logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Het werken met een puntensysteem in de opvoeding

Een puntensysteem is een veelgebruikte methode in de opvoeding en het onderwijs om gedrag en prestaties te belonen of te beoordelen. Het werkt met een systeem waarin leerlingen of kinderen punten verdienen of verliezen, afhankelijk van hun gedrag of prestatie. Dit systeem wordt vaak ingezet om kinderen te motiveren, te leren omgaan met verantwoordelijkheid en om een duidelijk overzicht te bieden van hun gedrag. In dit artikel worden de principes, werking, voordelen en mogelijke nadelen van een puntensysteem besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Werking van een puntensysteem

Een puntensysteem werkt op basis van een gestructureerd systeem waarin punten worden toegekend aan bepaalde gedragingen of prestaties. Deze punten kunnen worden opgesomd, beoordeeld en gebruikt om beloningen of straffen te geven. In de opvoeding wordt dit vaak gebruikt om kinderen te stimuleren om positief gedrag te tonen, zoals goed luisteren, meewerken of taken voltooien.

In de bronnen wordt uitgelegd dat een puntensysteem kan worden gebruikt om positief gedrag te belonen. Zoals in bron [1] wordt uitgelegd, kan een leraar bijvoorbeeld punten geven als leerlingen goed samenwerken of een goede luisterhouding hebben. Op dezelfde manier kan een ouder of verzorger punten geven als een kind bepaalde taken voltooit of zich goed gedraagt. Dit systeem kan zowel in het onderwijs als in de opvoeding worden ingezet.

In bron [4] wordt beschreven hoe een beloningsysteem kan worden opgezet. Hierbij wordt aangegeven dat punten kunnen worden gespaard door taken en stappenplannen af te ronden. Deze punten kunnen vervolgens worden ingewisseld tegen beloningen, zoals een extra speeltijd of een gezellige avond met de familie. Het systeem is zowel voor kinderen als volwassenen van toepassing, aangezien het helpt bij het leren omgaan met verantwoordelijkheid en motivatie.

Voor- en nadelen van een puntensysteem

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan een puntensysteem te noemen. Op positief gebied kan het systeem kinderen helpen om een duidelijk overzicht te krijgen van hun gedrag en prestaties. Daarnaast kan het helpen bij het leren omgaan met beloningen en verantwoordelijkheid. In bron [8] wordt uitgelegd dat een beloningsysteem kinderen kan helpen om positief gedrag aan te leren, mits het op de juiste manier wordt toegepast. Het is belangrijk om te zorgen dat het doel haalbaar is en dat het kind de beloning snel kan behalen, zodat het niet afhakt.

Echter, er zijn ook nadelen aan een puntensysteem. In bron [1] wordt aangegeven dat een digitale tool zoals ClassDojo kan leiden tot een focus op extrinsieke motivatie, in plaats van intrinsieke motivatie. Dit kan ertoe leiden dat kinderen zich opgejaagd voelen, omdat ze constant worden geobserveerd en beoordeeld. Daarnaast kan een puntensysteem bijdrragen aan een ongezond gedrag, zoals het verlangen naar beloningen in plaats van het leren omgaan met verantwoordelijkheid.

Toepassing in de opvoeding

In de opvoeding wordt een puntensysteem vaak gebruikt om kinderen te motiveren en hun gedrag te beoordelen. In bron [6] wordt uitgelegd dat het positieve opvoedprogramma Triple P ook gebruik maakt van een systeem met basisregels en beloningen. Hierbij wordt aangegeven dat elk gezin anders is, maar er vijf basisregels zijn die voor elk gezin goed zijn. Deze regels kunnen worden toegepast in een puntensysteem, waarbij kinderen punten verdienen op basis van hun gedrag.

In bron [11] wordt een situatie beschreven waarin een ouder een magneetbord gebruikt met punten om goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te straffen. Hierbij wordt aangegeven dat het moeilijk kan zijn om te bepalen of punten elkaar opheffen of hoe je met acute situaties om moet gaan. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en het systeem consistent toe te passen.

Beloningssystemen en hun effect

Beloningen kunnen een belangrijk onderdeel zijn van een puntensysteem. In bron [8] wordt uitgelegd dat een beloningsysteem goed werkt als het op de juiste manier wordt ingezet. Het is belangrijk om te zorgen dat het doel haalbaar is en dat de beloning snel wordt gegeven. Daarnaast is het belangrijk om de kinderen te laten meedenken en actief betrokken te raken bij het systeem. Hierdoor worden de kinderen meer gemotiveerd en betrokken bij hun gedrag.

In bron [7] wordt uitgelegd dat een beloningsysteem kan werken, maar dat het niet altijd werkt. Soms haken kinderen af, vergeven of raken gefrustreerd. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een beloningsysteem goed kunt inzetten en goed te weten wat je doet. Het is ook belangrijk om te zorgen dat het systeem niet te complex is en dat de kinderen het kunnen begrijpen.

Samenwerking tussen ouders en leraren

Een puntensysteem werkt het beste als ouders en leraren samenwerken. In bron [1] wordt uitgelegd dat ouders kunnen worden betrokken bij het beloningsysteem door hen een account te geven waarin ze inzicht krijgen in de punten van hun kind. Dit helpt bij het opvolgen van het gedrag van het kind en het aanvullen van het systeem.

In bron [4] wordt uitgelegd dat een beloningsysteem kan worden opgezet met behulp van een tool zoals MijnEigenPlan. Hierbij wordt aangegeven dat het systeem kan worden gebruikt om beloningen te koppelen aan het juist uitvoeren van taken en stappenplannen. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en het systeem consistent toe te passen.

Conclusie

Een puntensysteem is een nuttig hulpmiddel in de opvoeding en het onderwijs. Het helpt kinderen om positief gedrag te belonen en te beoordelen, en helpt hen om verantwoordelijkheid te leren. Het is belangrijk om het systeem op de juiste manier te gebruiken en duidelijke afspraken te maken. Daarnaast is het belangrijk om de kinderen te motiveren en actief betrokken te raken bij het systeem. In combinatie met andere opvoedingsstrategieën kan een puntensysteem een waardevol hulpmiddel zijn om kinderen te stimuleren en te leren omgaan met verantwoordelijkheid.

Bronnen

  1. ClassDojo: Digitaal belonen in de klas
  2. Puntensysteem huur: Hoe werkt dat?
  3. Puntensysteem: Wat is dat?
  4. Een beloningsysteem opzetten
  5. Puntentelling bij examens
  6. Vijf basisregels voor positief opvoeden
  7. Beloningskaarten en gedragskaarten
  8. Beloningsysteem voor kinderen
  9. Puntenstelsel voor huurwoningen
  10. Puntensysteem voor huur
  11. Goede manier om kinderen te belonen en te straffen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven