logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Religieuze opvoeding in de vroege jeugd: rol van ouders en gemeenschap

Religieuze opvoeding speelt een cruciale rol in de vroege jeugd van kinderen, met name in gezinnen die een bepaalde geloofsovertuiging delen. De opvoeding in het gezin vormt de basis van de religieuze identiteit van kinderen, en dit is in veel gevallen een proces dat zowel emotioneel als spiritueel van invloed is op het kind. In dit artikel worden de kernaspecten van religieuze opvoeding besproken, met aandacht voor de rol van ouders, de invloed van de gemeenschap, en de uitdagingen die hierbij kunnen optreden.

De rol van ouders in de religieuze opvoeding

Volgens onderzoek is de opvoeding in het gezin van fundamenteel belang voor de vorming van de religieuze identiteit van jonge kinderen. In het geval van protestants-christelijke ouders die zich bewust zijn van hun minderheidspositie in Amsterdam, is het belangrijk om in het drukke gezinsleven ruimte te maken voor religie. Dit onderzoek, dat in 2013 is afgerond, toont aan dat ouders hun geloof vaak proberen over te brengen op hun kinderen, ook al is het moeilijk om te weten hoe dit precies moet. De ouders worden gevraagd naar hun overtuigingen, meningen en ervaringen, en het gaat hier om ouders van jonge kinderen (0-4 jaar) die tot op zekere hoogte betrokken zijn geweest bij een grootstedelijke gemeenschap van de Protestantse Kerk in Nederland.

Een van de belangrijkste elementen van de religieuze opvoeding is het delen van geloofswaarden in het gezin. Zoals een moeder van drie kinderen vertelt, is het belangrijk om met de kinderen over het geloof te praten. Ze proberen de waarde van geloof en liefde over te brengen, en het is een proces van vallen en opstaan. De opvoeder moet zich hierbij realiseren dat het geloof niet alleen een kwestie is van geloofsovertuiging, maar ook van omgeving, sfeer en communicatie. De manier waarop met het kind wordt omgegaan, en de mate waarin daarbij het geloof en/of God betrokken wordt, heeft invloed op de religieuze vorming van het kind.

De invloed van de gemeenschap

De rol van de gemeenschap is even belangrijk als die van de ouders. In het christelijke milieu wordt er vaak gesproken over het belang van de kinderdienst, die rond het zevende levensjaar begint en wordt voorafgegaan door een verhaal, een sprookje dat een christelijke stemming en inhoud heeft. De jaarfeesten worden gevierd met zingen en activiteiten of toneelstukjes. Ook de jeugdwijding, die rond het veertiende jaar begint, speelt een rol in de religieuze vorming van het kind. De groep ‘jeugdwijdelingen’ gaat in gesprek met hun priester over de rol die religie kan spelen in het verdere leven. Ze leren de zeven sacramenten kennen, en hun levensvragen zijn onderwerp van gesprek.

De gemeenschap speelt een cruciale rol in het opbouwen van een gevoel van behoren en betrokkenheid. Zoals in een artikel wordt uitgelegd, is het belangrijk dat kinderen zich kunnen ontwikkelen in een omgeving waarin ze zich veilig en gewenst voelen. De gemeenschap helpt bij het opbouwen van een sterk gevoel van samenhang, en deelname aan kerkelijke activiteiten is een manier om dit te versterken.

De uitdagingen van religieuze opvoeding

Hoewel religieuze opvoeding veel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen. De invloed van de ouder en de sfeer waarin het kind wordt grootgebracht, kan ook leiden tot bepaalde angsten of verwachtingen. Zo kan de angst van ouders dat bepaalde keuzes leiden tot straf van God, de kans op een onzekerheid bij het kind versterken. Daarnaast kan de manier waarop het geloof wordt ervaren, afhangen van factoren als karakter, gevoeligheid, omstandigheden en de sfeer.

Ook is het belangrijk om te beseffen dat religieuze opvoeding niet altijd op dezelfde manier verdergaat. Bijvoorbeeld, in het geval van moslimouders die hun kinderen in Nederland opvoeden, is er sprake van een onderbelicht thema. Ondersteuning bij religieuze opvoeding kan ouders helpen richting te geven aan kinderen in de religieuze opvoeding en zich daadkrachtig te voelen als opvoeder in de Nederlandse context.

De invloed van religie op de persoonlijke ontwikkeling

Religieuze opvoeding heeft ook invloed op de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Zo wordt er in veel gevallen gesproken over het opbouwen van een sterk gevoel van zelfwaardering en verantwoordelijkheid. Kinderen leren dat het belangrijk is om ergens voor te staan en ergens voor te gaan, en dat het belangrijk is om te beseffen dat er dingen zijn die belangrijker zijn dan het zichtbare. Dit gevoel van verantwoordelijkheid kan ook leiden tot een diepere betrokkenheid bij het geloof.

In een artikel wordt uitgelegd dat het belangrijk is om te beseffen dat kinderen vrij moeten zijn om te denken en te geloven wat ze willen. Ouders mogen kinderen stimuleren om een bepaald geloof te volgen, maar het is belangrijk dat kinderen zelf de keuze mogen maken. In het Kinderrechtenverdrag staat dat kinderen niet gedwongen of verplicht mogen worden om een bepaald geloof te hebben.

Conclusie

Religieuze opvoeding speelt een cruciale rol in de vroege jeugd van kinderen, met name in gezinnen die een bepaalde geloofsovertuiging delen. De opvoeding in het gezin vormt de basis van de religieuze identiteit van kinderen, en dit is in veel gevallen een proces dat zowel emotioneel als spiritueel van invloed is op het kind. De rol van de ouders en de gemeenschap is hierbij van groot belang, en het is belangrijk om te beseffen dat religieuze opvoeding ook bepaalde uitdagingen met zich meebrengt. Ondanks deze uitdagingen kan religieuze opvoeding ook een diepe invloed hebben op de persoonlijke ontwikkeling van het kind, en het is belangrijk dat ouders hierbij zorgvuldig mee omgaan.

Bronnen

  1. Vroeg religieus onderwijs: geloven in de opvoeding van jonge kinderen in de thuisomgeving (afgerond)
  2. Voordelen van een religieuze opvoeding
  3. Geloofwaardig opvoeden
  4. Taj Mahal
  5. Religieuze opvoeding
  6. Ondersteuning van ouders bij religieuze opvoeding
  7. Impact religieuze opvoeding vaak onderschat
  8. Kinderrechtenverdrag: artikel 14
  9. Religieuze opvoeding
  10. Taj Mahal

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven