Samen opvoeden bij Samsam: een praktijk voor jonge kinderen en hun ouders
juli 11, 2025
De opvoeding van een pup vanaf 8 weken is een cruciale fase in de ontwikkeling van een hond. In deze periode is het belangrijk om de juiste voeding, sociale ontwikkeling, beweging en gedragstips te geven. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een pup van 8 weken uitgebreid besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.
Wanneer een pup 8 weken oud is, begint de eerste angstfase. Dit is een belangrijke ontwikkelingsfase waarin de pup moet wennen aan de nieuwe situatie in het nieuwe huis. Het is belangrijk om geduld en positief te blijven, zodat de pup zich veilig en comfortabel voelt. Daarnaast is de eerste socialisatiefase nog steeds actief, waarin de pup moet leren omgaan met nieuwe dingen, mensen en omgeving.
Een pup van 8 weken heeft meestal vier maaltijden per dag nodig. De hoeveelheid voer hangt af van het ras, de grootte en het activiteitsniveau van de pup. Over het algemeen moeten ze ongeveer 1/2 tot 1 kopje puppyvoer van hoge kwaliteit per dag eten, verdeeld over meerdere maaltijden. Het is belangrijk om te kiezen voor een voeding die voldoet aan de voedingsvereisten van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Zowel nat als droog puppyvoer kan geschikt zijn, maar droogvoer is vaak handiger en beter voor het gebit.
Het is aan te raden om de voedingsrichtlijnen van de fokker te volgen of op de verpakking van het puppyvoer te kijken. Ook kun je eventueel advies vragen aan de dierenarts. Een pup van 8 weken moet vaak eten om genoeg calorieën binnen te krijgen. Totdat de pup 12 weken oud is, moet hij 4 keer per dag met regelmatige tussenpozen worden gevoed. Je kunt de pup bijvoorbeeld voeden om 07:00, 11:00, 14:00 uur en 17:00 uur. Blijf hem voeden op deze manier totdat de pup 14 weken oud is, en schakel dan over naar 2 voedingen per dag.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pup genoeg vers water krijgt. Het is belangrijk dat de pup gehydrateerd blijft en dat puppy's veel water drinken! Het kan zijn dat de pup elke 2 uur wel ½ kopje (120 ml) aan water drinkt. Bewaar altijd een kom met vers, schoon water voor de pup. Plaats de kom ergens waar de pup gemakkelijk bij kan en controleer de kom een paar keer per dag.
Bij het uitlaten van een pup van 8 weken is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en het vermogensniveau van de pup. Er is een handige richtlijn om te bepalen hoe lang je met de pup op pad kunt gaan: elke week dat de hondje oud is staat gelijk aan één minuut wandelen. Met een pup van acht weken ga je dus per keer maximaal acht minuten wandelen. Let er wel op dat een pup van 8 weken maar 2 uur zijn of haar plas op kan houden. Gedurende de dag betekent dit dus dat je ongeveer 12 keer naar buiten moet met de pup.
Er is ook een 5 minuten regel. De pup mag per maand dat hij oud is 5 minuten uitgelaten worden (per keer). Laat de pup 4 maal per dag uit. Bijvoorbeeld, bij een pup van 2 maanden ga je 4 maal per dag 10 minuten wandelen. Bij een pup van 3 maanden ga je 4 maal per dag 15 minuten wandelen. De keren dat je tussendoor even naar buiten gaat om de pup zijn behoeften te laten doen tellen niet mee.
Jonge pups slapen ongeveer 18 uur per dag. De pup heeft dit nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels van de dag te verwerken. Gun je pup zijn rust. Hoe kun je zien dat jouw pup moe is: pup ‘luistert’ niet meer, langzame bewegingen, veel gapen achter elkaar, wallen onder de ogen, rode ogen, waggelen onder het lopen (met name de achterkant), gaan liggen, worden druk en bijterig. Mocht je dit waarnemen bij je pup, geef hem dan rust. Blijft dit gedrag aanhouden dan heeft je pup meer rust nodig en kun je het puppy schema aanpassen. Let erop dat het gedrag wel moet afnemen, anders moet je contact opnemen met de dierenarts.
De socialisatieperiode is belangrijk voor de ontwikkeling van de pup. Tijdens deze periode moet de pup leren omgaan met nieuwe dingen, mensen en omgeving. Dit helpt om angstige gedragingen te vermijden en een sociaal dier te worden. Het is belangrijk om de pup te laten wennen aan nieuwe geluiden, mensen en omgeving, waardoor er nieuwe ervaringen worden opgedaan en de zintuigen verder worden ontwikkeld.
Bij het socialiseren is het belangrijk om de pup te laten kennismaken met een rustige hond. Daarnaast is het belangrijk om de pup geleidelijk aan mee te nemen naar drukkere plekken, zoals het park. Laat je pup kennismaken met andere mensen en honden. Zorg voor variatie: jong, oud, groot, klein...
Bij het opvoeden van een pup is het belangrijk om te oefenen met basiscommando’s zoals ‘zit!’, ‘blijf!’ en ‘kom!’. Dit helpt de pup om te leren wat er van hem wordt verwacht. Het is belangrijk om consistent te zijn en duidelijk te blijven. Als de pup iets doet wat niet mag, moet je dit duidelijk maken en het juiste gedrag belonen.
Het opvoeden van een pup om zindelijk te worden is belangrijk. Je moet regelmatig met de pup naar buiten gaan om op dezelfde plek zijn behoeften te doen. Een pup zindelijk maken vereist consistentie. De pup zal vaak naar de wc moeten gaan omdat puppy’s hun urine of ontlasting niet lang kunnen vasthouden. Breng je pup elke keer naar dezelfde plek om te helpen de plek te associëren met ontlasten. Laat je pup op de volgende momenten uit:
Een belangrijk onderdeel tijdens het opvoeden van je pup in de eerste weken is het belonen van goed gedrag. Als je goed gedrag beloont, dan versterk je dit gedrag. Het is belangrijk om gezonde, puppyvriendelijke opties te kiezen. Geef ze geen mensenvoer of traktaties met veel suiker, zout of kunstmatige toevoegingen. Blijf bij kleine, zachte traktaties die gemaakt zijn voor puppy’s.
Het opvoeden van een pup vanaf 8 weken is een cruciale fase in de ontwikkeling van een hond. In deze periode is het belangrijk om de juiste voeding, sociale ontwikkeling, beweging en gedragstips te geven. Door de juiste voeding te geven, te socialiseren, te oefenen met basiscommando’s, zindelijkheidstraining te geven en goed gedrag te belonen, kun je ervoor zorgen dat je pup gezond en sociaal opgroeit. Het is belangrijk om geduld en een positieve instelling te hebben, zodat de pup zich veilig en comfortabel voelt.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet