoonlijkheidsontwikkeling, en sociaal gedrag. Jeugdigen moeten leren verantwoordelijkheid te dragen, rekening te houden met anderen en zelfstandig te oordelen. Dit gebeurt procesmatig, en het is een ontwikkelingsgang die de volwassenen in hun rol als opvoeder samen door de tijd maken.
Het boek behandelt verschillende pedagogische werkvelden, waaronder welzijnswerk, kinderopvang, onderwijs, jeugdhulp, jeugdbescherming, aanpak van jeugdcriminaliteit en zorg voor kinderen met een beperking. Ieder hoofdstuk is geschreven door een expert op het betreffende gebied. De rol van pedagogische professionals is om jeugdigen te begeleiden en te stimuleren in hun ontwikkeling. Daarnaast is er aandacht voor onderwerpen als interprofessionele samenwerking, integraal werken, participatie en preventie.
Opvoeding vindt plaats binnen de relatie tussen ouders (of andere opvoeders) en het kind. Het gaat om opvoedingsintenties, namelijk de intentie om invloed uit te oefenen op een kind en het besef om daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Dit maakt van opvoeding een belangrijke maatschappelijke functie. Door jeugdigen goed op te voeden wordt de basis gelegd voor de samenleving in de toekomst.
In het boek wordt ook aandacht besteed aan de samenwerking tussen ouders en pedagogische professionals. Ouders zijn de primair verantwoordelijke voor de opvoeding van hun kinderen, maar bij het op een goede wijze naar de volwassenheid begeleiden van jeugdigen spelen ook andere betrokkenen een cruciale rol. Dit omvat vrienden, leraars en andere professionals. Het is belangrijk dat ouders en professionals samenwerken om de opvoedingsdoelen te bereiken.
Het boek bevat ook informatie over preventie en participatie. Preventie is gericht op het voorkomen van problemen in de ontwikkeling van jeugdigen, terwijl participatie betrekking heeft op het bevorderen van deelname aan maatschappelijke en culturele activiteiten. Dit helpt jeugdigen om zich te ontwikkelen tot volwassenen die verantwoordelijkheid kunnen nemen voor zichzelf en voor anderen.
Het boek bevat gedetailleerde praktijkcases die als rode draad in ieder hoofdstuk terugkomen. Deze cases helpen bij het versterken van het begrip van de verschillende werkvelden en het toepassen van theorie op praktijk. Daarnaast is de website bij het boek geactualiseerd en uitgebreid met aanvullende vragen en opdrachten.
Samen opvoeden – Oriëntatie op pedagogische werkvelden is een overzichtelijk en praktisch boek dat helpt bij de oriëntatie op de verschillende werkvelden binnen het jeugddomein. Het bevat informatie over de kernbegrippen van opvoeding, de rol van pedagogische professionals, en de belangrijkste opvoedingsdoelen. Het boek is geschikt voor hbo-studenten pedagogiek en biedt een overzicht van de verschillende taken en functies die pedagogische professionals kunnen vervullen. Door jeugdigen goed op te voeden wordt de basis gelegd voor de samenleving in de toekomst.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet