logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Psychische klachten bij tieners: Oorzaken, gevolgen en ondersteuning

Psychische klachten bij tieners en jongeren zijn een aandachtspunt geworden in de maatschappij. Veel jongeren ervaren stress, angst, depressieve klachten of gevoelens van onzekerheid. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder emotionele belasting, onvoldoende ondersteuning, druk op school, of problemen in de familie. In dit artikel worden de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen besproken aan de hand van gegevens uit meerdere bronnen.

Oorzaken van psychische klachten bij tieners

Emotionele belasting en onvoldoende ondersteuning

Volgens bron [3] kan emotionele belasting in de jeugd leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Dit kan voortkomen uit een onbalans tussen draagkracht en draaglast, trauma’s of een onvoldoende ondersteunende opvoeding. In de jeugd ontstaat kwetsbaarheid, en vermijding van emotionele pijn kan een overlevingsmechanisme worden. Hierdoor blijven jongeren hun pijn onbewust in stand houden, wat leidt tot psychische klachten.

Opvoedingsstijl en gedrag

In bron [8] wordt duidelijk gemaakt dat interne gedragingen zoals depressie en angst vaak verband houden met het opvoedgedrag van ouders. Een vijandig opvoedgedrag, gebrek aan warmte of te veel dwang kan bijdragen aan interne problemen. Aan de andere kant kunnen externe gedragingen zoals agressie en opstandigheid verband houden met een tekort aan autonomie en warmte in de opvoeding.

School en maatschappelijke druk

In bron [7] wordt duidelijk dat veel jongeren druk ervaren door schoolwerk en de toekomst. Een groot deel van de leerlingen in het voortgezet onderwijs ervaart hoge druk, wat kan leiden tot stress en onzekerheid over de toekomst. Ook het feit dat sommige jongeren achterop raken door de coronacrisis, of hun toekomst niet kunnen inzien, kan bijdragen aan psychische klachten.

Sociale problemen en eenzaamheid

In bron [2] en [6] worden ook sociale problemen genoemd als oorzaak van psychische klachten. Veel jongeren ervaren eenzaamheid, hebben weinig vrienden of moeilijkheden bij het opbouwen van vriendschappen. Dit kan leiden tot gevoelens van leegte en gebrek aan zingeving.

Gevolgen van psychische klachten bij tieners

Invloed op het welzijn

Volgens bron [7] is het percentage jongeren met een laag emotioneel welzijn in het voortgezet onderwijs twee keer zo hoog als op de basisschool. Bij meisjes is dit zelfs nog veel hoger. Dit duidt op een daling van het emotionele welzijn bij jongeren, wat gevolgen heeft voor hun mentale gezondheid.

Invloed op het schoolwerk

In bron [2] wordt duidelijk dat veel jongeren last hebben van stress, somberheid en een gebrek aan motivatie. Dit kan leiden tot een afname van het schoolwerk en een gevoel van onmacht. Ook het feit dat sommige jongeren geen invloed hebben op problemen in de maatschappij, zoals klimaat en oorlog, kan bijdragen aan een gevoel van onzekerheid.

Invloed op het persoonlijke leven

In bron [6] wordt aangegeven dat depressieve jongeren vaak onzeker zijn, zich waardeloos voelen en een mislukkeling kunnen zijn. Ook kunnen ze hun contact met vrienden verliezen of last hebben van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn en hyperventilatie.

Ondersteuning en oplossingen

Ondersteuning van ouders

In bron [4] wordt benadruid dat ouders een belangrijke rol spelen bij het ondersteunend omgaan met psychische klachten bij hun kind. Het is belangrijk dat ouders luisteren naar hun kind, hun gevoelens respecteren en hen ondersteunend begeleiden. Ook kan het opzoeken van professionele hulp nuttig zijn, zoals therapie of behandeling.

Ondersteuning van school

In bron [2] en [7] wordt benadruid dat school en onderwijs een rol kunnen spelen bij het versterken van psychische klachten. Daarom is het belangrijk dat scholen een veilige omgeving bieden, waarin jongeren zich veilig en ondersteund voelen. Ook kan het aanbieden van mentale gezondheidszorg in de school omgeving helpen bij het omgaan met psychische klachten.

Ondersteuning van de samenleving

In bron [2] wordt duidelijk dat de samenleving een rol kan spelen bij het versterken van psychische klachten. Het feit dat jongeren het gevoel hebben dat ze niets kunnen doen aan problemen op wereldniveau, zoals klimaat en oorlog, kan bijdragen aan een gevoel van onmacht. Daarom is het belangrijk dat de samenleving ook aandacht geeft aan de mentale gezondheid van jongeren.

Samenwerking en samenhang

In bron [8] wordt benadruid dat de samenhang tussen opvoedgedrag en gedragsproblemen belangrijk is. Een ongezond opvoedgedrag kan leiden tot externe gedragingen, terwijl een gebrek aan warmte en autonomie kan leiden tot interne problemen. Daarom is het belangrijk dat ouders en onderwijsinstellingen samenwerken om een gezonde opvoeding en ondersteuning te bieden.

Conclusie

Psychische klachten bij tieners zijn een aandachtspunt geworden in de maatschappij. De oorzaken zijn divers, waaronder emotionele belasting, onvoldoende ondersteuning, school en maatschappelijke druk, en sociale problemen. De gevolgen kunnen zijn dat jongeren een laag emotioneel welzijn hebben, last hebben van stress en somberheid, en hun contact met vrienden verliezen. Ondersteuning van ouders, school en de samenleving is belangrijk om psychische klachten bij tieners te beheren en te beïnvloeden.

Bronnen

  1. Richtlijnen Jeugdhulp
  2. Gezondheidsonderzoek COVID-19
  3. Loslaten
  4. CJG043
  5. Expertisecentrum Mentale Gezondheid
  6. CJGVeldhoven
  7. NJI
  8. Tijdschrift Psycholoog

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven