Samen opvoeden: Inhoudsopgave van de tweede druk
juli 11, 2025
In de puberteit verandert er veel in kinderen. Het puberbrein is volop aan het groeien, en pubers raken steeds meer hun zelfstandigheid aan. Ze zijn met zichzelf bezig en ontwikkelen hun eigen identiteit. Ze kijken kritisch naar zichzelf en vergelijken zich met anderen. Dit kan twijfels en onzekerheid meebrengen. Ze gaan zich losmaken van hun ouders, zetten zich tegen hen af, en ontwikkelen hun eigen normen en waarden. Ze zoeken meer contact met leeftijdsgenoten en willen zelf beslissingen nemen. Ze experimenteren en hebben behoefte aan meer vrijheid. Dit zijn kenmerken van de puberteit, zoals beschreven op de website van het Nederlands Jeugd Instituut.
Opvoeden van pubers is een uitdaging. Het is belangrijk om te beseffen dat pubers niet lastig doen om je te pesten. Ze werken eigenlijk heel hard om leuke zelfstandige volwassenen te worden. Hun hersenen zijn volop in ontwikkeling. Zich afzetten en losmaken van (stief)ouders horen erbij. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat het gedrag van de puber niet altijd te maken heeft met jezelf. Het is beter om te kijken naar het gedrag van de puber naar zijn eigen ouder en dan te zien of er verschil is met het gedrag naar jou als stiefmoeder.
Een belangrijke tip is om te luisteren naar pubers en ze zelf voorstellen te laten doen. Je moet belangstelling hebben voor hen en begrip tonen. Begrip hebben voor pubers is iets anders dan goedkeuren. Je moet wel grenzen stellen. Stel bijvoorbeeld wel aan de orde als je wordt uitgescholden. Je moet ook duidelijk maken wat je wel wilt en wat je van dingen vindt. De puber kan met zijn ogen rollen, maar neemt het wel mee. Hij wil zich losmaken, maar het is wel heel veilig als je (stief)ouders betrouwbaar en herkenbaar zijn.
Een andere tip is om te lachen met pubers, ook bij dwarse gedragingen. Humor is geen cynisme of sarcasme, daar worden kinderen onzeker van. Humor is geweldig voor jou en voor hen. Het relativeert, haalt de spanning weg en werkt verbindend. Het is belangrijk om zelfvertrouwen te hebben, want je wordt getest en ze houden zich in hun pubertijd niet echt met jouw gevoelens bezig. Als je je aangevallen voelt, vraag je dan eens wat af er wordt geraakt bij je. Heeft dat met de puber te maken of met jezelf? In dat laatste geval kun je zelf er iets mee.
Pubers in je omgeving kunnen lastig zijn. Ze klagen en ploeteren wat af. "Hij is brutaal". "Zij negeert mij". "Ze praat alleen tegen haar vader". "Hij denkt zeker dat ik de huishoudster ben, hij laat alles slingeren". "Ze reageren zich op mij af". Dit soort gedrag is vaak te wijten aan de ontwikkeling van de puber. Ze zijn op zoek naar hun eigen identiteit en willen hun eigen keuzes maken. Ze zijn kritisch op zichzelf en vergelijken zich met anderen. Dit kan twijfels en onzekerheid meebrengen.
Het is belangrijk om te beseffen dat pubers niet lastig doen om je te pesten. Ze werken eigenlijk heel hard om leuke zelfstandige volwassenen te worden. Hun hersenen zijn volop in ontwikkeling. Zich afzetten en losmaken van (stief)ouders horen erbij. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat het gedrag van de puber niet altijd te maken heeft met jezelf. Het is beter om te kijken naar het gedrag van de puber naar zijn eigen ouder en dan te zien of er verschil is met het gedrag naar jou als stiefmoeder.
Soms is het lastig om met een puber om te gaan. Dan is het handig om andere hulptroepen in te schakelen, zoals de andere ouder, een favoriete oom of tante of professionele hulp. Het is belangrijk om te beseffen dat het gedrag van de puber niet altijd te maken heeft met jezelf. Het is beter om te kijken naar het gedrag van de puber naar zijn eigen ouder en dan te zien of er verschil is met het gedrag naar jou als stiefmoeder.
Pubers hebben verwachtingen over hun toekomst. Ze willen hun eigen keuzes maken en hun eigen pad volgen. Ze experimenteren en hebben behoefte aan meer vrijheid. Het is belangrijk om te beseffen dat pubers niet lastig doen om je te pesten. Ze werken eigenlijk heel hard om leuke zelfstandige volwassenen te worden. Hun hersenen zijn volop in ontwikkeling. Zich afzetten en losmaken van (stief)ouders horen erbij.
De ouder speelt een belangrijke rol in de opvoeding van een puber. Het is belangrijk om te beseffen dat de ouder niet altijd de opvoeder is. Het is belangrijk om te luisteren naar de puber en haar/haar voorstellen te laten doen. Het is ook belangrijk om belangstelling te hebben voor de puber en begrip te tonen. Begrip hebben voor pubers is iets anders dan goedkeuren. Het is belangrijk om grenzen te stellen, zoals het opnoemen van gedrag dat niet mag.
De stiefouder heeft een belangrijke rol in de opvoeding van een puber. Het is belangrijk om te beseffen dat de stiefouder niet altijd de opvoeder is. Het is belangrijk om te luisteren naar de puber en haar/haar voorstellen te laten doen. Het is ook belangrijk om belangstelling te hebben voor de puber en begrip te tonen. Begrip hebben voor pubers is iets anders dan goedkeuren. Het is belangrijk om grenzen te stellen, zoals het opnoemen van gedrag dat niet mag.
De puberteit is een belangrijk stadium in het leven van een kind. Het is belangrijk om te beseffen dat pubers niet lastig doen om je te pesten. Ze werken eigenlijk heel hard om leuke zelfstandige volwassenen te worden. Hun hersenen zijn volop in ontwikkeling. Zich afzetten en losmaken van (stief)ouders horen erbij. Het is belangrijk om te beseffen dat het gedrag van de puber niet altijd te maken heeft met jezelf. Het is beter om te kijken naar het gedrag van de puber naar zijn eigen ouder en dan te zien of er verschil is met het gedrag naar jou als stiefmoeder.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet