logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden met vertrouwen: De rol van activiteiten en begeleiding bij Opvoed-dingen

De opvoeding van jongeren is een complex proces dat zowel emotioneel als praktisch veel betrokkenheid en inzicht vereist. In het kader van de opvoeding zijn er verschillende benaderingen en strategieën die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen, het aanleren van levensvaardigheden en het versterken van de band tussen ouders en kind. In dit artikel wordt ingegaan op de praktijk van Opvoed-dingen, een initiatief dat al jaren actief is in de jeugdbegeleiding. De focus ligt hierbij op de rol van individuele begeleiding, activiteiten en het stimuleren van intrinsieke motivatie bij jongeren. De informatie in dit artikel is gebaseerd op de beschikbare bronnen, waarbij aandacht is besteed aan de aanpak van Opvoed-dingen en de bijdragen van verschillende medewerkers.

Opvoeden als een proces van leren en groeien

Volgens de ervaring van Robbert van der Vegt, oprichter van Opvoed-dingen, is opvoeden een proces waarin zowel ouders als kinderen leren. “Opvoeden leer je met vallen en opstaan, net zoals een kind leert.” Dit proces is niet lineair, maar bevat veel situaties waarin oplossingen gezocht moeten worden. Soms zijn deze situaties complexer dan anderen, en dan is er praktisch advies nodig. Robbert benadrukt dat het belangrijk is om met ouders en kinderen samen te werken aan oplossingen. Hierbij speelt ook de rol van activiteiten een belangrijke functie.

Een voorbeeld uit de praktijk is het aanpakken van een kind dat last heeft met het aankleden in de ochtend. In plaats van druk te oefenen, wordt er gekeken naar alternatieven. Zo blijkt dat het kind sneller aankleedt als het na het ontbijt nog even mag kijken naar een programma op tv. Dit leidt tot een beloningsysteem dat het gewenste gedrag stimuleert. Dit toont aan dat het stimuleren van gewenst gedrag efficiënter kan zijn dan het leren van ongewenst gedrag.

Activiteiten als middel tot groei

Een van de kernprincipes van Opvoed-dingen is het aanbieden van activiteiten als middel om jongeren te ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en een realistisch zelfbeeld. Dit is van groot belang, vooral voor jongeren met psychiatrische problemen of een verstandelijke beperking. Volgens het materiaal is zelfvertrouwen een basis voor verdere ontwikkeling. Wanneer jongeren zich goed voelen, lopen dingen vaak makkelijker en beter.

De activiteiten die Opvoed-dingen aanbiedt, variëren van creatieve tot sportieve activiteiten. Zo worden er activiteiten aangeboden zoals schilderen, houtbewerking, koken en bakken, maar ook wandelingen, yoga en mountainbiken. Deze activiteiten worden niet alleen gegeven om plezier te maken, maar ook om jongeren te laten ontdekken wat ze goed kunnen. Door in te stappen op het niveau van de jongere wordt er gekeken naar de juiste vorm van begeleiding.

Een van de belangrijkste aspecten is het aanbod van individuele begeleiding. Hierbij wordt aangesloten bij de persoonlijke behoeften en interesses van de jongere. Zo kan er worden gekozen voor een begeleider met veel energie en enthousiasme of juist voor iemand die rustiger en duidelijker is. Daarnaast worden er ook activiteiten aangeboden die gericht zijn op creativiteit, beweging of het uitproberen van onbekende activiteiten. Hierdoor ontstaat er ruimte voor ontdekkingsreizen en het ontdekken van verborgen talenten.

Individuele begeleiding en het opbouwen van vertrouwen

Een van de kernpunten van Opvoed-dingen is het opbouwen van vertrouwen tussen de begeleider en de jongere. Hierbij staat het werken aan een vertrouwensband centraal, waaruit de intrinsieke motivatie van de jongere kan worden ontdekt. Samen worden doelen gesteld die worden gevolgd en periodiek geëvalueerd. Deze doelen worden bereikt door middel van verschillende activiteiten. Hierbij staat centraal dat jongeren nieuwe dingen kunnen ervaren, grenzen mogen verleggen en kunnen doen waar ze goed in zijn. Hierdoor ontstaan succeservaringen die bijdragen aan zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

In de praktijk wordt er veel aandacht besteed aan de persoonlijke situatie van de jongere. Zo is het belangrijk dat de begeleider goed kan inspelen op de behoeften van de jongere. Daarbij helpt het feit dat de begeleider open en neutraal is. Bovendien wordt er vaak gewerkt met een mix van beweging en creativiteit. Dit is van groot belang, vooral voor jongeren met autisme of andere aandoeningen, waarbij het belangrijk is dat ze zich begrepen en ondersteund voelen.

Begeleiding in praktijk: Case studies en reacties

Er zijn verschillende voorbeelden van jongeren die door Opvoed-dingen zijn begeleid. Zo is er een dochter geweest die sinds juli 2015 naar Ruimte is gegaan. De ouders hadden eerder meerdere zorgboerderijen geprobeerd, maar bleken niet te voldoen aan de behoeften van de jongeren. Na een gesprek met Robbert werd er voor één van de jongens een persoonlijke begeleiding aangevraagd.

Een ander voorbeeld is Michael, die sinds kort weer naar het zwembad durft en creatieve vaardigheden ontdekt. Zijn ouders zijn zeer dankbaar voor de bijdrage van Robbert en zijn team. Dit toont aan dat de begeleiding van Opvoed-dingen kan leiden tot een opbouw van zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld.

De rol van creativiteit en beweging in de begeleiding

Creativiteit en beweging vormen een belangrijk onderdeel van de begeleiding in het kader van Opvoed-dingen. Voor jongeren die zich onbegrepen voelen, is het belangrijk dat ze ruimte krijgen om hun eigen krachten te ontdekken. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van creatieve activiteiten zoals schilderen, houtbewerking, koken en bakken. Deze activiteiten helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Daarnaast wordt er ook gewerkt met beweging. Dit kan zijn wandelingen met een hond, yoga, mountainbiken of andere sportactiviteiten. Deze activiteiten helpen bij het versterken van lichaamsbewustzijn, het leren omgaan met stress en het opbouwen van fysieke en mentale kracht.

De bijdrage van verschillende medewerkers

De werking van Opvoed-dingen wordt ondersteund door verschillende medewerkers, die elk hun eigen expertise en manier van werken hebben. Zo is Arnaud Gerritsen gespecialiseerd in autisme. Hij heeft meer dan twaalf jaar ervaring in de begeleiding van jongeren met een vorm van autisme. Hij ziet dat jongeren vaak onbegrepen voelen door hun omgeving. Hierdoor ontstaat er vaak een negatief zelfbeeld en gedrag. Zijn passie is het helpen van jongeren om hun kwaliteiten en krachten te ontdekken.

Rody Weijs werkt sinds 2017 bij Ruimte voor Opvoed-dingen. Hij benadrukt het belang van humor en voorspelbaarheid in de begeleiding. Hij ziet dat jongeren hem kunnen accepteren en toestaan in het proces. Hij werkt met 1-op-1 begeleiding, waarbij de behoeften en interesses van de jongere centraal staan.

Nick Grundel werkt sinds 2022 bij Ruimte voor Opvoed-dingen. Hij heeft een opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker gedaan. Hij vindt het leuk om actief, creatief of in spelvorm bezig te zijn. Hij is rustig en duidelijk, wat helpt bij het opbouwen van vertrouwen.

Conclusie

De opvoeding van jongeren is een complex proces dat zowel emotioneel als praktisch veel betrokkenheid en inzicht vereist. Opvoed-dingen biedt een alternatief voor jongeren die last hebben van hun ontwikkeling, of die in een moeilijke situatie terechtkomen. De focus ligt hierbij op het aanbieden van activiteiten en individuele begeleiding, waarbij zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld centraal staan. Door het stimuleren van intrinsieke motivatie en het aanbieden van creatieve en sportieve activiteiten, kan er ruimte worden gegeven voor ontwikkeling en groei. De bijdrage van verschillende medewerkers, zoals Robbert van der Vegt, Arnaud Gerritsen, Rody Weijs en Nick Grundel, is hierbij van groot belang. De praktijk van Opvoed-dingen toont aan dat begeleiding en activiteiten een cruciale rol kunnen spelen in het opbouwen van vertrouwen en het ontwikkelen van vaardigheden bij jongeren.

Bronnen

  1. Opvoed-dingen
  2. Opvoed-dingen: Wie zijn wij?
  3. Opvoed-dingen: Activiteiten en begeleiding
  4. Twitter: Opvoed-dingen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven