Seksuele opvoeding in de klas: Waarom het belangrijk is en hoe het moet worden aangeboden
juli 11, 2025
De focus op leerlingenbegeleiding, met name in de vorm van LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding), is in het Nederlandse onderwijs van groot belang geworden. In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt duidelijk gemaakt dat LOB een centrale rol speelt in het helpen van leerlingen bij het kiezen van een vervolgopleiding of beroep. Deze begeleiding is niet alleen van belang voor leerlingen, maar ook voor docenten en scholen, die hierdoor beter kunnen inspelen op de behoeften van hun leerlingen. In dit artikel worden de kernpunten van LOB in het onderwijs toegelicht, inclusief de rol van docenten, praktijkervaringen en samenwerking met bedrijven.
LOB, oftewel Loopbaanoriëntatie en -begeleiding, is een essentieel onderdeel van het onderwijs, met name in het voortgezet onderwijs (vo) en het mbo. De bronnen tonen aan dat LOB gericht is op het helpen van leerlingen bij het kiezen van een vervolgopleiding, het opdoen van praktijkervaringen en het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden. De nadruk ligt op het bevorderen van een duidelijke levensloopbaan en het aanbieden van ruimte voor individuele ontwikkeling.
De bronnen laten zien dat LOB niet alleen gericht is op leerlingen met een bepaalde richting, maar ook op diegene die nog onzeker zijn over hun toekomst. Zo wordt er in een van de bronnen opgemerkt dat "alle studenten met LOB in aanraking moeten komen – dus niet alleen de studenten met wie het tijdens de studie heel goed of juist minder gaat". Dit benadruidt dat LOB een bredere toegankelijkheid moet hebben, zodat elk kind op de juiste manier wordt begeleid.
Docenten spelen een centrale rol bij LOB. In meerdere bronnen wordt uitgelegd dat docenten op school een belangrijke bijdrage leveren aan het begeleiden van leerlingen. Zo wordt in de bron met betrekking tot het programma “Leerpad coachen voor docenten op de werkvloer Rijn IJssel” uitgelegd dat iedere docent ook als coach kan optreden. Dit programma is bedoeld om docenten te professionaliseren in de rol van loopbaancoach. Hierbij gaat het erom dat docenten zelf ontdekken hoe ze hun loopbaancompetenties kunnen vormgeven voor een leven lang leren.
Daarnaast wordt in een andere bron benadruidt dat docenten in het onderwijs niet alleen moeten leren hoe ze LOB kunnen inzetten bij hun eigen ontwikkeling, maar ook bij die van hun leerlingen. Dit betekent dat docenten op school niet alleen kennis hoeven te geven, maar ook moeten weten hoe ze leerlingen kunnen begeleiden bij het kiezen van een vervolgopleiding.
Een van de belangrijkste onderdelen van LOB is het opdoen van praktijkervaringen. In meerdere bronnen wordt uitgelegd dat leerlingen in het mbo en het voortgezet onderwijs praktijkstages kunnen lopen. Zo wordt in de bron over de Entree Schakelklas van mboRijnland uitgelegd dat leerlingen gedurende 20 weken, één dag per week, praktijkstages, gastlessen en bedrijfsbezoeken aangeboden krijgen. Dit helpt leerlingen om kennis te maken met beroepen en het opbouwen van praktijkvaardigheden.
Een ander voorbeeld is het Stagebureau in Meppel, waar leerlingen stages lopen bij ruim 800 bedrijven. Dit bureau zorgt ook voor gastlessen en excursies, en let op de verbinding met LOB. Hiermee wordt duidelijk dat praktijkervaringen een belangrijk onderdeel zijn van LOB, zodat leerlingen beter kunnen inschatten wat voor beroepen er zijn en hoe ze zich hierin kunnen bewegen.
Een andere belangrijke component van LOB is de samenwerking met bedrijven. In meerdere bronnen wordt uitgelegd dat scholen en bedrijven samenwerken om leerlingen praktijkervaringen te geven en hen te helpen bij het kiezen van een vervolgopleiding. Zo wordt in de bron over het programma "Gaan voor een Baan" uitgelegd dat docenten kunnen inschrijven voor workshops en trainingen, waarin ze leren hoe ze een goed LOB-programma op kunnen zetten. Daarnaast wordt in een andere bron benadruidt dat MKB Eindhoven helpt bij het faciliteren van activiteiten zoals decanendagen, waarbij decanen de kans krijgen om bedrijven van binnenuit te ervaren.
Een ander voorbeeld is het programma van STOHA (Sterk Techniek Onderwijs Haaglanden), waarin samenwerking met bedrijven essentieel is. Hierbij wordt benadruidt dat een goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven essentieel is voor de aansluiting van technisch vmbo op het technisch mbo. Deze samenwerking helpt leerlingen om praktijkervaringen op te doen en hen te helpen bij het kiezen van een vervolgopleiding.
In meerdere bronnen wordt uitgelegd dat LOB onderdeel is van het leerplan, zowel in het vo als in het mbo. Zo wordt in de bron over de praktische havo van Montessori Lyceum Oostpoort uitgelegd dat leerlingen praktijkervaringen opdoen en dat deze praktijkvorming een prominente plek heeft binnen hun havo-opleiding. Ook wordt in een andere bron benadruidt dat elke mbo-student tijdens zijn of haar opleiding in elk geval twaalf "profielgesprekken" voert. Hiermee wordt duidelijk dat LOB niet alleen een onderdeel is van het onderwijs, maar ook een onderdeel is van het leerplan.
In de bronnen wordt ook uitgelegd dat ouders en mentors een belangrijke rol spelen bij LOB. Zo wordt in de bron over de ouderbetrokkenheid van de van der Capellengemeenschap in Zwolle uitgelegd dat ouders en leerlingen samen aan de slag gaan met studiekeuze in de ouder-kindworkshop. Hierbij wordt benadruidt dat ouders een belangrijke rol spelen bij het begeleiden van hun kind.
Daarnaast wordt in de bron over het begeleiden van leerlingen in het mbo uitgelegd dat mentoren een belangrijke rol spelen bij het begeleiden van leerlingen bij hun keuze. Dit wordt ook benadruidt in de bron over de begeleiding van leerlingen die op het mbo terechtkomen.
LOB is een essentieel onderdeel van het onderwijs, met name in het voortgezet onderwijs en het mbo. Docenten spelen een centrale rol bij het begeleiden van leerlingen, terwijl praktijkervaringen en samenwerking met bedrijven belangrijk zijn voor het opbouwen van vaardigheden en het kiezen van een vervolgopleiding. Ouders en mentors spelen een belangrijke rol bij het begeleiden van leerlingen. De bronnen tonen aan dat LOB niet alleen een onderdeel is van het leerplan, maar ook een belangrijk onderdeel is van het onderwijs.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet